Σφοδρή Αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ: «Άκυροι και Ανυπόστατοι» οι Ελληνικοί Χάρτες Αλιείας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο
Σε μια προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τους χάρτες που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας. Με εμπρηστική ρητορική το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εγκυρότητα χαρτών που χαράσσουν φανταστικά θαλάσσια σύνορα, που δεν υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και που παραβιάζουν
Σε μία ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στρεφόμενο εναντίον των χαρτών που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας. Με εμπρηστική ρητορική, το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η εγκυρότητα χαρτών που χαράσσουν φανταστικά θαλάσσια σύνορα, τα οποία δεν υφίστανται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και που παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας, είναι ανυπόστατη».
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι «οι παράνομοι περιορισμοί που επιβάλλει η Ελλάδα στις αλιευτικές δραστηριότητες σε περιοχές και θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών της υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, όπου δεν έχει δικαιοδοσία, καθώς και σε διεθνή ύδατα, είναι επίσης άκυροι και ανυπόστατοι για την Τουρκία».
Η ανακοίνωση κατέληξε με την αυστηρή δήλωση: «Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς και παράνομες ενέργειες που ενδέχεται να επιβληθούν στις νόμιμες δραστηριότητες των Τούρκων αλιέων, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά δικαιώματα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίστηκε ότι οι χάρτες που έχει καταρτίσει η Ελλάδα δεν έχουν καμία ισχύ. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Διαπιστώθηκε ότι η Ελληνική Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας έχει δημοσιεύσει διάφορους χάρτες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, καθορίζοντας απαγορευμένες περιοχές αλιείας σε ορισμένες ζώνες όπου η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.
Η εγκυρότητα χαρτών που χαράσσουν φανταστικά θαλάσσια σύνορα που δεν υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και που παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας, είναι ανυπόστατη.
Οι παράνομοι περιορισμοί που επιβάλλει η Ελλάδα στις αλιευτικές δραστηριότητες σε περιοχές και θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών της υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, όπου δεν έχει δικαιοδοσία, καθώς και σε διεθνή ύδατα, είναι επίσης άκυροι και ανυπόστατοι για την Τουρκία.
Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς και παράνομες ενέργειες που ενδέχεται να επιβληθούν στις νόμιμες δραστηριότητες των Τούρκων αλιέων, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά δικαιώματα.
Με αυτή την αντίληψη, υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, με βάση το διεθνές δίκαιο, την επιείκεια και την καλή γειτονία».
