Ιράν: Νέα πρόταση για επιβολή τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ για τα πλοία
Το Ιράν εξετάζει πρόταση για την επιβολή τελών διέλευσης στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, μια πιθανή προσπάθεια να αξιοποιηθεί οικονομικά ο έλεγχος που απέκτησε πρόσφατα η Τεχεράνη επί της κρίσιμης σημασίας θαλάσσιας οδού, από την οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού
Ιράν εξετάζει πιθανή επιβολή τελών διέλευσης στα πλοία που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ, όπως αναφέρουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η κίνηση αυτή, εάν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσπάθεια της Τεχεράνης να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη ενίσχυση του ελέγχου της στην κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό, μέσω της οποίας μεταφέρεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Από την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων, η Τεχεράνη έχει ουσιαστικά περιορίσει τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή τους συμμάχους τους από τα Στενά του Ορμούζ.
«Στο κοινοβούλιο εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα πρέπει να πληρώνουν τέλη στην Ισλαμική Δημοκρατία, προκειμένου τα Στενά του Ορμούζ να χρησιμοποιείται ως ασφαλής οδός» για τις θαλάσσιες μεταφορές ενέργειας και εμπορικών προϊόντων, δήλωσε η βουλευτής Σομαγιέ Ραφιέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο οποίος ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραΐμ Ραϊσί, τόνισε ότι «χρησιμοποιώντας τη στρατηγική θέση των Στενών του Ορμούζ μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις (στη Δύση) και να εμποδίσουμε τα πλοία τους να περνούν από αυτή τη θαλάσσια οδό».
Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ είχε δηλώσει ότι η κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ δεν θα επιστρέψει ποτέ «στην προπολεμική κατάσταση».
Τις τελευταίες ημέρες, το Ιράν έχει επιτρέψει τη διέλευση σε ορισμένα πλοία που προέρχονται από χώρες τις οποίες θεωρεί συμμάχους, ενώ παράλληλα έχει προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει τη διέλευση πλοίων από χώρες που κρίνει ως εχθρικές.
