Στουρνάρας: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη “δεν είναι καθαρή” – Πολλές οι ερμηνείες, απαιτείται λύση
Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο εκτοκισμού των δανείων που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο πλαίσιο του 7ου ΟΤ Forum, ανέφερε χαρακστηριστικά: «Δεν είναι καθαρή απόφαση. Τουλάχιστον επιδέχεται πολλών αναγνώσεων. «Αρα, πρέπει να δούμε ακριβώς πώς θα λυθεί αυτό το
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε σαφείς επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά στον τρόπο εκτοκισμού των δανείων που εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη. Κατά τη διάρκεια του 7ου ΟΤ Forum, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι καθαρή απόφαση. Τουλάχιστον επιδέχεται πολλών αναγνώσεων.”
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ξεκάθαρη επίλυση του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι: “Αρα, πρέπει να δούμε ακριβώς πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, διότι αυτή τη στιγμή διαφορετικά το διαβάζουν οι μεν, διαφορετικά το διαβάζουν οι δε (σ.σ εννοώντας τους δανειολήπτες από τη μία πλευρά και τις τράπεζες με Servicers από την άλλη). Πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό”.
Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την επανεξέταση του πλαισίου των φοροαπαλλαγών. Όπως ανέφερε: “Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει θέσει το θέμα των πολλών φοροαπαλλαγών. Επαναλαμβάνω, δεν λέμε εμείς να καταργήσουμε, εξάλλου δεν είναι δουλειά μας εμείς να προτείνουμε στην κυβέρνηση θέματα που αφορούν καθαρά ένα δικό της θέμα, όπως είναι η φορολογία, αλλά αυτό που λέμε όμως είναι, ας τις ξαναδεί. Είναι πολλές πια. Είναι χρήσιμες οι περισσότερες; Μήπως θα μπορούν να στοχευθούν καλύτερα;”.
Σχολιάζοντας την πιθανή ανάγκη για αναδιάρθρωση των φοροαπαλλαγών, ανέφερε: “Και βλέπω καθαρά ότι και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τελευταία, θέτουν θέμα επανεξέτασης των πολλών φοροαπαλλαγών. Ίσως να κάνει καλό αυτό, δηλαδή να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για αυτούς που πραγματικά τον έχουν ανάγκη”.
Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους, υποστήριξε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τέλος, για το ενδεχόμενο δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, ο Διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως “αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα βλάψει την οικονομία”.
