«Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης – Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ»
«Τεράστια ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Αναφερόμενος στη Σύνοδο της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TEC), που φιλοξενείται στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου και στην απόφαση ΗΠΑ-Ευρώπης να σταματήσουν
Μια Σημαντική Ευκαιρία για την Ελλάδα ως Ενεργειακό Κόμβο
«Τεράστια ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Όσον αφορά τη Σύνοδο της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TEC), που διεξάγεται στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου, καθώς και την απόφαση ΗΠΑ και Ευρώπης να διακόψουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανέφερε: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που ψηφίστηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή». Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ φιλοδοξεί να εξάγει LNG ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια», κάτι που παρέχει σημαντικές δυνατότητες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό,η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. «Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο αποθηκεύοντας αυτό το φυσικό αέριο στα FSRU – δηλαδή στους χώρους αποθήκευσης – στη Ρεβυθούσα, στην Αλεξανδρούπολη και ίσως σύντομα σε άλλες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι εντός των επόμενων ημερών υπάρχουν πιθανότητες για ανακοινώσεις σχετικά με αυτές τις εξελίξεις», συνέχισε ο υπουργός. Τόνισε επίσης ότι οι ανάστροφοι αγωγοί στην Αλεξανδρούπολη θα επιτρέψουν στο φυσικό αέριο να φτάσει μέχρι την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, ανέφερε τον ελληνικό στόλο ως το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον τομέα μεταφοράς LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη.
«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις υποδομών στη χώρα μας αλλά όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα – πρέπει επίσης να γίνουν επενδύσεις στα λιμάνια», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια που τόσο χρειάζεται η περιοχή μας.
Σχέδιο Εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ
Ο υπουργός σημείωσε: «Είναι προφανές ότι θέλουμε έναν εκσυχρονισμό των ΕΛΤΑ με στόχο την ψηφιοποίηση τους».Ωστόσο κατήγγειλε πως η διαδικασία εισαγωγής αυτού του ζητήματος από τη διοίκηση ήταν προβληματική και προκάλεσε ερωτήματα τόσο στους βουλευτές όσο και στους πολίτες σχετικά με τα λουκέτα στα καταστήματα των ΕΛΤΑ.
“Υπάρχουν στρατηγικής σημασίας περιοχές στις παραμεθόριες περιοχές όπου απαιτείται παρουσία υποκαταστημάτων”, είπε ο υπουργός βλέποντας θετικά τις εναλλακτικές λύσεις όπως η συνεργασία με τα ΚΕΠ ώστε oρισμένες υπηρεσίες τους να ενσωματωθούν εκεί.
Aφοπλισμός Στην Κρήτη: Ένας Διαρκής Διάλογος
“Όσον αφορά ένα διαρθρωτικό πρόβλημα πολλών χρόνων,” τόνισε ο κ. Κικίλιας “θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί φορείς του δημοκρατικού τόξου μαζί με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να συμφωνήσουν άμεσα ώστε να σχεδιάσουν μια στρατηγική για τον σταδιακό αφοπλισμό συγκεκριμένων περιοχών.” Αναγνωρίζοντας πως δεν μπορούμε πλέον ν’ αγνοούμε αυτά τα ζητήματα στο σημερινό πλαίσιο της κοινωνίας έτους 2025 προσδιόρισε εκείνη τη συμφωνία ως απαραίτητη ώστε όλοι μαζί ν’ αναζητήσουμε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα παραχώρησης όπλων σύμφωνα μ’ έναν νόμο κοινώς εφαρμοζόμενο σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας.”
