«Η Ελλάδα Εδραιώνει το Ρόλο της ως Ενεργειακός Κόμβος: Σημαντική Συνάντηση Γεραπετρίτη-Γκιλφόιλ»
Κατά τη χθεσινή εθιμοτυπική συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος με σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λάνα Ζωχιού, κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε
Η Ελλάδα ως Σταθερός Σύμμαχος στην Περιοχή
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εθιμοτυπικής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ενισχύθηκε η αντίληψη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν αξιόπιστο ρόλο ως σύμμαχος στην περιοχή. Αυτή η θέση εκφράστηκε από την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Λάνα Ζωχιού, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους διπλωματικούς συντάκτες.
Η κυρία Ζωχιού επισήμανε επίσης ότι στη συνομιλία επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες φάσεις της ιστορίας τους χάρη στη στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί. Επιπλέον, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εδραιώσουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.
Συζητήθηκαν επίσης οι προετοιμασίες για τον στρατηγικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και υπογραμμίστηκε ο ρόλος της ενέργειας ως εργαλείο για ειρήνη και ασφάλεια. Οι επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων περιλαμβάνουν τον υπουργό Εσωτερικών Doug Burgum και τον υπουργό Ενέργειας Chris Wright καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών Michael Rigas ο οποίος θα συναντήσει τον κ. Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ στις 7 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας μέσα στον μήνα αυτό σύμφωνα με την κ. Ζωχιού. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σινά, τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στη σταθεροποίηση της κατάστασης γύρω από τα ζητήματα του καθεστώτος της Μονής εκεί και πως έχει επιτευχθεί κοινή κατανόηση με την Αίγυπτο για τη διατήρηση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα.
Η κυρία Ζωχιού ανέφερε και τις πρόσφατες επισκέψεις του κ. Γεραπετρίτη στο Ιράκ και το Μπαχρέιν όπου διαπιστώθηκε αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών καθώς κι η βούληση να προχωρήσουν σε συνεργασία στον τομέα επενδύσεων καθώς και παροχής τεχνογνωσίας στους τομείς τουρισμού από ελληνικής πλευράς.
Aπό το Δεκέμβριο θα λειτουργήσει απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας – Βαγδάτης προσφέροντας έτσι μια σημαντική σύνδεση στον αέρα για πρώτη φορά ανάμεσα στη Βαγδάτη και κράτος μέλος της ΕΕ.
Διακυβερνητικές Συναντήσεις & Πολυμερής Συνεργασία
Sτο Μπαχρέιν πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Έλληνα Υπουργού κι άλλων ομολόγων ενώ έγινε λόγος σχετικά με τα Eurofighter που σκοπεύει να αποκτήσει η Τουρκία χωρίς όμως η Ελλάδα να καθορίζει πολιτική προμηθειών αλλά εκφράζοντας απλώς τις ανησυχίες στους συμμάχους μέσω αντίστοιχης επικοινωνίας.
Ακόμη αναφέρθηκε στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το πολυμερές σχήμα 5Χ5 για τις χώρες παράκτιες περιοχές ανατολικής Μεσογείου όπου συμμετέχουν χώρες όπως η Κύπρος κι Αίγυπτος καθώς αυτοί οι διάλογοι περιλαμβάνουν κρίσιμα θέματα όπως μεταναστευτικό ζήτημα ή προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.
“Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου,”, τόνισε ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα απαντήσει σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικές με αυτές τις διαδικασίες ενώ συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές σχετικά μ’ αυτές πριν κινήσεις γίνουν πιο επίσημες.”
Διαδικασία Βερολίνου & Ευρωπαϊκή Συνείδηση
Aφετέρου σημείωσε ότι έχει γίνει άτυπη επικοινωνία στο πλαίσιο επιτροπών ώστε όλα αυτά τα θέματα στα πλαίσια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Να κατατεθούν προς λύσεις αφού ειπωθεί καθαρά πως Για Την Τουρκία δεν υπάρχει αλλαγή στάσης όσον αφορά ένταξη στην Ένωση υπό όρους αφήνοντας μόνο μία διαφορά γύρω απο χωρικά ύδατα.”
Eξελίξεις στη Γάζα σ’ επίκαιρη τροπή
“Μέσα απο πρόσφατες δηλώσει,” , ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφηκε στόχος συγκέντρωση όλων δυνάμεων ώστε αρχικά ν’ εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο σχέδιο επανεκκίνησης μετά από περιπέτειες” .
Dικτύωση Ελληνικής Πολιτικής Διαχείρισης…
