30/10/2026

Ουκρανία: Σοκαριστικά Στοιχεία για Κολομβιανούς Υπηκόους – Πάνω από 250 Νεκροί και Σχεδόν 1.000 Αγνοούμενοι

Ουκρανία: Πάνω από 250 Κολομβιανοί νεκροί, σχεδόν 1.000 αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας στην Μπογοτά, ο τραγικός απολογισμός για τους υπηκόους της χώρας που εμπλέκονται στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι βαρύς: 256 νεκροί και 973 αγνοούμενοι, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές των πολεμικών μετώπων.

Η κολομβιανή διπλωματία διευκρίνισε ότι 162 θάνατοι Κολομβιανών καταγράφηκαν στην ουκρανική πλευρά του μετώπου, ενώ 94 στην ρωσική.

Οι απόστρατοι Κολομβιανοί στρατιωτικοί, που επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι, είναι περιζήτητοι σε παγκόσμιο επίπεδο, πρωτίστως λόγω της σπάνιας εμπειρίας τους. Η μακροχρόνια εμφύλια σύγκρουση στη χώρα τους, που διαρκεί πάνω από έξι δεκαετίες, τους έχει προσφέρει μοναδική εκπαίδευση.

«Διπλασιάστε την προσοχή σας και την κρίση σας όταν λαμβάνετε προσφορές απασχόλησης από το εξωτερικό, ιδιαίτερα αν αυτές σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις», συμβούλευσε εμφατικά ο Πέδρο Αγουστίν Ρόα, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις μεταναστευτικές υποθέσεις.

Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι «για εκείνους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με σκοπό να εμπλακούν σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην προστασία και στην προξενική βοήθεια» που μπορούν να τους παρασχεθούν «εντός εμπόλεμων ζωνών».

Στην Ουκρανία, πέρα από τους θανάτους, εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος αριθμός εξαφανίσεων, με 666 περιπτώσεις. Στη Ρωσία, ο αριθμός των αγνοούμενων είναι περίπου στο μισό, ανέρχεται σε 297.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, δηλώνει ότι η στρατολόγηση ξένων στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεών του διεξάγεται σύμφωνα με το νόμο. Η Μόσχα, αντίθετα, αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση ή εμπλοκή με δίκτυα που στρατολογούν αλλοδαπούς.

Οικογένειες στην Κολομβία εκφράζουν την ανησυχία τους και καταγγέλλουν ότι αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν υποστεί κακομεταχειρίσεις στα πεδία των μαχών.

Οι Κολομβιανοί στρατιωτικοί, που έχουν εκπαιδευτεί για δεκαετίες σε τακτικές αντιμετώπισης ισχυρών ομάδων ανταρτών και συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, συχνά σε εξαιρετικά δύσβατα περιβάλλοντα όπως ζούγκλες και βουνά, βρίσκουν συχνά δυσκολίες στην εύρεση εργασίας μετά την αποστρατεία τους.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι τουλάχιστον 10.000 μισθοφόροι από την Κολομβία συμμετέχουν σε πολέμους εκτός της χώρας τους. Συχνά, παρασύρονται από ψευδείς υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι με «απάνθρωπες συνθήκες».

Τουλάχιστον 7.000 από αυτούς, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας τον Μάιο, ενεπλάκησαν στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Είναι γνωστό ότι Κολομβιανοί έχουν εμπλακεί και σε άλλες συγκρούσεις, όπως αυτή στο Σουδάν. Επίσης, έχουν δράσει για λογαριασμό μεξικανικών καρτέλ ή έχουν προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας, όπως στην Αϊτή. Στην περίπτωση της Αϊτής, 17 Κολομβιανοί αναμένουν τη δίκη τους, καθώς κατηγορούνται για εμπλοκή στη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