«Σημαντική Στρατιωτική Ενίσχυση για τη Φινλανδία: ΗΠΑ Εγκρίνουν Πώληση 400+ Πυραύλων Αέρος-Αέρος»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε την πώληση 405 πυραύλων αέρος-αέρος AMRAAM και συναφούς εξοπλισμού (RTX, πρώην Raytheon Technologies), εκτιμώμενης αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στη Φινλανδία, χώρα μέλος του NATO που μοιράζεται μακρά συνοριογραμμή με τη Ρωσία. «Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τη δυνατότητα της Φινλανδίας να αντιμετωπίσει σημερινές και μελλοντικές απειλές
Εγκεκριμένη η πώληση πυραύλων AMRAAM από τις ΗΠΑ στη Φινλανδία
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει δώσει το πράσινο φως για την πώληση 405 πυραύλων αέρος-αέρος AMRAAM, καθώς και σχετικού εξοπλισμού (RTX, πρώην raytheon Technologies), αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τη Φινλανδία. Αυτή η χώρα είναι μέλος του NATO και διαθέτει εκτενή συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια (DSCA), «Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τη δυνατότητα της Φινλανδίας να αντιμετωπίσει σημερινές και μελλοντικές απειλές και τη διαλειτουργικότητά της με τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις». Επίσης, τονίζεται ότι «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής ασφαλείας και εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ».
Αναμένεται τώρα η έγκριση αυτής της συναλλαγής από το αμερικανικό Κογκρέσο, διαδικασία που συνήθως θεωρείται τυπική εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022,η Φινλανδία αποφάσισε να εγκαταλείψει μια πολιτική που ίσχυε για πολλές δεκαετίες κρατώντας αποστάσεις από στρατιωτικές συμμαχίες,εντασσόμενη τελικά στο NATO το 2023.
