10/07/2025

«Σφοδρή Αντίκρουση στην Τροπολογία για το Μεταναστευτικό: Η Πλεύση Ελευθερίας Καταθέτει Ένσταση Αντισυνταγματικότητας»

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, πρόκειται να καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ ζητεί την απόσυρσή της και σε άλλη περίπτωση πρόκειται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για

Βουλή: Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Στη διάθεση των βουλευτών από το πρωί της

Ένσταση Αντισυνταγματικότητας κατά της Τροπολογίας για το Άσυλο

Η Πλεύση Ελευθερίας προγραμματίζει να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία που αναστέλλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μέσω πλωτών μέσων από τη Βόρεια Αφρική. Παράλληλα, το ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρσή της και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα απαιτήσει ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά εκφράζουν επίσης την επιθυμία τους να αποσύρει η κυβέρνηση αυτή την τροπολογία. Διαφορετικά, θα υποστηρίξουν την ένσταση που προτίθεται να καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας.

Η επίμαχη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, προβλέπει ότι τα εν λόγω άτομα επιστρέφονται χωρίς διαδικασία καταγραφής στην χώρα προέλευσής τους. Η ρύθμιση έχει διάρκεια τριών μηνών και μπορεί να συντομευθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις -στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη τροπολογία- η Ζωή Κωνταντοπούλου πήρε τον λόγο για να δηλώσει ότι το κόμμα της θα υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών. Αναφέρθηκε σε μια «τροπολογία που συνιστά μια ανησυχητική στροφή προς τον θεσμό του ρατσισμού και στην αναστολή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου» προσθέτοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις «παραπέμπουν σε πρακτικές Όρμπαν και Τραμπ» και οδηγούν τη χώρα στο αυτοεξαίρεσή της από το διεθνές πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διαμάντω Μανωλάκου εκπροσωπώντας το ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία «επαινεία ντροπή» λέγοντας πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το Διεθνές Δίκαιο. Ζήτησε επίσης την αποδοχή του αιτήματος τους αλλιώς θα απαιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε όλοι οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην απανθρωπιά που συνεπάγεται αυτή η διάταξη.

Το αίτημα αυτό υποστήριξαν επίσης ο Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, δηλώνοντας ότι αν δεν αποσύρει η κυβέρνηση αυτή τη ρύθμιση θα στηρίξουν κι αυτοί την ένσταση αντισυνταγματικότητας.