07/11/2026

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορευματικές μεταφορές: Όλες οι ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορευματικές μεταφορές - Όλα όσα είπε ο Θεοδωρικάκος

Εκσυγχρονίζεται θεσμικά το πλαίσιο που διέπει την ευθύνη του μεταφορέα στις εθνικές οδικές εμπορευματικές μεταφορές, ένα πλαίσιο που παρέμενε αμετάβλητο για σχεδόν δύο αιώνες. Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL).

«Το νομικό πλαίσιο για τις εθνικές οδικές εμπορευματικές μεταφορές στηρίζεται σε διατάξεις που ανάγονται στο 1835, σε ένα βασιλικό διάταγμα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να αλλάξουμε μια απαρχαιωμένη νομοθεσία, που ανάγεται 190 χρόνια πίσω. Το σχέδιο διάταξης για ένα σύγχρονο πλαίσιο θα γίνει πράξη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα προχωρήσουμε άμεσα στη διαβούλευση και στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ψηφίσουμε το νέο πλαίσιο ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Υπογράμμισε δε, ότι η μεταρρύθμιση αφορά περίπου 40.000 φορτηγά δημόσιας χρήσης που δραστηριοποιούνται σε εθνικές μεταφορές.

Σημασία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για την Οικονομία

Ο Υπουργός Ανάπτυξης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κεντρική σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ελληνική οικονομία. Τόνισε ότι αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας, τη δημιουργία σύγχρονης μεταποίησης, την προώθηση της καινοτομίας και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ειδική αναφορά έγινε στην ψηφιοποίηση των εμπορευματικών μεταφορών και στην επικείμενη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού eFTI από τις 9 Ιουλίου 2027. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, το Υπουργείο Ανάπτυξης συντονίζει την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα eFTI4ALL και εργάζεται εντατικά για την ανάπτυξη της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης. Η πύλη αυτή θα διασυνδεθεί με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό σύστημα, με απώτερο σκοπό την επίτευξη «λιγότερης γραφειοκρατίας, ταχύτερων διαδικασιών και μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, με σκοπό την ουσιαστική μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων:

«Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, που είναι ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία: τον σιδηρόδρομο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 17% των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών γίνεται με τρένο. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1,3%. Το χάσμα είναι τεράστιο και πρέπει να εργαστούμε για να το μειώσουμε, ενισχύοντας τις συνδυασμένες μεταφορές και τη σύνδεση λιμανιών, βιομηχανικών περιοχών και κέντρων logistics».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των βιομηχανικών πάρκων με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τη βελτίωση της πρόσβασης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο, καθώς και την ανάπτυξη εξειδικευμένων λιμενικών υποδομών για εμπορευματικούς σκοπούς. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάπτυξη σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο και στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.

Θέματα Στάθμευσης Φορτηγών

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα εξεταστεί άμεσα, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας σύγχρονων και ασφαλών χώρων στάθμευσης για φορτηγά, οι οποίοι θα παρέχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους οδηγούς.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων στον κλάδο μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. «Στηρίζουμε τις επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Ολοκληρώσαμε μέσα σε 90 ημέρες την αξιολόγηση για τον τέταρτο κύκλο του καθεστώτος “Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα”. Πρόκειται για 117 επενδυτικά σχέδια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, με ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Τέλος, επεσήμανε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει τη διαχείριση 681 εκατομμυρίων ευρώ από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, ποσό που θα διατεθεί αποκλειστικά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Τα 396 εκατομμύρια ευρώ αφορούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Και τα υπόλοιπα 285 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την περιβαλλοντικά φιλική ανανέωση του στόλου των επαγγελματικών τους οχημάτων. Είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τις μικρές επιχειρήσεις».