Τέμπη: Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος προανήγγειλε ποινική δίωξη και πειθαρχική παραπομπή κατά του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα (8/4) ως συνήγοροι θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην αίθουσα του ΔΣΑ, δήλωσε ότι «θα μηνύσω τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θα ζητήσω την πειθαρχική παραπομπή του και θα απευθυνθώ στα διεθνή παρατηρητήρια». Παρουσία των οικογενειών Ρούτσι, Παπαγγελή, Δουρμίκα και
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, 8 Απριλίου, οι συνήγοροι των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), ο κ. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση κατά του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Επίσης, δήλωσε ότι θα ζητήσει την πειθαρχική του παραπομπή και θα απευθυνθεί σε διεθνή παρατηρητήρια.
Παρουσία συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, των οικογενειών Ρούτσι, Παπαγγελή, Δουρμίκα και Γεωργούση, οι δύο δικηγόροι άσκησαν σφοδρή κριτική στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη, και τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Ανδρέα Κουτσόλαμπρο. Έκαναν λόγο για «κρατικό έγκλημα» και συντονισμένη «κυβερνητική προπαγάνδα» με στόχο να «μπαζωθεί η υπόθεση» και να «εξουθενωθούν οι συγγενείς».
Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σεβαστίδη, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τον κατηγόρησε ότι «λειτουργεί ως δραγουμάνος του υπουργείου» και ότι «δεν διαθέτει ίχνος ηθικής και δικαστικού ύφους».
Τόνισε ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) δεν είναι φορέας, αλλά σωματείο, και χαρακτήρισε τον κ. Σεβαστίδη «σωματειάρχη που αρέσκεται να είναι πρόεδρος, πότε αυτός, πότε ο αδελφός του».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος προανήγγειλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή προσωπικότητας κατά του κ. Σεβαστίδη, αίτημα για πειθαρχική παραπομπή του «για απρεπή, ανάρμοστη και αναιδή συμπεριφορά δικαστικού εντός και εκτός υπηρεσίας», καθώς και αποστολή των δηλώσεών του στα παρατηρητήρια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Με έντονο ύφος, δήλωσε: «Πενήντα ένα χρόνια δικηγορίας και όλα όσα αντιπροσωπεύω αυτά τα χρόνια, εγώ δεν πρόκειται να τα χαρίσω σε κανέναν Σεβαστίδη».
Στο στόχαστρο του κ. Κωνσταντόπουλου βρέθηκε και η «σύμπραξη» του προέδρου της ΕνΔΕ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο χαρακτήρισε «δερβέναγα των δικαστών», και τον πρόεδρο του ΔΣΑ. «Από κοινού Φλωρίδης και Σεβαστίδης επιδίδονται σε ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ζωής, εμού και άλλων», ανέφερε.
Μιλώντας για «χυδαιολόγους», ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε σε «πρόσωπα που εξυπηρετούν ίδια και αλλότρια συμφέροντα» με στόχο, όπως είπε, «να επιβληθεί κατασταλτικός απαγορευτικός περιορισμός των δικηγορικών δικαιωμάτων».
Σχετικά με τη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι «έτσι όπως γίνεται η δίκη παραβιάζεται συστηματικά και ηθελημένα η αρχή της δημοσιότητας». Σχολιάζοντας όσους ισχυρίζονται ότι «συγγενείς δεν θέλουν να γίνει η δίκη», απάντησε: «Μόνο ένα νερουλιασμένο, βρώμικο μυαλό θα το έλεγε αυτό».
Όσον αφορά την πρόθεση του Δημοσίου να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη, διερωτήθηκε: «Γιατί δεν παραστάθηκε το Δημόσιο σε όλη την πορεία της υπόθεσης; Τώρα απεφάσισε ότι είναι καιρός να περάσει από τη Λάρισα; Στις άλλες δίκες για τα Τέμπη παρίσταται; Στην υπόθεση του κ. Τριαντόπουλου για το “μπάζωμα” παρίσταται; Κάνουν ασκήσεις πολιτικής και θεσμικής υποκρισίας περιγελώντας τους συγγενείς κάποια πολύ μικρά πρόσωπα».
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε τον πρόεδρο του ΔΣΑ για την απόφασή του να θέσει «σε ψηφοφορία δια περιφοράς» την αίθουσα για τη συνέντευξη Τύπου. «Για πρώτη φορά κινητοποιήθηκαν γρανάζια και εντός του ΔΣΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην ίδια αίθουσα είχε δοθεί βήμα στον «υπουργό που είχε πει “όσοι μιλούν για μπάζωμα είναι για τα μπάζα” και πραγματοποιεί οργιώδεις παρεμβάσεις. Ήταν ευπρόσδεκτος αυτός ο τύπος μετά βαΐων και κλάδων από τον πρόεδρο του ΔΣΑ να μιλήσει σε αυτήν την αίθουσα, αλλά δεν ήμασταν εμείς».
Η συνήγορος τόνισε ότι αμέσως μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων, «και ενώ οι γονείς περίμεναν με αγωνία να μάθουν τι έγινε με τα παιδιά τους», εκείνοι που «διαβεβαίωναν ότι θα κάνουν τα πάντα, αντί να διαφυλάξουν τον χώρο… σε κοινή θέα παραβίαζαν τις αρχές της ιατροδικαστικής και εγκληματολογικής επιστήμης, διαπράττοντας αυτόφωρο κακούργημα και δεν παρενέβη κανένας εισαγγελέας».
Όπως είπε, το «μπάζωμα» καθόρισε την πορεία της υπόθεσης, ενώ από την αρχή του δράματος οι συγγενείς των θυμάτων είναι «εκτεθειμένοι στις μεθοδεύσεις».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς σε 21 παραβάσεις των αρχών του κράτους Δικαίου υπό τις οποίες διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, την παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας με την απαγόρευση εισόδου σε κάθε μη διάδικο πολίτη, τον πρωτοφανή αστυνομικό έλεγχο, καθώς και τη βία από αστυνομικούς σε βάρος του Πάνου Ρούτσι.
Επισήμανε ότι αυτό που «μεθοδεύεται στη δίκη των δικών, είναι να γίνει η πιο συντριπτική, μαζική, χυδαία παραβίαση αρχών, σε βάρος θυμάτων και πολιτών, υπέρ του κράτους και υπέρ των επίορκων εκπροσώπων του».
Όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου: «Μπαζώνεται η υπόθεση, μπαζώνεται ο χώρος, μπαζώνεται η δικογραφία, μπαζώνεται η ενημέρωση. Θέλουν να σκοτώσουν τη μνήμη τους και τη δικαιοσύνη. Βασικός ένοχος του εγκλήματος Τεμπών είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι υπουργοί του, Καραμανλής και Τριαντόπουλος».
