02/04/2026

«Βιολάντα»: Το αναλυτικό πόρισμα του ΕΜΠ αποκαλύπτει τα αίτια της φονικής έκρηξης με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες – Τι κατέγραψαν οι ειδικοί (βίντεο)

Στη δημοσιότητα ήρθε το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο οποίο αποτυπώνονται τα αίτια και οι παραλείψεις που προκάλεσαν τη διάβρωση του υπόγειου σωλήνα, απ’ όπου σημειώθηκε η διαρροή προπανίου που οδήγησε στη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα στα Τρίκαλα, με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες. Το πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος

«Βιολάντα»: Το αναλυτικό πόρισμα του ΕΜΠ αποκαλύπτει τα αίτια της φονικής έκρηξης με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες – Τι κατέγραψαν οι ειδικοί (βίντεο)

Στη δημοσιότητα δόθηκε το επίσημο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο ρίχνει φως στα αίτια και τις σοβαρές παραλείψεις που οδήγησαν στη διάβρωση του υπόγειου αγωγού προπανίου. Η διαρροή από τον αγωγό αυτό πυροδότησε τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο “Βιολάντα” στα Τρίκαλα, με τραγικό απολογισμό πέντε νεκρές εργαζόμενες.

Το πόρισμα, που έχει ήδη παραδοθεί στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση, εκτείνεται σε 95 σελίδες και περιλαμβάνει αναλυτικές διαπιστώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αρχική αυτοψία που διενεργήθηκε από επιστήμονες του Εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας του ΕΜΠ και στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στον χώρο του εργοστασίου, αποκάλυψε εκτεταμένη διάβρωση και πολλαπλές οπές στον αγωγό. Κατά τους ελέγχους στεγανότητας με υδροστατική πίεση, διαπιστώθηκε η εκροή νερού σαν πίδακες σε τουλάχιστον δύο σημεία.

Καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως εκτεταμένες ρηγματώσεις, επιφανειακές φθορές και σαφείς ενδείξεις παλαιότητας του υλικού κατασκευής.

«Βιολάντα»: Πού αλλού επισημάνθηκαν παρατυπίες

Επιπλέον, εντοπίστηκαν παρατυπίες στην σύνδεση του υπόγειου αγωγού, η οποία είχε πραγματοποιηθεί με βιδωτή σύνδεση. Αυτή η μέθοδος απαγορεύεται ρητά από τα διεθνή και εθνικά πρότυπα για την υπογειοποίηση σωληνώσεων, και αποτέλεσε εστία διάβρωσης και οξείδωσης.

Στο υπέδαφος ανακαλύφθηκαν χημικά στοιχεία, όπως αρνητικά συστατικά και αιματίτης, τα οποία, σύμφωνα με το πόρισμα, επιτάχυναν τόσο τη διάβρωση όσο και την οξείδωση στις σωληνώσεις.

Ο ανακριτής, έχοντας ήδη στα χέρια του τα στοιχεία, κάλεσε σε απολογία δύο ακόμη στελέχη του εργοστασίου. Εργαζόμενοι είχαν καταθέσει ότι τα εν λόγω στελέχη είχαν ενημερωθεί για τη δυσοσμία στο εργοστάσιο, αλλά δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια.

Η απολογία τους αναμένεται την Παρασκευή, με τις κατηγορίες να αφορούν συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και έκρηξη. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει υπό προσωρινή κράτηση στις φυλακές Τρικάλων.