Το Υψηλό Ενεργειακό Κόστος Πνίγει την Ελληνική Βιομηχανία, Σύμφωνα με Μελέτη του ΣΒΕ
Η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης σε κρίσιμους τομείς, όπως το ενεργειακό κόστος, η παραγωγικότητα, οι επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μελέτης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, η οποία συνέκρινε την Ελλάδα με άλλες 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε σε ειδική εκδήλωση, με επίσημο προσκεκλημένο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού και η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές αναδεικνύονται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ελληνική βιομηχανία. Αντίθετα, το χαμηλό κόστος εργασίας παραμένει το ανταγωνιστικότερο πλεονέκτημα της χώρας, κατατάσσοντας την στην 1η θέση στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 24 χωρών στο ενεργειακό περιβάλλον και στην αξιοπιστία των δικτύων, με βαθμολογία 4,31 έναντι 6,26 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ειδικότερα, βρίσκεται στην 23η θέση ως προς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανικούς χρήστες και στην 24η θέση όσον αφορά το ποσοστό επιχειρήσεων που θεωρούν το ενεργειακό κόστος εμπόδιο στις επενδύσεις. Το 72% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για νέες επενδύσεις. Επιπλέον, η χώρα κατατάσσεται 23η στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξάρτηση από εισαγωγές.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αδυναμία εντοπίζεται στην παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, όπου η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία μόλις 2,84, έναντι 4,33 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η χώρα βρίσκεται στην 24η θέση στην ολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής και στην ένταση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, καθώς και στην 23η θέση στο απόθεμα κεφαλαίου ανά εργαζόμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 16,2% σε σχέση με το 2021, αυτή η ενίσχυση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.
Σημαντική υστέρηση καταγράφεται και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα κατατάσσεται 23η στον χρόνο επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, 20ή στον χρόνο απόκτησης άδειας λειτουργίας και τελευταία μεταξύ 17 χωρών στην ευκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Χαμηλές είναι οι επιδόσεις και στην πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της μεταποίησης ανά μονάδα προστιθέμενης αξίας και στην 22η θέση στο ποσοστό επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από αυτές τις τέσσερις διαστάσεις με τις χαμηλότερες συνολικές βαθμολογίες, η μελέτη εντοπίζει σημαντικές υστερήσεις και σε επιμέρους δείκτες, αναδεικνύοντας προβλήματα που συνδέονται με το μέγεθος των επιχειρήσεων, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την εξαγωγική δραστηριότητα και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Στον αντίποδα των αρνητικών επιδόσεων, η μελέτη καταγράφει δύο ιδιαίτερα θετικά ευρήματα για την ελληνική βιομηχανία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ 22 χωρών στο ποσοστό επιχειρήσεων που εισήγαγαν νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα. Εξίσου σημαντική είναι η πέμπτη θέση στον δείκτη ανταγωνιστικότητας τιμών και ποιότητας προϊόντων. Με βάση τα ευρήματα, ο ΣΒΕ προτάσσει την ανάγκη για ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος, ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, απλούστευση του θεσμικού πλαισίου, τεχνολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Χαμηλά οι μισθοί
Ανταποκρινόμενος στις επισημάνσεις του κλάδου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στην ομιλία του πέντε βασικούς άξονες βιομηχανικής πολιτικής, ενώ παρότρυνε τις επιχειρήσεις για αυξήσεις μισθών. Μετά από μια δεκαετία κατάρρευσης των μισθών, σήμερα ο μέσος μισθός βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των 27 χωρών και ο κατώτατος στη 13η μεταξύ 22 χωρών. «Αν οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να δώσουν περισσότερα είναι ελεύθεροι να το κάνουν και τους ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, με σεβασμό στα δημοσιονομικά περιθώρια και στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Γι’ αυτό ζητάμε μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε, αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος. Υπενθύμισε τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ύψους 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, συν 95 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Ως προς τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε δύο κατευθύνσεις στις οποίες θα εστιάσει η κυβέρνηση: την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, με στόχο μέσα στην επόμενη τετραετία τη σύγκλιση του χρόνου αποφάσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον χωροταξικό σχεδιασμό, προαναγγέλλοντας νέο θεσμικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά πάρκα. Στο χρηματοδοτικό, επισήμανε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τις συνεργασίες επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα. Στο ζήτημα της τεχνολογίας, μίλησε για στοχευμένα προγράμματα τεχνολογικής αναβάθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφερόμενος στον πέμπτο πυλώνα, της εξωστρέφειας, εστίασε στη διεύρυνση τόσο στην γκάμα προϊόντων που εξάγει η χώρα όσο και σε νέες αγορές.
Εθνική προσπάθεια
«Στον ΣΒΕ αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην εθνική προσπάθεια για τη βιομηχανία μας, η οποία πρέπει να ξεκινήσει, είναι να σταθούμε οι ίδιοι με θάρρος μπροστά στον καθρέφτη. Για πρώτη φορά να βρούμε τη μεθοδολογία που θα μετράει ακριβώς το πού βρίσκεται η ανταγωνιστικότητά μας και θα καταγράφει με λεπτομέρεια τις επιμέρους διαστάσεις και παραμέτρους της. Μέσω του Σύνθετου Δείκτη Διαρθρωτικής Ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας, που δημιουργούμε μαζί με την Deloitte, θα μπορούμε πλέον να μετράμε τις επιδόσεις της χώρας μας και να τις συγκρίνουμε κάθε χρόνο με τις επιδόσεις άλλων 23 –δηλαδή 24 συνολικά– ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Λουκία Σαράντη.
Ενεργειακό κόστος: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν ενίσχυσε τη βιομηχανία
Βιομηχανία: «Άλμα» 20,4% στις τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο
Ρεύμα: Άλμα 70% στη χονδρική σε έναν χρόνο – Πάνω από 300 ευρώ οι τιμές στην Ευρώπη
