Πληρωμές στους πυρόπληκτους του Πόρτο Γερμενό έως το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Κώστας Κατσαφάδος
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, Κώστας Κατσαφάδος μίλησε το πρωί της Δευτέρας (17/8) για τις ενέργειες που δρομολογούνται για τις πυρόπληκτες περιοχές της Σαλαμίνας ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την Σίβηρη Χαλκιδικής. Φωτιά στην Χαλκιδική: Άρχισαν οι αιτήσεις κρατικής αρωγής για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, Κώστας Κατσαφάδος, ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας (17/8) για τις εξελίξεις σχετικά με τις πυρόπληκτες περιοχές της Σαλαμίνας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για τη Σίβηρη της Χαλκιδικής.
Φωτιά στη Χαλκιδική: Άρχισαν οι αιτήσεις κρατικής αρωγής για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις – Οδηγίες βήμα-βήμα
Όπως τόνισε ο κ. Κατσαφάδος, ο «κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα». Ειδικότερα, συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών βρίσκονται ήδη στο Δήμο Κασσάνδρας και στη Σίβηρη της Χαλκιδικής, όπου, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, διεξάγουν τις απαραίτητες αυτοψίες. Την Τετάρτη (19/8), θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Κασσάνδρας, παρουσία του Υφυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τι είπε για τη Σαλαμίνα
«Ξεκινάμε σήμερα και στη Σαλαμίνα», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια δύο συνανθρώπων μας, η οποία προκλήθηκε από μία από τις δύο πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.
Άμεση κρατική αρωγή και στήριξη των πληγέντων – Το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές και στις δύο περιοχές είναι λιγότερος από 15.
«Έως το τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές στους πυρόπληκτους του Πόρτο Γερμενό»
Σχετικά με τις αυτοψίες και τη διαδικασία αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους στο Πόρτο Γερμενό, στη Δυτική Αττική, ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι «ολοκληρώθηκε το πρώτο αίτημα σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό». Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας υπέβαλε το πρώτο αίτημα, το οποίο αφορά 49 δικαιούχους. «Οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν να πληρώνονται. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε στείλει τα χρήματα για την οικοσκευή, τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτούς τους 49 δικαιούχους. Περιμένουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα από τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας για τους υπόλοιπους που έχουν κάνει την αίτησή τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα χρήματα για την οικοσκευή και το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όσον αφορά στη διαδικασία επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές, ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε ότι η σχετική ΚΥΑ είναι έτοιμη και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία. Από αρχές Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων τους.
Όσον αφορά στην κατεδάφιση των «κόκκινων σπιτιών» στο Πόρτο Γερμενό, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι η Πολιτεία θα αναλάβει τα έξοδα κατεδάφισης, «ώστε να πάρουν το απαραίτητο δικαιολογητικό για να προχωρήσουν μετά στην ανακατασκευή τους». Το ίδιο θα ισχύει και για άλλες περιοχές όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Φωτιά στα Άγραφα Ευρυτανίας – Σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη ροή ειδήσεων του webreporter
«Δηλαδή όπου υπάρχουν “κόκκινα” κτίρια προς κατεδάφιση θα αναλάβει το κράτος, η πολιτεία τα έξοδα κατεδάφισης», σημείωσε.
Αναφορικά με τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στο Πόρτο Γερμενό, ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί από 79 σε 101. «Έχουμε φτάσει στα 101 σπίτια στο Πόρτο Γερμενό τα οποία έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα” και είναι για ανακατασκευή», υπογράμμισε.
Τι είπε για το μπουρίνι που «έπνιξε» τη Μάνη
Σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη Μάνη, ο κ. Κατσαφάδος χαρακτήρισε το συμβάν ως «κάτι μοναδικό». «Δεν αποτελεί άλλοθι η κλιματική κρίση. Με κατοίκους που συνομίλησα, με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, δεν το έχουν ξανασυναντήσει ποτέ στη ζωή τους», τόνισε, αναφερόμενος στον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε σε μια γεωγραφικά μικρή περιοχή.
«Κινητοποιήθηκε και εκεί ο κρατικός μηχανισμός. Σήμερα που μιλάμε όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και σήμερα βρίσκονται κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, ούτως ώστε να καταγράψουν τις τυχόν ζημιές οι οποίες έχουν γίνει σε κτίρια και σε επιχειρήσεις. Κάναμε μια συντονισμένη ενέργεια τόσο με την Περιφέρεια όσο και με το Δήμο, ούτως ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα έργου και την επόμενη μέρα να μπορέσει να εξομαλυνθεί η ζωή στην περιοχή. Σήμερα τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών θα πάνε στα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί κάποιες ζημιές, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να μπορέσουν και αυτοί να κάνουν τις αιτήσεις τους και να πάρουν αυτά τα οποία δικαιούνται σε ό,τι έχει να κάνει με την οικοσκευή και διάφορες άλλες αποζημιώσεις», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα φαινόμενα, ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ενώ προσέθεσε ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις, βάσει της ενημέρωσης που έχουν, είναι ελάχιστες. «Αύριο που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κυβερνητικής Κρατικής Αρωγής, θα καθίσουν και θα πάρουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν πληγεί από όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.
Κλείνοντας, ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε: «Η κλιματική κρίση δεν βάζει φωτιές, απλά η κλιματική κρίση δημιουργεί τέτοιες συνθήκες, ούτως ώστε να είναι δύσκολη η πυρόσβεση, η κατάσβεση των πυρκαγιών. Επί το πλείστον φωτιές βάζει ο άνθρωπος. Ο ανθρώπινος παράγοντας, είτε από αμέλεια είτε από δόλο». Πρόσθεσε ότι οι συλλήψεις μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 300, αριθμός που αποτελεί, όπως είπε, «ρεκόρ σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνικά δεδομένα».
«Όλοι μας έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούμε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Στη χώρα μας έχουν γίνει τεράστια άλματα. Προφανώς, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει ακόμα καλύτερη συνεργασία της κοινωνίας, του κράτους και των διαφόρων άλλων μηχανισμών».
Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών.
«Με το άνοιγμα της Βουλής μπαίνει στις Επιτροπές και άμεσα, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, θα έχει γίνει νόμος του κράτους ένα νομοσχέδιο, το οποίο πλέον ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την κρατική αρωγή. Μπαίνουν και κάποια νέα επιδόματα, κάποια νέα οικονομικά βοηθήματα, για να μπορέσουμε να συνδράμουμε ακόμα περισσότερο και ακόμα καλύτερα τους πυρόπληκτους και γενικά όσους έχουν πέσει θύματα μεγάλων καταστροφών. Και πλέον, ο πολίτης, μόνο με μία ηλεκτρονική αίτηση, θα μπορεί σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σχεδόν άμεσα, να παίρνει τις αποζημιώσεις που του αναλογούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
