19/04/2026

Βραζιλία, Ισπανία και Μεξικό Ενώνουν Δυνάμεις για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης στην Κούβα: Έκκληση για Διάλογο και Αυτοδιάθεση

Την ενίσχυση της συντονισμένης βοήθειας προς την Κούβα αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Ισπανίας και του Μεξικού, με κοινή τους δήλωση, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση που, όπως υποστηρίζουν, συνδέεται με τον αποκλεισμό του νησιού από τις ΗΠΑ. Στο ίδιο κείμενο, οι τρεις χώρες απευθύνουν έκκληση για ειλικρινή διάλογο, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη

Βραζιλία, Ισπανία και Μεξικό Ενώνουν Δυνάμεις για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης στην Κούβα: Έκκληση για Διάλογο και Αυτοδιάθεση

Την εντατικοποίηση της κοινής βοήθειας προς την Κούβα αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Ισπανίας και του Μεξικού, μέσω μιας συντονισμένης διπλωματικής παρέμβασης. Σε κοινή τους δήλωση, οι τρεις χώρες αναφέρουν την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στο νησί, αποδίδοντας ουσιαστικά την ευθύνη στον οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εκπρόσωποι των τριών χωρών απηύθυναν έκκληση για ένα ειλικρινή διάλογο, ο οποίος θα βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζουν, παράλληλα, την ανάγκη ο κουβανικός λαός να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ελεύθερα το δικό του μέλλον, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις.

Η κοινή αυτή τοποθέτηση προέκυψε μετά από μια σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, του Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και της ηγέτιδας του Μεξικού, Κλαούντια Σάινμπαουμ.

Η εν λόγω συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Προοδευτική Κινητοποίηση, ενός φόρουμ που έχει ως κύριο στόχο την οργάνωση και την κινητοποίηση δυνάμεων απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της ακροδεξιάς.