20/02/2026

Συμφωνία Τραμπ και FIFA για τη Γάζα: 75 εκατομμύρια δολάρια για αθλητικές εγκαταστάσεις, πέντε μεγάλα γήπεδα και 50 μικρότερα

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο , είχε δώσει το «παρών» στην τελετή υπογραφών για το πρώτο σκέλος του ειρηνευτικού σχεδίου που αφορούσε στην οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τραμ π. Με τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το Συμβούλιο της Ειρήνης την Πέμπτη 19

Συμφωνία Τραμπ και FIFA για τη Γάζα: 75 εκατομμύρια δολάρια για αθλητικές εγκαταστάσεις, πέντε μεγάλα γήπεδα και 50 μικρότερα

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής για το πρώτο στάδιο του ειρηνευτικού σχεδίου που αφορά στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το Συμβούλιο της Ειρήνης την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, ανήμερα της πρώτης συνεδρίασης του τελευταίου, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της FIFA για δημιουργία ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Η στενή σχέση του Ινφαντίνο με τον Τραμπ, καθώς και η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες σε δύο χρόνια, αναμένεται να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τους επισκέπτες των ΗΠΑ στις δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Διαβάστε: FIFA: Ο Τζιάνι Ινφαντίνο στη σύνοδο ειρήνης στην Αίγυπτο στο πλευρό του Τραμπ

Συμφωνία Τραμπ με FIFA: Το μεγαλεπήβολο σχέδιο

Η FIFA, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, στοχεύει να γίνει ο πυρήνας προσέλκυσης επενδυτών στη Γάζα, συνδυάζοντας το πολιτικό και το επιχειρηματικό σκέλος. Το σχέδιο, όπως αναφέρεται, είναι φιλόδοξο και περιλαμβάνει 50 γήπεδα 5Χ5 σε κοντινή απόσταση από σχολεία και κατοικημένες περιοχές, πέντε γήπεδα κανονικών διαστάσεων σε διάφορες περιοχές, καθώς και μια υπερσύγχρονη ακαδημία της FIFA και ένα νέο εθνικό στάδιο 20.000 θέσεων.

Συνεργασία FIFA και Συμβουλίου Ειρήνης
Ενδεικτική εικόνα αθλητικής εγκατάστασης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η FIFA θα συγκεντρώσει 75 εκατομμύρια δολάρια για τις εγκαταστάσεις, με την εκτίμηση ότι η επένδυση αυτή θα έχει αντίκτυπο και στην τουριστική ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του σχεδίου, δηλώνοντας: «Σήμερα (σημ. 19/2), η FIFA και το Συμβούλιο Ειρήνης υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο που θα προωθήσει τις επενδύσεις στο ποδόσφαιρο. Σκοπός είναι να βοηθήσει τη διαδικασία ανάκαμψης σε μεταπολεμικές περιοχές».

Η πρόοδος του ειρηνευτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων από τη Χαμάς και της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των επενδύσεων. Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, την αποστρατιωτικοποίηση και τη σύσταση διεθνούς δύναμης.

Η FIFA ανακοίνωσε τη σημασία της συνεργασίας με το Συμβούλιο Ειρήνης για την επίτευξη αποτελεσμάτων, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη συμμετοχή των νέων, τη διοργάνωση πρωταθλημάτων και την τόνωση των τοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων.