30/04/2026

Αλέξης Τσίπρας: «Απαιτείται μια «ηθική επανάσταση» με πυξίδα τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη»

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων του βιβλίου του «Ιθάκη» στο Ηράκλειο, μιλώντας για ανάγκη «εντιμότητας στην πολιτική» και καταγγέλλοντας τα φαινόμενα διαφθοράς. Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός συνέδεσε το παρελθόν της διακυβέρνησής του με μια ηθική στάση στην εξουσία, όπως ανέφερε. 

Αλέξης Τσίπρας: «Απαιτείται μια «ηθική επανάσταση» με πυξίδα τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη»

Με έντονη κριτική προς την τωρινή κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις του βιβλίου του «Ιθάκη» στο Ηράκλειο. Στην ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη για «εντιμότητα στην πολιτική» και καταφέρθηκε κατά φαινομένων διαφθοράς.

Από την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης με μια ηθική προσέγγιση στην άσκηση εξουσίας. «Η εντιμότητα στην πολιτική και τη διαχείριση των δημόσιων ταμείων είναι για μας νόμος ζωής και απαράβατος ηθικός κανόνας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούσε με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας και όχι των ελίτ.

Σε μια προσπάθεια να αντιπαραβάλει το έργο της δικής του διακυβέρνησης με το παρόν, τόνισε: «Διασύρουν το δικό μας χτες, για να κρύψουν το δικό τους διεφθαρμένο σήμερα», κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για προσπάθειες συγκάλυψης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε θέματα οικονομικής πολιτικής και ενέργειας, καταγγέλλοντας «οικονομικό έγκλημα» στη διαχείριση της ΔΕΗ και κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. «Με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου γίνεται παιχνίδι για να οικονομήσει ένα ξένο fund», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη ΔΕΗ «πρωταθλητή της αισχροκέρδειας».

Επεκτείνοντας την κριτική του στο γενικότερο κύμα ακρίβειας, απέρριψε το επιχείρημα περί «εισαγόμενου φαινομένου». «Δεν είναι φυσικό φαινόμενο να κερδοσκοπούν ασύδοτα οι ολιγάρχες της ενέργειας και των καυσίμων», υποστήριξε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει διαλέξει πλευρά».

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και ως προς τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη, μιλώντας για «κανονικοποίηση» της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το έγκλημα ως κανονικότητα, η διαφθορά ως επάγγελμα και η συγκάλυψη ως κανόνας».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε το πολιτικό διακύβευμα σε όρους συνολικής αλλαγής πορείας. «Χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος στην υπηρεσία της κοινωνίας», δήλωσε, καλώντας σε μια «ηθική επανάσταση» με πυλώνες τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, τόνισε: «Υπάρχει η συλλογική βούληση της κοινωνίας που ζητά αλλαγή και πρέπει να μετατραπεί σε ορμητική πολιτική δύναμη. Γιατί αν τα δεδομένα μείνουν ίδια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Η ανακύκλωση της φαυλότητας δεν είναι μοίρα, είναι επιλογή. Γι’ αυτό το καθήκον είναι σαφές: Να αλλάξουμε τα δεδομένα, για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Να τα αλλάξουμε όλα λοιπόν. Αυτή είναι η δική μας πρόταση».

Αναφορά στην Κρήτη

Ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. «Η Κρήτη δεν είναι και δεν μπορούμε να αφήσουμε να είναι συνώνυμο της απάτης και της διαφθοράς», σημείωσε, αντιπαραβάλλοντας ότι είναι «συνώνυμο της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των αγώνων για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια» και πως «αυτή η Κρήτη δεν πωλείται και δεν εξαγοράζεται».

Με επίκεντρο την αναφορά του στο νησί, άφησε αιχμές για την τρέχουσα κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα του νησιού απέχει από την πραγματικότητα, αναφερόμενος εμμέσως σε μια «Κρήτη των φραπέδων και των χασάπηδων».

Σχετικά με την πρόσφατη αθλητική επιτυχία του ΟΦΗ και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, την έθεσε ως παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας: «Μια ομάδα που μάχεται συλλογικά και πιστεύει στη νίκη μπορεί να τα καταφέρει. Έτσι θέλουμε να μάχεται και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιθάκη» στο Κινηματοθέατρο Αστόρια, στο Ηράκλειο, ομιλητές ήταν οι Βαγγέλης Ζάχαρης, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Μίλτος Λογιάδης και Στέλλα Μανουσογιωργάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ανδριανή Αγγελιδάκη.