22η ΔΕΒΘ: Η «Παιδική Γωνιά» μεταμορφώνεται στο επίκεντρο της Έκθεσης με 104 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους
Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ για παιδιά και εφήβους, με δράσεις και εκδηλώσεις που απλώνονται σε κάθε χώρο της έκθεσης και ακόμα παραπέρα, δίνει τον τόνο: Η έκθεση καταλαμβάνεται από παιδιά κάθε ηλικίας και η κεντρική θεματική της Φιλαναγνωσίας γίνεται πράξη πέρα από το σύνθημα! Γνωριμίες με σπουδαίους συγγραφείς και εικονογράφους από την Ελλάδα και
Η 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) ετοιμάζεται να ζωντανέψει με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, καθιστώντας την «Παιδική Γωνιά» την καρδιά της έκθεσης. Το πρόγραμμα, που απλώνεται σε όλο τον χώρο της ΔΕΒΘ και όχι μόνο, δίνει τον τόνο: η έκθεση κατακλύζεται από παιδιά κάθε ηλικίας, ενώ η κεντρική θεματική της «Φιλαναγνωσίας» μετατρέπεται σε πράξη, ξεπερνώντας κάθε σύνθημα.
Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν σπουδαίους συγγραφείς και εικονογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιπέτειες, κυνήγια θησαυρών, παιχνίδια μυστηρίου, βιβλιοπάρτι, χειροτεχνίες, δημιουργικά και βιωματικά εργαστήρια, καθώς και θεατρικά και μουσικοκινητικά δρώμενα. Θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, το περιβάλλον, η διαφορετική οπτική της Ιστορίας, τα αγαπημένα ζώα, αρχαία και σύγχρονα αθλήματα, μακρινοί τόποι και γλώσσες, στοιχεία της φύσης, και ταξίδια σε πόλεις και κουζίνες του κόσμου, ζωντανεύουν μέσα από συναρπαστικές ιστορίες. Συναντήσεις με πειρατές, κυνηγούς καταιγίδων, γίγαντες, κροκόδειλους, δεινόσαυρους, μάγισσες των pixels, αλλά και φίλους, οικογένεια και τον ίδιο μας τον εαυτό, συνθέτουν ένα διαδραστικό πρόγραμμα που προωθεί την αποδοχή, τη συμπερίληψη, την έκφραση συναισθημάτων και τη δημιουργικότητα, καταρρίπτοντας παράλληλα κάθε στερεότυπο.
Συνολικά, 104 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους θα διοργανωθούν από 40 εκδοτικούς οίκους και 17 εκπαιδευτικούς & πολιτιστικούς φορείς. Από αυτές, οι 40 απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες μαθητών. Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μαΐου, η ΔΕΒΘ, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, θα υποδεχτεί περισσότερες από 65 οργανωμένες ομάδες από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και ειδικά σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, με τη συμμετοχή περίπου 2.500 μαθητών σε συντονισμένες εκδηλώσεις. Επιπλέον, ομάδες μαθητών θα επισκεφθούν την Έκθεση για περιήγηση, ανεξάρτητα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με και για παιδιά, όπως:
- «Τι είναι το Ex Libris – Ιστορία και σύγχρονες εφαρμογές – Το βιβλίο ως αντικείμενο μνήμης και προσωπικής ταυτότητας – Από το Ex Libris στη μνήμη: Πώς ένα βιβλίο γίνεται δικό μας.» Μέσα από τη ματιά των εικονογράφων Αγγελικής Μπόζου, Ελένης Τσαλδίρη και Λέλας Στρούτση, οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα ανακαλύψουν πώς να καλλιεργήσουν μια πιο προσωπική, βιωματική σχέση με το βιβλίο. Τη συζήτηση συντονίζει η Παναγιώτα Στρίκου, συγγραφέας, δημιουργός του podcast «Μαμάδες με Ρούμι». Διοργάνωση: Ελληνικό Τμήμα IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
- «Βιβλιοθήκες για παιδιά! Γιατί σήμερα;» Το Δίκτυο των 8 Βιβλιοθηκών διοργανώνει την εκδήλωση αυτή, καλώντας βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς και γονείς να διαμορφώσουν ένα νέο λεξιλόγιο για τις βιβλιοθήκες, ώστε να ανακτήσουν τη χαμένη τους γοητεία. Ομιλητές: Ειρήνη Βοκοτοπούλου (Βιβλιοθήκη Βελβεντού), Πετρούλα Βόλτση (Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς), Ελένη Κορόβηλα (δημοσιογράφος Book Press). Θα παρέμβει ο συγγραφέας Γιάννης Παλαβός με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του ΕΛΙΒΙΠ, προσφέρει στη Βιβλιοθήκη μια σειρά από εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες:
- «Εμείς και ο κόσμος των παραμυθιών» – Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά γίνονται αφορμή για ένα δημιουργικό ταξίδι, αξιοποιώντας τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικών και δημιουργικής γραφής, με στόχο την ενίσχυση της έκφρασης, της έμπνευσης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας.
