06/11/2026

Η Πολωνία Ενισχύει τα Αποθέματα Χρυσού της: 700 Τόνοι Πλέον στην Κεντρική Τράπεζα

Πολωνία: Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας έφθασαν τους 700 τόνους

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά της σε χρυσό έχουν φτάσει τους 700 τόνους. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Άνταμ Γκλαπίνσκι, τόνισε ότι οι πρόσφατες αγορές ενισχύουν την αξιοπιστία και την ασφάλεια της χώρας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του εθνικού νομίσματος, του ζλότι.

Αυτή η αύξηση κατά 150 τόνους σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπου τα αποθέματα ανέρχονταν σε 550 τόνους, χαρακτηρίζεται ως ένα «ιστορικό επίτευγμα» για την NBP. Όπως δήλωσε ο κ. Γκλαπίνσκι σε συνέντευξη Τύπου, η Πολωνία πλέον εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στις 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως.

Η Πολωνία, ως μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, βλέπει τον χρυσό ως στρατηγική επένδυση. Σύμφωνα με τον κ. Γκλαπίνσκι, η τρέχουσα αξία του χρυσού που κατέχει η κεντρική τράπεζα ανέρχεται σε 355,7 δισεκατομμύρια ζλότι, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 80,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά την τοποθεσία φύλαξης, το διοικητικό συμβούλιο της NBP αποφάσισε να διατηρήσει το ένα τρίτο των αποθεμάτων χρυσού στη Νέα Υόρκη, ένα επιπλέον 30% στο Λονδίνο και το υπόλοιπο 30% εντός της Πολωνίας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε κυρίως για λόγους ασφαλείας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, αναφερόμενος σε προηγούμενες εμπειρίες πολέμων και καταστροφών. Διασφάλισε, δε, ότι η ασφάλεια του χρυσού που φυλάσσεται στο εξωτερικό θα είναι «απόλυτη».

Η στρατηγική της Πολωνίας ακολουθεί την παγκόσμια τάση, όπου πολλές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν σημαντικά τις αγορές χρυσού. Παρά τη σημαντική αύξηση που έχει ήδη επιτευχθεί, ο κ. Γκλαπίνσκι εκτιμά ότι τα αποθέματα χρυσού της χώρας θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγοράζουμε χρυσό», υπογράμμισε.