09/02/2026

«Ζαχαράκη: Κλήση 24.000 αναπληρωτών – Επιτάχυνση για κρίσιμη ημερομηνία στις 25 Σεπτεμβρίου»

«Έχουμε κενά και προσπαθούμε να τα καλύψουμε νωρίτερα καλώντας τη δεύτερη φάση των αναπληρωτών στις 25 – 26 Σεπτεμβρίου, ενώ συνήθως γίνεται Οκτώβρη», είπε η υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη στο ΕΡΤnews, μιλώντας μία ημέρα μετά το «πρώτο κουδούνι». «Το καλό είναι ότι στην πρώτη φάση κλήθηκαν παραπάνω από 24.000 αναπληρωτές, ενώ 48.500 εκπαιδευτικοί

Ζαχαράκη: Στην πρώτη φάση κλήθηκαν περισσότεροι από 24.000 αναπληρωτές – Επιταχύνεται για τις 25 Σεπτεμβρίου

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας: Νέες Ρυθμίσεις και Προβληματισμοί

«Έχουμε κενά και προσπαθούμε να τα καλύψουμε νωρίτερα καλώντας τη δεύτερη φάση των αναπληρωτών στις 25 – 26 Σεπτεμβρίου, ενώ συνήθως γίνεται Οκτώβρη», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΕΡΤnews, αμέσως μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Το θετικό είναι ότι στην πρώτη φάση καλέστηκαν πάνω από 24.000 αναπληρωτές και έχουν διοριστεί συνολικά 48.500 εκπαιδευτικοί από το 2019», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επανεξεταστούν κενά και ελλείψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαρκείς ελλείψεις που παρατηρούνται εδώ και πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση, είπε: «Μια εβδομάδα αν καθόσασταν στο υπουργείο θα καταλαβαίνατε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δώδεκα νηπιαγωγοί εμφανίστηκαν σε συγκεκριμένο νομό κι οι έξι πήραν άδεια την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς». Επιπλέον,σημείωσε ότι για την Ανάφη στάλθηκε σύμβουλος προκειμένου να καλύψει κενό εκπαιδευτικού.

Η Υπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει υπουργός σε άλλη χώρα που να γνωρίζει πού μπορεί να υπάρχουν κενά» λόγω των διαφορετικών συστημάτων που επικρατούν διεθνώς. Στην Ελλάδα υπάρχει συγκεντρωμένο σύστημα με αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ και για τις τοπικές προσλήψεις απαιτείται πρώτα να μην έχουν γίνει πολλαπλές αποδοχές θέσεων.

«Δεν επιθυμούμε τα προβλήματα να φτάνουν στον υπουργό· στόχος μας είναι αυτά να επιλύονται αποκεντρωμένα», υπογράμμισε η κυρία Ζαχαράκη ενώ αναφερόμενη σε σχετική περίπτωση διευκρίνισε ότι ένα ζήτημα λύθηκε μέσω της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στα Χανιά ύστερα από προσωπικό μήνυμα ενός μαθητή.

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Η συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση για την εκπαίδευση δασκάλων σχετικά με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αφορά είκοσι σχολεία ανά τη χώρα. Όπως είπε η Υπουργός Ζαχαράκη: «Μετά την επιμόρφωση αυτή θα επωφεληθούν άμεσα και οι μαθητές» συμπληρώνοντας πως εξετάζεται επίσης η ενσωμάτωσή τους στο μάθημα της Πληροφορικής.

Aναφορικά με τον σχεδιασμό του Φθινοπώρου του 2026 όπου οι μαθητές από τριάντα σχολεία θα εκδίδουν πιλοτικά εφημερίδα υπογράμμισε: «Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά στη συγκέντρωση αλλά και στην διάκριση ψευδών ειδήσεων μέσω έρευνας βιβλιογραφικών πηγών.» Πρόσθεσε μάλιστα ότι προσωπικός στόχος είναι οι μαθητές να κατανοούν τη σημασία της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης καθώς επίσης τους κινδύνους αλλά κι αυτό τι σημαίνει σωστή ερώτηση.»

Εθνικό Απολυτήριο

“Θέλουμε να αποκτήσει αξία το εθνικό απολυτήριο”. Η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε χτες τον προγραμματισμό των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2026 που θα ξεκινήσουν στις 29-30 Μαΐου. Τόνισε πως δεν σχεδιάζεται κατάργηση των Πανελλαδικών όπως είχε επιβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός ενώ ανέφερε τη ανάγκη εύρεσης ενός αξιόπιστου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια μαζί με ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων μέσα από διάλογο με κόμματα و εκπαιδευτικούς στους επόμενους μήνες.

“Θέλουμε το απολυτήριο που λαμβάνουν οι μαθητές σήμερα στη Γ’ Γυμνασίου να έχει πραγματική αξία”, κατέληξε η Υπουργός απευθύνοντας μια σημαντική επισήμανση γύρω από τη νέα αυτή πρωτοβουλία.