06/08/2026

Παπασταύρου: Η νέα συμφωνία για το GSI εγκαινιάζει μια ισχυρή δυναμική υλοποίησης

«H σημαντική αυτή συμφωνία δημιουργεί μια νέα ισχυρή δυναμική για την επιτάχυνση και την υλοποίηση του GSI», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector

Παπασταύρου: Η νέα συμφωνία για το GSI εγκαινιάζει μια ισχυρή δυναμική υλοποίησης

“Αυτή η σημαντική συμφωνία εγκαινιάζει μια νέα, ισχυρή δυναμική που θα επιταχύνει την υλοποίηση του GSI”, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφερόμενος στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συμφωνία αφορά την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI).

“Ουσιαστικά, ο ΑΔΜΗΕ ενώνει τις δυνάμεις του με έναν πολύ μεγάλο γαλλικό επενδυτικό όμιλο, ο οποίος έχει ήδη υλοποιήσει την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας. Πρόκειται για ένα παρόμοιο έργο, αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντίστοιχη τεχνική δυσκολία”, εξήγησε ο κ. Παπασταύρου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ. Πρόσθεσε, δε, ότι το έργο αυτό είναι σύνθετο, αντιμετωπίζοντας τεχνικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

“Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται μαγικά σε μία μέρα. Ωστόσο, η δημιουργία αυτής της νέας, ισχυρής δυναμικής αναμφίβολα βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση όλων αυτών των δυσκολιών. Αυτό συμβαίνει διότι διευρύνεται η βάση των συμμετεχόντων. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα”, τόνισε ο Υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, η υλοποίηση του GSI αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η μελέτη κόστους-οφέλους για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα υποβληθεί στις ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών.

“Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και ιδίως της Ανατολικής Μεσογείου. Προχωράμε λοιπόν με αποφασιστικά βήματα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Παπασταύρου σχολίασε: “Νομίζω ότι η ιστορία έχει δείξει πως εμείς θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και πρέπει πρωτίστως να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ωστόσο, ζούμε σε έναν πολύ σύνθετο κόσμο που αλλάζει καθημερινά, και είναι κρίσιμης σημασίας η χώρα μας να δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες.”

“Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πεδίο δεν εξαρτάται από τις αντιδράσεις κανενός. Συναρτάται με τη δική μας αποφασιστικότητα, πάντα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, και πάντα δημιουργώντας συμμαχίες και ενώνοντας δυνάμεις”, υπογράμμισε. Τόνισε, επίσης: “Η στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια στρατηγική δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου για όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο, δεν αποδεχόμαστε οποιεσδήποτε εκβιαστικές πρακτικές και απειλές, διότι οι απειλές πλέον δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Ανατολική Μεσόγειο.”