Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Ένα Πλούσιο Πολιτιστικό Πρόγραμμα Από 25 Ιουλίου Έως 24 Αυγούστου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου συνεχίζει δυναμικά τη δημιουργική του πορεία και εισέρχεται στη δωδέκατη χρονιά του, αποτελώντας πλέον έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του ελληνικού καλοκαιριού. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου παρουσιάζει και φέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, με σημαντικές θεατρικές παραγωγές, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές
Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου γιορτάζει δώδεκα χρόνια δημιουργικής πορείας, καθιερωμένο πλέον ως ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς του ελληνικού καλοκαιριού. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, το φετινό, 12ο Φεστιβάλ, υπόσχεται ένα υψηλού επιπέδου και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει σπουδαίες θεατρικές παραγωγές, συναρπαστικές συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, όλες δε θα φιλοξενηθούν στο μοναδικής αισθητικής Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας Άνδρου.
Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 25 Ιουλίου με τη μοναδική συναυλία «Έτσι είναι η αγάπη», όπου η Αλέκα Κανελλίδου θα συμπράξει με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την Κατερίνα Πολέμη. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την αρχαία τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Nikita Milivojević.
Μια ιδιαίτερη θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχει η πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Η Άνδρος του Λευτέρη Βογιατζή», σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη, μια παραγωγή του ίδιου του Φεστιβάλ Άνδρου. Επιπλέον, σε στενή συνεργασία με το Θέατρο Πορεία, το φεστιβάλ παρουσιάζει στην Άνδρο την πρεμιέρα του έργου «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.
Φέτος, δίνεται έμφαση στην επέκταση των εκδηλώσεων πέρα από το Ανοιχτό Θέατρο, με στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών τοπόσημων της Άνδρου. Για πρώτη φορά, στο Προαύλιο του Βυζαντινού Ναού Ταξιάρχη Μεσαριάς, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή συναυλία κλασικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την επιδαύρια παραγωγή «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, την παράσταση “Sexy Laundry” με τους Σπύρο Παπαδόπουλο και Ρένια Λουϊζίδου, καθώς και σημαντικές μουσικές εμφανίσεις από καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαρία Παπαγεωργίου και η Μάρθα Φριντζήλα.
Το παιδικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση «Ο κύριος Βρομύλος», καθώς και τη συναυλία «Αν ακούσεις τα παιδιά» με τους Λευτέρη Ελευθερίου και Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο.
Πιστοί στο ραντεβού τους, οι σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Άνδρου θα συμμετέχουν ενεργά: η Καΐρειος Βιβλιοθήκη με την έκθεση φωτογραφίας «Ανδρίων Έργα και Ημέρες», που θα φιλοξενηθεί στην Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2026, και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μουσικού Συλλόγου Άνδρου με μια συναυλία-αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαρό.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», με την πολύτιμη στήριξη του Δήμου Άνδρου, τη συμβολή χορηγών, εθελοντών και κατοίκων του νησιού που στηρίζουν σταθερά αυτόν τον θεσμό. Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου είναι έτοιμο να πλημμυρίσει τις καλοκαιρινές νύχτες της Άνδρου με μουσική, θέατρο, εικόνες και φως, προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες μια αξέχαστη πολιτιστική εμπειρία υψηλού επιπέδου.
Σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη
Δώδεκα καλοκαίρια στην Άνδρο.
Δώδεκα χρόνια στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας, έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων, ιστοριών, μουσικής, εικόνων και σιωπών. Ένας χώρος που δεν φιλοξενεί απλώς παραστάσεις και συναυλίες, αλλά δημιουργεί στιγμές που χαράσσονται στην ψυχή μας.
Το Φεστιβάλ Άνδρου γεννήθηκε από την ανάγκη για έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα στο νησί. Με τον χρόνο, χάρη στην αγάπη του κοινού και τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, αυτός ο στόχος έγινε πραγματικότητα. Και η πορεία συνεχίζεται.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και συχνά από θόρυβο, το θέατρο, η μουσική και ο κινηματογράφος παραμένουν ισχυροί σύνδεσμοι που μας ενώνουν με έναν βαθύ και ουσιαστικό τρόπο. Μας υπενθυμίζουν την ανάγκη μας να συγκινούμαστε μαζί, να ακούμε, να βλέπουμε, να μοιραζόμαστε.
