08/04/2026

Ευκαιρία Απεγκλωβισμού για Πάνω από 800 Πλοία στα Στενά του Ορμούζ Μετά τη Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Παράθυρο ευκαιρίας για τον απεγκλωβισμό περισσότερων από 800 πλοίων που έχουν παγιδευτεί στον Περσικό Κόλπο, δίνει η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ. Το σχεδόν κλείσιμο αυτής της ζωτικής θαλάσσιας οδού για εβδομάδες έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση εφοδιασμού ενέργειας, καθώς το Ιράν ενίσχυσε τον έλεγχό του μετά τα πλήγματα των

Ρωσική Υποστήριξη: Η Μόσχα ενισχύει την Κούβα με κρίσιμη αποστολή πετρελαίου

Το παράθυρο ευκαιρίας για τον απεγκλωβισμό περισσότερων από 800 πλοίων που έχουν παγιδευτεί στον Περσικό Κόλπο ανοίγει με τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ. Η σχεδόν διακοπή της ζωτικής αυτής θαλάσσιας οδού για εβδομάδες είχε προκαλέσει μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση εφοδιασμού ενέργειας, καθώς το Ιράν ενίσχυσε τον έλεγχό του μετά από στρατιωτικές ενέργειες. Λόγω της αδυναμίας εγγύησης της ασφάλειας χιλιάδων ναυτικών και των πολύτιμων φορτίων τους μετά από πολλαπλές επιθέσεις, τα πλοία παρέμεναν σε αναμονή και στις δύο πλευρές, με την κυκλοφορία να έχει μειωθεί δραστικά.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε ορίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Τρίτη σε κατάπαυση του πυρός, με το αντάλλαγμα την επαναλειτουργία των στενών. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς: το Ιράν αναφέρει ότι συμφώνησε σε δύο εβδομάδες ασφαλούς διέλευσης σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του και εντός «τεχνικών περιορισμών», ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε «ΠΛΗΡΗ, ΑΜΕΣΗ και ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ».

Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν έχει συμφωνηθεί κάποιο συγκεκριμένο αντάλλαγμα ή πότε ακριβώς τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, τα πλοία που μεταφέρουν ενέργεια αποτελούν μεγάλο μέρος του στόλου που έχει εγκλωβιστεί στον κόλπο. Αυτή τη στιγμή, 426 δεξαμενόπλοια μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και καθαρά καύσιμα, επιπλέον 34 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου και 19 πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα υπόλοιπα πλοία μεταφέρουν ξηρά φορτία, όπως αγροτικά προϊόντα, μέταλλα ή/και εμπορευματοκιβώτια.

Η κίνηση των πλοίων LNG παρακολουθείται ιδιαίτερα στενά, καθώς κανένα φορτωμένο πλοίο δεν έχει διασχίσει τα στενά από την έναρξη της κρίσης, ενώ μια πρόσφατη προσπάθεια διέλευσης κατέληξε σε αναστροφή της τελευταίας στιγμής. Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 20% της παγκόσμιας διακίνησης LNG διήλθε από το Ορμούζ πέρυσι.

Σύμφωνα με καταγραφή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στα τέλη Μαρτίου, περίπου 20.000 άμαχοι ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά τα πλοία, καθώς και σε άλλα βοηθητικά και υποστηρικτικά σκάφη. Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα πληρώματα αντιμετωπίζουν μειούμενα αποθέματα, κόπωση και σοβαρή ψυχολογική πίεση.