- «Το βιβλίο που είμαι»: Παιδιά από 8 ετών εξερευνούν το είδος της «αυτοβιογραφίας» και, μέσα από απλές τεχνικές δημιουργικής γραφής και εικαστικών, δημιουργούν το δικό τους βιβλίο με στιγμές της ζωής τους. Το εργαστήριο συνδυάζει θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική γραφή και εικαστικά.
- «Ποιος θα λύσει το μυστήριο;»: Μικροί και μεγάλοι ντετέκτιβ, ξεπηδώντας από τις σελίδες των βιβλίων, καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο, δημιουργώντας τη δική τους ιστορία μυστηρίου. Απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, οι συνεργάτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα ενημερώνουν το κοινό για τη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, έναν πανελλήνιο θεσμό για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, που φέτος οργανώνεται με τη συνεργασία του ΕΛΙΒΙΠ.
Η Οργάνωση «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», με την υποστήριξη του ΕΛΙΒΙΠ, έχει ετοιμάσει συναρπαστικές δράσεις για βρέφη και νήπια, επίσης στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Παιδικό τμήμα):
- «Με κρυψώνες και εκπλήξεις»: Η Γόνη Λούκα, ηθοποιός και εμψυχώτρια αναγνωστικών δράσεων, διαβάζει ιστορίες με ήρωες που κρύβονται και αποκαλύπτονται σε απρόσμενα μέρη, καθώς και βιβλία με κινούμενα τμήματα. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής (περιορισμένες θέσεις) στο https://forms.gle/1aQ7SdaeQpF3HNBE6. Για παιδιά 12-24 μηνών.
- «Όταν οι αριθμοί έχουν κέφια!»: Η Γόνη Λούκα διαβάζει στα παιδιά αστείες ιστορίες με πρωταγωνιστές τους αριθμούς και το μέτρημα. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής (περιορισμένες θέσεις) στο https://forms.gle/1qphGTQZFNhGftqw5. Για παιδιά 2-4 ετών.
- «Χρειάζονται βιβλία τα πολύ μικρά παιδιά;»: Συζήτηση για τη σημασία των βιβλίων και των ιστοριών για την ανάπτυξη βρεφών και νηπίων, τα είδη των βιβλίων, την επιλογή και τον τρόπο «ζωντανέματος» τους. Ομιλούν οι: Μαρία Μπούρη (παιδίατρος), Σίσσυ Τσιφλίδου (εκπαιδευτικός), Άβα Χαλκιαδάκη (ερευνήτρια αναγνωστικών πολιτικών, Διαβάζοντας Μεγαλώνω). Διαβάζει η Γόνη Λούκα.
Στο MOMus, το Ελληνικό Τμήμα IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με την υποστήριξη του ΕΛΙΒΙΠ, διοργανώνει δύο παράλληλα Εργαστήρια Ex Libris:
- «Από την τελευταία σελίδα των βιβλίων στην πρώτη γραμμή της τέχνης»: Η Ελένη Τσαλδίρη, εικαστικός-συγγραφέας, προσκαλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους Ex Libris. Για παιδιά 8-12 ετών. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (έως 15 άτομα, με σειρά προτεραιότητας).
- «Βάλε τη σφραγίδα σου: Η τέχνη του Ex Libris»: Με την Αγγελική Μπόζου, εικαστικό-εικονογράφο. Τα παιδιά εξερευνούν την τέχνη του Ex Libris, εμπνέονται από την προσωπικότητά τους ή αγαπημένους ήρωες και δημιουργούν τη δική τους σφραγίδα. Για παιδιά 6-10 ετών. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (έως 12 άτομα, με σειρά προτεραιότητας).
Στο MOMus επίσης, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την υποστήριξη του ΕΛΙΒΙΠ, διοργανώνει εργαστήριο για παιδιά 5-8 ετών με τίτλο «Τι είναι αυτό που μας φέρνει κοντά;»: Μια μελισσούλα BeeBot ταξιδεύει στις κουζίνες του κόσμου, ανακαλύπτοντας γεύσεις και ιστορίες πίσω από συνταγές, μαθαίνοντας για διαφορετικούς πολιτισμούς και όσα μας ενώνουν. Με την Κούλα Πανάγου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) και τον Θανάση Κοτσοβό (Υπεύθυνο Παιδικής Βιβλιοθήκης).
Στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την υποστήριξη του ΕΛΙΒΙΠ, στήνει «Το memory του Δ!», ένα επιδαπέδιο παιχνίδι memory για παιδιά 6-9 ετών, μέσα από το οποίο θα γνωρίσουν τα έργα 47 εικονογράφων και εικαστικών, εμπνευσμένα από τα Δικαιώματα του Παιδιού. Κάθε ζευγάρι καρτών αντιστοιχεί σε ένα άρθρο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προκαλώντας συζήτηση, προβληματισμό και δημιουργική μάθηση. Συντονισμός: Κούλα Πανάγου και Θανάσης Κοτσοβός.
Εικαστικές Εκθέσεις – Αφιερώματα
- Το ΕΛΙΒΙΠ σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου παρουσιάζουν τη μεγάλη εικαστική έκθεση «Η Βιβλιοθήκη των Ηρώων: Ex Libris από τη Λογοτεχνία της Φαντασίας»: Έλληνες εικονογράφοι εμπνέονται από ήρωες της παιδικής, νεανικής και κλασικής λογοτεχνίας και δημιουργούν φανταστικές σφραγίδες Ex Libris, που εκφράζουν την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και το σύμπαν τους. Συμμετέχουν οι εικονογράφοι – εικαστικοί: Κωνσταντίνα Αρχοντάκη, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Εμμανουέλα Κακαβιά, Ναταλία Καπατσούλια, Γαρυφαλλιά Λευθέρη, Ελένη Λεωνίδα, Κωστής Μακρής, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Αικατερίνη Πουλιάση, Ευαγγελία Σημαντήρη, Ντανιέλα Σταματιάδη, Φωτεινή Στεφανίδη, Λέλα Στρούτση, Κατερίνα Σωτηροπούλου, Μαρία Τζαμπούρα, Ελένη Τσαλδίρη, Μαιρηλία Φωτιάδου.
- Μαθητική έκθεση: Μετά από ανοιχτό κάλεσμα, μαθητές από διάφορα σχολεία εμπνέονται από τους αγαπημένους τους λογοτεχνικούς ήρωες και δημιουργούν τις δικές τους φανταστικές σφραγίδες Ex Libris. Συμμετέχουν τα σχολεία: 3ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, 26ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, 1ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί.
- Το ΕΛΙΒΙΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στην τιμώμενη χώρα Βουλγαρία με τίτλο «BGR – Γράμματα που ενώνουν. Γέφυρες και περάσματα»: Ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό project βασισμένο στη λαϊκή προφορική παράδοση Βουλγαρίας και Ελλάδας, που αξιοποιεί ζωντανή αφήγηση, ηχητικά ίχνη και podcasts, αναδεικνύοντας τις ιστορίες ως γέφυρες πολιτισμού και μνήμης.
Συγγραφείς από το εξωτερικό στο Πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους
- Οι Σουηδές συγγραφείς Camilla και Erica Hindborg, με την υποστήριξη του Creative Europe (Trans – European Journeys) και του Σουηδικού Συμβουλίου Τεχνών, θα παρουσιάσουν στα παιδιά 6-12 ετών την ελληνική έκδοση του βιβλίου τους «Τα εσώρουχα της θάλασσας» (εκδ. Βακχικόν).
- Ο συγγραφέας Berislav Blagojević, μαζί με τα βιβλιοθηκογατάκια του, έχει ετοιμάσει ένα εργαστήριο δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γραφής για παιδιά 6-12 ετών, σε διοργάνωση του National and University Library of the Republic of SRPSKA.
- Οι Σλοβένες συγγραφείς Andreja Peklar και Jana Bauer θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους «Πώς αγκαλιάζουμε έναν σκαντζόχοιρο;», «Το φεγγαράκι και εγώ», «Χίλια πουλιά» (εκδ. Βακχικόν) και θα υλοποιήσουν εργαστήρι χειροτεχνίας με παιδιά 6-9 ετών. Με την υποστήριξη του Creative Europe (Connected with Books) και της Πρεσβείας της Σλοβενίας στην Ελλάδα.
- Προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης: Η Αυστριακή συγγραφέας Ursula Poznanski θα παρουσιάσει σε εφήβους το νεανικό της θρίλερ «Έρεβος» (εκδ. Πατάκη). Ο Γερμανός συγγραφέας Carsten Henn, με τη «Χρυσή γραφομηχανή» του, και η δημιουργική ομάδα παιχνιδιών της Gamecraft, προσκαλούν παιδιά (από 9 ετών) σε ένα ζωντανό παιχνίδι μυστηρίου.
- Η Ισπανίδα συγγραφέας Eulalia Canal καλεί παιδιά από 5 ετών για «Τσάι φράουλας στη φωλιά του ασβού» – «Το γαλάζιο μυστικό του λύκου» (εκδ. Μεταίχμιο), μαζί με τον Αρκούδο, τον Ασβό, το Λύκο και τον Σκίουρο, φίλους που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