Η Άνδρος διαθέτει μια δική της, μοναδική δύναμη. Το φως της ημέρας, ο αέρας που φυσάει στους βράχους, οι αυλές, οι άνθρωποί της. Και όταν δύει ο ήλιος στο θέατρο της Χώρας, όλα αυτά μοιάζουν να συνομιλούν αρμονικά με την τέχνη.
Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια: στους καλλιτέχνες, στους συνεργάτες, στους εθελοντές, στον Δήμο Άνδρου, στους χορηγούς, και κυρίως στο κοινό που κάθε χρόνο γεμίζει το θέατρο, δίνοντας ουσιαστικό λόγο ύπαρξης σε αυτό το φεστιβάλ.
Εύχομαι και φέτος το καλοκαίρι, το πέτρινο θέατρο να μας χαρίσει βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες.
Καλή αντάμωση στην Άνδρο.
Πρόγραμμα 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου
- Σάββατο 25 Ιουλίου / 21:30
Συναυλία «Γιατί έτσι είναι η αγάπη»
Αλέκα Κανελλίδου, μαζί της ο Γιάννης Γιαννουσάκης
Special Guest: Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Συμμετέχει η Κατερίνα Πολέμη - Τετάρτη 29 Ιουλίου – Πέμπτη 30 Ιουλίου – Παρασκευή 31 Ιουλίου / 21:00
Κινηματογράφος:
Ντοκιμαντέρ «Η Άνδρος του Λευτέρη Βογιατζή»
Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
(Σινέ Αυλή) - Σάββατο 1 Αυγούστου / 21:00
Θέατρο:
«Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου - Τρίτη 4 Αυγούστου / 21:00
Συναυλία:
«Viva Maestro! Γιώργος Κατσαρός – Οι μελωδίες που ένωσαν γενιές»
Αφιέρωμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου
Με τους Σπύρο Κλείσσα και Χριστίνα Ράλλη
Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Σιδερής - Παρασκευή 7 Αυγούστου / 21:00
Συναυλία:
Δημήτρης Μπάσης - Σάββατο 8 Αυγούστου / 20:30
Παιδικό θέατρο:
«Ο κύριος Βρομύλος» του Ντέιβιντ Ουάλιαμς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης - Δευτέρα 10 Αυγούστου / 21:00
Συναυλία:
«Music Paths» – Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης - Τετάρτη 12 Αυγούστου / 20:30
Παιδική συναυλία:
«Αν ακούσεις τα παιδιά»
Λευτέρης Ελευθερίου και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος - Πέμπτη 13 Αυγούστου / 21:00
Θέατρο:
«Sexy Laundry» της Michele Riml
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος - Τρίτη 18 Αυγούστου / 20:00
Συναυλία:
«Από το Μπαρόκ στον 20ό Αιώνα – Μουσική για Έγχορδα από τον Vivaldi στον Respighi»
Μουσική Διεύθυνση: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς
(Προαύλιο Βυζαντινού Ναού Ταξιάρχη Μεσαριάς) - Πέμπτη 20 Αυγούστου / 21:00
Θέατρο:
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος - Σάββατο 22 Αυγούστου / 21:00
Συναυλία:
«Μία σκηνή – Δύο μπάντες – Δύο γυναικείες διαδρομές»
Μαρία Παπαγεωργίου – Μάρθα Φριντζήλα - Δευτέρα 24 Αυγούστου / 21:00
Θέατρο:
«Μήδεια» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Nikita Milivojević
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
- Έκθεση φωτογραφίας
Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2026
«Ανδρίων Έργα και Ημέρες»
Διοργάνωση: Καΐρειος Βιβλιοθήκη – Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
(Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
12ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
25 Ιουλίου – 24 Αυγούστου 2026
στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου
(Εξαιρέσεις: η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Άνδρος του Λευτέρη Βογιατζή» θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Αυλή της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου και η συναυλία της 18ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Προαύλιο του Βυζαντινού Ναού Ταξιάρχη Μεσαριάς)
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων ξεκινά στις 22 Ιουνίου στο www.ticketservices.gr
Από τις 20 Ιουλίου, εισιτήρια θα διατίθενται και από το ταμείο του θεάτρου.
Περισσότερες πληροφορίες: www.festivalandros.gr
Με τη στήριξη του Δήμου Άνδρου
