Νέα Εποχή για την Πολεμική Αεροπορία: Τέλος στο Δόγμα της «Μακράς Προειδοποίησης» υπέρ της Συνεχούς Ετοιμότητας
Αλλαγή του δόγματος των πολεμικών αεροποριών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν οι Αρχηγοί των χωρών – μελών στο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Οι υβριδικές απειλές αλλά και τα νέα μέσα που κυριαρχούν στις πολεμικές συγκρούσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και μετά τον πόλεμο με το Ιράν, φέρνουν αλλαγές. Το enikos.gr παρουσιάζει πώς αυτές επηρεάζουν την
Αλλαγή Στρατηγικής: Το ΝΑΤΟ Εγκαταλείπει το Δόγμα της «Μακράς Προειδοποίησης»
Στο Ραμστάιν της Γερμανίας, οι Αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν μια κομβική αλλαγή στο δόγμα τους. Η αύξηση των υβριδικών απειλών και η εξέλιξη των πολεμικών μέσων, όπως φάνηκε και από τον πόλεμο με το Ιράν, επιβάλλουν νέες προσαρμογές. Το webreporter αναλύει τις επιπτώσεις αυτής της μετάβασης για την Ελλάδα και τους αμυντικούς της σχεδιασμούς.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026, ο Αρχηγός του, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤΟ (NATO Air Chiefs Symposium – NACS 26-I) που διεξήχθη στο Ramstein της Γερμανίας.
Το κεντρικό θέμα του Συμποσίου ήταν «Operationalizing the Shift to Air Defence – Επιχειρησιακή Υλοποίηση της Μετάβασης στην Αντιαεροπορική Άμυνα». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι Αρχηγοί των Αεροποριών αντάλλαξαν απόψεις για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του συντονισμού μελλοντικών δραστηριοτήτων των συμμαχικών δυνάμεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του webreporter, το Συμπόσιο εστίασε στην επιτακτική ανάγκη μετάβασης από μια αεροπορική ισχύ σχεδιασμένη για επιχειρήσεις «εκτός περιοχής» (όπως στο Αφγανιστάν), σε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας (IAMD) για την προστασία της ευρωπαϊκής επικράτειας. Τα βασικά συμπεράσματα και οι άξονες της «Επιχειρησιακής Υλοποίησης» (Operationalizing) μπορούν να συνοψιστούν σε τέσσερις κύριους τομείς:
1. Η «Εποχή του Μηδενικού Χρόνου Προειδοποίησης»
Οι Αρχηγοί συμφώνησαν ομόφωνα ότι το δόγμα της «μακράς προειδοποίησης» έχει παύσει να είναι επίκαιρο. Οι σύγχρονες υβριδικές απειλές, οι παραβιάσεις από drones και οι πύραυλοι ακριβείας απαιτούν μια αεράμυνα σε συνεχή ετοιμότητα (Always-on), και όχι μια δύναμη που ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους κρίσης. Το δόγμα «Always on» ή «σε συνεχή εγρήγορση» αντικαθιστά πλέον τον τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης, απαιτώντας την εκτίμηση των απαραίτητων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Ενώ για την Ελλάδα, με τη συνεχή απειλή από την Τουρκία και την αυξημένη ετοιμότητα στο Αιγαίο, αυτό το σενάριο είναι οικείο, πλέον οι απειλές πολλαπλασιάζονται και προέρχονται από νέες πηγές.
2. Διασύνδεση και Cloud-Enabled Warfare
Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα ήταν ότι η αεροπορική υπεροχή δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο από την ταχύτητα ενός F-35, αλλά από την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων. Προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινού «Combat Cloud», όπου ραντάρ, πλοία, αεροσκάφη και επίγειες συστοιχίες, όπως τα αντιαεροπορικά Patriot, θα μοιράζονται την ίδια εικόνα του πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο.
3. Αντιμετώπιση των Drones (C-UAS)
Η μετάβαση στην αεράμυνα απαιτεί οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την αντιμετώπιση ακριβών στόχων. Συζητήθηκε η ανάγκη για συστήματα που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν σμήνη drones (swarms) χωρίς να εξαντλείται το απόθεμα ακριβών πυραύλων. Η έμφαση δόθηκε στα Όπλα Κατευθυνόμενης Ενέργειας (Laser), τα οποία υιοθετούνται σε όλο και περισσότερες πλατφόρμες, καθώς και στις Ηλεκτρονικές Παρεμβολές (Jamming).
4. Βιομηχανική Κλίμακα και Αποθέματα
Το συμπόσιο τόνισε ότι η αποτροπή βασίζεται πλέον στην ικανότητα αναπλήρωσης (logistics). Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε αρχικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι Αρχηγοί υπογράμμισαν ότι οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να επιταχύνουν την παραγωγή βλημάτων (όπως οι PAC-3 για τους Patriot και οι AIM-120 AMRAAM), καθώς η κατανάλωση σε μια σύγχρονη σύγκρουση είναι σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη.
Η Ελλάδα και η Νέα Αμυντική Στρατηγική
Για την Ελλάδα, η οποία συμμετείχε ενεργά, η συζήτηση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική της επιλογή για δύο βασικούς άξονες στην αμυντική της διάταξη: την απόκτηση των F-35 και την αναβάθμιση της αντιπυραυλικής προστασίας με το εθνικό «αντιαεροπορικό τείχος», γνωστό ως «Ασπίδα του Αχιλλέα», που περιλαμβάνει τον anti-drone θόλο και τους αναβαθμισμένους Patriot. Στο Συμπόσιο τονίστηκε ότι το F-35 δεν είναι απλώς ένα μαχητικό, αλλά ένας «αισθητήρας στο δίκτυο».
Η έλευση των F-35 στην Ελλάδα, με τις παραλαβές να ξεκινούν από το 2028 και την πλήρη ανάπτυξη το 2030, θα επιτρέψει στο αεροσκάφος να εντοπίζει στόχους και να μεταδίδει τα δεδομένα απευθείας στις επίγειες συστοιχίες Patriot. Αυτό θα αποφύγει την ανάγκη ενεργοποίησης των ραντάρ των Patriot, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να γίνουν στόχοι. Αυτή η σύνδεση Sensor-to-Shooter αποτελεί τον πυρήνα της νέας φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, οι ελληνικοί Patriot αναβαθμίζονται για να γίνουν πιο «δικτυοκεντρικοί», επιτρέποντας την επικοινωνία με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα γαλλικά Rafale. Αυτό δημιουργεί μια αδιάσπαστη αμυντική γραμμή από τον Έβρο έως την Κρήτη, ενισχυμένη και από την προσθήκη ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Το κυριότερο συμπέρασμα για την Πολεμική Αεροπορία είναι η ανάγκη επένδυσης σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες (Link 16/22). Στόχος είναι η ταχύτατη διαβίβαση πληροφοριών: εάν ένα ελληνικό ραντάρ στη Λήμνο εντοπίσει μια απειλή, η πληροφορία να φτάνει σε δευτερόλεπτα σε ένα πλοίο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε ένα γερμανικό Patriot σε άλλη περιοχή.
Το ΝΑΤΟ μεταβαίνει από την «αεροπορική υπεροχή» (Air Superiority) στην «αεροπορική άρνηση» (Air Denial), διασφαλίζοντας ότι κανένας αντίπαλος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Συμμαχίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Τουρκίας τόσο στον πόλεμο με το Ιράν όσο και με τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία.
Με τις πρόσφατες εντάσεις στην περιοχή, και ιδιαίτερα τα διδάγματα από τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν προμηθεύεται απλώς υλικά, αλλά χτίζει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα με στόχο να καταστήσει την παραβίαση του εναέριου χώρου της σχεδόν αδύνατη.
