Καταδίκη ιδιοκτητών και εργοδότη για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά από θανάσιμο ατύχημα σε ξενοδοχείο στα Χανιά
Στην καταδίκη τεσσάρων ατόμων για περιστατικό θανάτου 37χρονου εργαζόμενου από ηλεκτροπληξία, σε ξενοδοχείο στον Αποκόρωνα Χανίων, οδηγήθηκε χθες ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το zarpanews.gr, πρόκειται για τρεις ιδιοκτήτες – στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου και για τον εργοδότη του 37χρονου ο οποίος εκτελούσε εργασίες επισκευής σε μηχανή αναψυκτικών στον χώρο
Σε ομόφωνη καταδίκη τεσσάρων ατόμων για το θανάσιμο ατύχημα ενός 37χρονου εργαζομένου από ηλεκτροπληξία, που συνέβη σε ξενοδοχείο στον Αποκόρωνα Χανίων, προχώρησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Οι καταδικασθέντες περιλαμβάνουν τρεις ιδιοκτήτες-στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, καθώς και τον εργοδότη του θανόντος, ο οποίος εκτελούσε εργασίες επισκευής σε μηχανή αναψυκτικών εντός του σνακ μπαρ.
Το μοιραίο συμβάν έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 25ης Ιουλίου 2021, όταν ο 37χρονος τεχνικός ειδοποιήθηκε για πρόβλημα στη μηχανή αναψυκτικών του σνακ μπαρ και κλήθηκε να διενεργήσει τις απαραίτητες επισκευές. Λίγη ώρα αργότερα, έχασε τη ζωή του ακαριαία από ηλεκτροπληξία.
Η έρευνα που ακολούθησε εστίασε στην ευθύνη του ξενοδοχείου, λόγω της απουσίας ρελέ διαφυγής ρεύματος στο σνακ μπαρ, καθώς και στην ευθύνη της εργοδότριας εταιρείας, η οποία είχε στην αρμοδιότητά της τόσο την εμπορία όσο και τη συντήρηση των μηχανών.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παράλειψης και παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Σε αυτούς επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματικές ποινές. Αναφέρεται, δε, ότι η οικογένεια του θανόντος έχει ήδη αποζημιωθεί για το τραγικό περιστατικό.
Συγκεκριμένα, στον εργοδότη του 37χρονου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και πρόστιμο 900 ευρώ. Η δίκη ανέδειξε ότι ο θανών εκτελούσε εργασίες για τις οποίες δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια ή εκπαίδευση, ενώ στερούνταν και μέσων αυτοπροστασίας.
Στους τρεις ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών για τον καθένα, μαζί με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Η επιβάρυνση αφορούσε παραλείψεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κυρίως τη μη ύπαρξη ρελέ διαφυγής ρεύματος στον χώρο του σνακ μπαρ.
Παρόλο που η έλλειψη ρελέ θεωρήθηκε παράνομη, η πλευρά του ξενοδοχείου υποστήριξε ότι ακόμα και αν υπήρχε, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, άποψη η οποία υποστηρίχθηκε και από τεχνικούς πραγματογνώμονες της υπεράσπισης.
Αντίθετα, η πλευρά της κατηγορίας υπογράμμισε ότι το ρελέ αποτελεί «άγρυπνο φρουρό» κάθε εγκατάστασης, ιδίως όταν απευθύνεται σε μη εξειδικευμένους χρήστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία μετά το τραγικό συμβάν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι εξέφρασαν την οδύνη τους για το περιστατικό.
Χανιά: Οι απολογίες για τον θάνατο του 37χρονου
Κατά την απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος, εργοδότης του 37χρονου και αντιπρόσωπος της εταιρείας, επεσήμανε ότι υπήρχε εξωτερικός συνεργάτης υπεύθυνος για τη συντήρηση, και ότι ο θανών δεν εμπλεκόταν σε εξειδικευμένες εργασίες, αλλά σε διαδικασίες διαπίστωσης της ανάγκης αντικατάστασης της μηχανής.
Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, δεν υπήρχαν μέσα αυτοπροστασίας. Επέμενε ότι ο θανών δεν εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες ούτε διέθετε σχετική εξειδίκευση.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου, τόνισε: «Ως εταιρεία, εφαρμόζουμε πολύ αυστηρά μέτρα και έχουμε σταθερό προσωπικό εδώ και πολλά χρόνια, ποτέ δεν είχε συμβεί ατύχημα.»
Αντέτεινε, μάλιστα, ότι αποδείχθηκε πως ο θανών πραγματοποιούσε ηλεκτρολογικές εργασίες, καθώς τον καλούσαν πάντα όταν η μηχανή είχε βλάβη, και ο ίδιος ανταποκρινόταν για επτά χρόνια.
«Με στενοχωρεί να ακούω τώρα την εταιρεία να μου λέει πως δεν έκαναν ηλεκτρολογικές εργασίες!» σχολίασε. Σχετικά με την απουσία ρελέ, απάντησε: «Ακόμα και ρελέ να υπήρχε, δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα. Έβαλε το ρεύμα δίπλα στην καρδιά του και δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί.»
Ο τρίτος κατηγορούμενος, διευθυντής του ξενοδοχείου, δήλωσε: «Είμαι 40 χρόνια στο ξενοδοχείο από την ίδρυσή του και αυτό ήταν το μόνο ατύχημα που έγινε. Ήταν μια πολύ σοβαρή εταιρεία και είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία.»
