Η Ευρώπη μετά την ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές: Τι αλλάζει για την Γηραιά Ήπειρο;
Η Ευρώπη χαιρέτισε με ανακούφιση τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, βλέποντας στην ήττα του Ντόναλντ Τραμπ μια πιθανή αλλαγή σκηνικού.
Ωστόσο, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Θα επηρεάσει πραγματικά αυτή η εκλογική εξέλιξη την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου;
Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη.
Μια νέα εποχή ή η συνέχεια της προηγούμενης;
Το ισχυρό κύμα των Δημοκρατικών που σάρωσε τις ΗΠΑ γέννησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες. Η ελπίδα είναι ότι η σχέση με την Αμερική, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε, τουλάχιστον εν μέρει, να εξισορροπηθεί.
«Υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης στην ιδέα ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της εποχής Τραμπ, και κανείς δεν είναι πιο ευτυχισμένος από τους Ευρωπαίους», σχολίασε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, χαιρέτισε το τέλος αυτής της «πολιτικής περιόδου».
Από την επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχείς προκλήσεις. Σε διάστημα δύο ετών, οι Ευρωπαίοι βίωσαν απανωτά σοκ, από την υποδοχή που επεφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα, μέχρι την επιβολή αμερικανικών δασμών 15% στην ΕΕ.
«Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος», παραδέχθηκε με ανακούφιση ένας διπλωμάτης.
Παρόλα αυτά, βαθιά μέσα τους, οι Ευρωπαίοι δεν αναμένουν μια ριζική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.
Το μέλλον της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ
Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα αφορά την Ουκρανία. Παρότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, η ΕΕ δεν είναι βέβαιη για τη διατήρηση του ίδιου επιπέδου αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να αναδιπλώνονται» και «αναμένουν πλέον από την Ευρώπη» να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει εντείνει τις προσπάθειές της για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, αναζητώντας συνεργασία με χώρες όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να καλυφθούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ που ζήτησε ο πρόεδρος Ζελένσκι για τις πολεμικές ανάγκες του 2027.
Παρόμοιος σκεπτικισμός επικρατεί και όσον αφορά το ΝΑΤΟ.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου σχετικά με την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες αναμένονται τον Δεκέμβριο.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η τάση για μεγαλύτερη αυτονομία στην άμυνα της Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει.
Εμπορικές σχέσεις και τεχνολογία: Νέοι ορίζοντες;
Οι Ευρωπαίοι δεν αναμένουν επίσης από τους Δημοκρατικούς την άμεση κατάργηση των δασμών 15% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το θέμα των δασμών είχε έντονη παρουσία στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων έδειξε ότι μόνο το ένα τέταρτο των Αμερικανών υποστηρίζει την πλήρη άρση τους.
Την τελευταία διετία, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια διαρκή «μάχη» με τις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. Πολλοί Αμερικανοί τεχνολογικοί κολοσσοί, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, κατηγορούν συχνά το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες, κάνοντάς λόγο για μορφή λογοκρισίας.
Μετά τη νίκη των Δημοκρατικών, «ελπίζουμε να διευρυνθούν οι δυνατότητες για διάλογο και συνεργασία με το Κογκρέσο σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός: Οι επιπτώσεις
Από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, από τη Ρώμη μέχρι τη Μαδρίτη, οι Ευρωπαίοι διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ο οποίος τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ήττας του στρατοπέδου Τραμπ σε αυτόν τον πόλεμο; Και πώς θα επηρεαστεί το κόστος ζωής των Ευρωπαίων;
Οι προθέσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, εσκεμμένα ή μη, παραμένουν ασαφείς.
