25/05/2026

25 χρόνια Athens Jazz: Το Φεστιβάλ-Ορόσημο Γιορτάζει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με Συναρπαστικό Πρόγραμμα

20 σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποκαλύπτουν την τζαζ της εποχής μας, γκρεμίζοντας κάθε κανόνα και κλισέ! Δείτε το αναλυτικό line up. 25-31 Μαΐου 2026 Είσοδος ελεύθερη Το Athens Jazz συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στη μουσική σκηνή της πόλης κι έρχεται με μια μεγάλη επετειακή γιορτή που δεν λειτουργεί απλώς σαν αναδρομή, αλλά

25 Χρόνια Athens Jazz: Η Τεχνόπολη Υποδέχεται την Επετειακή Έκδοση ενός Μουσικού Θεσμού

20 σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποκαλύπτουν τη σύγχρονη τζαζ, σπάζοντας κάθε κανόνα και κλισέ!
25-31 Μαΐου 2026
Είσοδος Ελεύθερη

Το Athens Jazz συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στη μουσική σκηνή της πόλης και επιστρέφει με μια επετειακή γιορτή που δεν αποτελεί απλώς μια αναδρομή, αλλά μια δυναμική δήλωση συνέχειας. Από 25 έως 31 Μαΐου 2026, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει από μουσική, ρυθμό και την ενέργεια που εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα καθορίζει τον παλμό της πόλης, πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, καλλιτέχνες και σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης για να παρουσιάσουν ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η σύγχρονη τζαζ, ενώ παράλληλες δράσεις θα εμπλουτίσουν περαιτέρω την φεστιβαλική εμπειρία. Η 25η διοργάνωση του φεστιβάλ έρχεται πιο τολμηρή, πιο εξωστρεφής και πιο ζωντανή από ποτέ, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της τζαζ για το μέλλον, διατηρώντας παράλληλα την κληρονομιά και το πάθος όσων έχτισαν αυτόν τον θεσμό και στήριξαν την καλλιτεχνική του ταυτότητα, καθιστώντας το Athens Jazz σημείο αναφοράς για πάνω από δύο δεκαετίες.

Στο 25ο Athens Jazz, όλοι οι ηχητικοί συνδυασμοί είναι πλέον εφικτοί και κανένα γεωγραφικό ή μουσικό καλούπι δεν μπορεί να περιορίσει τους ρυθμούς. 20 σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα καταλάβουν τη σκηνή της Τεχνόπολης, σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που διασχίζει σύνορα, αποτυπώνει τον παλμό των τελευταίων ετών και έχει ζυμωθεί για να αποκαλύψει την πιο ανατρεπτική, “street” πλευρά του ήχου, χωρίς να παραβλέπει τις άχρονες ρίζες του. Αφήνοντας τις συμβάσεις εκτός εξίσωσης, το πρόγραμμα δεν περιορίζεται σε μια απλή παράθεση συναυλιών, αλλά δομείται ως μια επιμελημένη αφήγηση που φωτίζει τις πολλαπλές εκφάνσεις του είδους. Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τη μουσική που εξελίσσεται, που δεν περιορίζεται σε ταμπέλες, που μπορεί να χορεύεται, αλλά κυρίως να βιώνεται συλλογικά.

Για τα 25α γενέθλιά του, το Athens Jazz έχει ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη, αφιερώνοντας την ελληνική μέρα στην ίδια τη διαδρομή του φεστιβάλ. Μια βραδιά-αφιέρωμα, μια συμπύκνωση μνήμης και δημιουργίας, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τα 25 χρόνια Athens Jazz. Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στη σκηνή της Τεχνόπολης θα ανέβουν δύο ελληνικά σχήματα που θα συναρπάσουν με τους ήχους τους και θα δώσουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το στίγμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης. Την αυλαία θα ανοίξει το Stavros Lantsias Quartet με το πρότζεκτ “My Ennio Morricone”, μια παράσταση που λειτουργεί ως φόρος τιμής στον Γιώργο Χαρωνίτη, έναν άνθρωπο που υπήρξε καθοριστικός συνεργάτης του Athens Jazz και που διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με το έργο του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη. Αμέσως μετά, στη σκηνή θα ανέβει η Greek Cooking Band, ένα ξεχωριστό σχήμα που δημιουργήθηκε ειδικά για την 25η διοργάνωση, ενεργοποιώντας ένα ζωντανό δίκτυο προηγούμενων νικητών και δημιουργών της ελληνικής ημέρας του Athens Jazz, και το οποίο θα συνδέσει το αμερικανικό τζαζ παρελθόν με την αυθεντική λαϊκή ρίζα! Μια ζωντανή απόδειξη τού πώς η ελληνική τζαζ εξελίσσεται, συνομιλεί με το παρελθόν της και παραμένει ανοιχτή, τολμηρή και σύγχρονη.

Την Τρίτη 26 Μαΐου, η βραδιά ανοίγει με ένα μη τυπικό jazz τρίο που, μετά από αρκετά χρόνια «χειμερίας νάρκης», έχει πια ξυπνήσει για τα καλά. Ο λόγος για τους Lesni Zver από την Τσεχία, οι οποίοι επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται τη nu-jazz ως μια μουσική απαραίτητα συνδεδεμένη με την τζαζ την ιστορική έννοια του όρου, αλλά ως κοινό τόπο, ως αφετηρία γεμάτη ελευθερία και αυθορμητισμό. Ακολουθούν οι OTOOTO, που παραμένουν συγχρονισμένοι με το παρόν, ακόμη κι αν το DNA τους διακλαδώνεται μεταξύ της hypnagogic pop και της ηλεκτρονικής πρωτοπορίας. Στο εξελικτικό electro-organic εργαστήριό τους στη Δανία, έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν έναν φρέσκο nu-jazz καθρέφτη, ώστε να κοιταχτεί εκ νέου μέσα του ολόκληρος ο κόσμος. Η βραδιά ολοκληρώνεται με μια βουτιά στο πιο γοητευτικό, αστικό κενό της φετινής συναυλιακής σεζόν του Athens Jazz. Εκεί όπου ο χρόνος διαστέλλεται, οι ταχύτητες πέφτουν και η νύχτα διεκδικεί πίσω τον χώρο της, η nu-jazz πεντάδα των Conic Rose, μέσα από μυσταγωγικές λούπες, στήνει μια βιωματική προβολή δίχως προφανή οθόνη. Future Jazz; Jazztronica; Το να προσπαθήσεις να στριμώξεις τη μουσική αυτής της κολεκτίβας από τη Γερμανία σε βολικά κουτάκια είναι απλά χαμένος κόπος.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου, οι Εσθονοί Keelepeksjad ποντάρουν πάνω στην ασφάλεια της μνήμης. Άμεσα επηρεασμένοι από εσθονικές folk μελωδίες, αλλά και διεθνείς παραδοσιακούς σκοπούς, επανανοηματοδοτούν μέχρι και πόλκα μελωδίες, προσθέτοντάς τους electro jazz rock groove! Ακολουθεί μια τριπλέτα από τη Νορβηγία που καταφέρνει να μιξάρει τις συλλογικές της προτιμήσεις μέσα από τους κόσμους των Jimi Hendrix, John Coltrane, Soft Machine και Fela Kuti. Το καθηλωτικό, αδάμαστο, ηλεκτρικό jazz rock τρίο των elephant9, δεν διστάζει να δοκιμάζει τα fusion όρια με κυκλωτικούς progressive όρους. H βραδιά κλείνει με έναν δημιουργό από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν θα ανέβει στο stage για να εκβιάσει το χειροκρότημα, αλλά για να καταθέσει τη μοναδική, αποκαλυπτική κι αδιαμεσολάβητη αλήθεια του. Με βασικό όχημα ένα εύθραυστο, σχεδόν τρεμάμενο σαξόφωνο και μια spoken word αφήγηση που δεν κρύβεται πίσω από ενορχηστρωτικά τρικ, ο Alabaster DePlume στήνει ένα ηχητικό cross-genre σύμπαν που ακροβατεί ανάμεσα στην εσωστρεφή spiritual jazz και τη σκοτεινή, ευάλωτη folk.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, το Ermis Michael Trio + 1 από την Κύπρο θα παρουσιάσει μια δυναμική εξερεύνηση πρωτότυπων συνθέσεων, με πλούσιες αρμονικές υφές, ρευστό αυτοσχεδιασμό και βαθιά ρυθμική αλληλεπίδραση, σε μια γοητευτική contemporary σύμπραξη με καίρια ουσία. Ακολουθούν οι Kosmonauci, οι οποίοι δεν πολυσκοτίζονται για την όποια ανισορροπία μεταξύ future jazz, drumn’ bass και contemporary jazzy hip hop. Άλλωστε, η μπάντα από την Πολωνία, δεν κουβαλά το βάρος των ιδιωμάτων και τον καταδικαστικό καθορισμό των genres. Τέλος, το τρίο που αγάπησε ο Gilles Peterson κι οι απανταχού aficionados του σύγχρονου ήχου, έρχεται με φόρα, cosmic beats και hip hop φλέγμα. Διότι οι Ούγγροι Jazzbois δεν παίζουν για τους σκληροπυρηνικούς, αλλά για τους νέους jazzheads που ακούνε τις groove ιαχές του Herbie Hancock χωρίς να τρομάζουν και που στα τεφτέρια τους ο Thundercat κάνει τραμπάλα με τον J Dilla!

Την Παρασκευή 29 Μαΐου, όσοι έχετε ποτέ νιώσει την ανάγκη για εκείνη την ακατέργαστη, street ενέργεια του hip hop, συγχωνευμένη με το τσαμπουκαλεμένο punk rock attitude και το απόλυτα ελεύθερο, αυτοσχεδιαστικό πνεύμα της σύγχρονης τζαζ, θα ξεδιψάσετε με το κουιντέτο των LINQ με αφετηρία το Λουξεμβούργο. Κι έπειτα από αυτό το electric crossover μυστικό, στη σκηνή θα ανέβει το Irene Reig Quartet από την Ισπανία. Με straight hard bop δύναμη, η Καταλανή σαξοφωνίστρια Irene Reig έχει αποδείξει πως στις φλέβες της κυλά αυτό το ευφυές και cool χάρισμα για να βρει συναισθηματικό κέντρο. Στις 23:00 ακριβώς, το διαγαλαξιακό, αφροφουτουριστικό όχημα της παρακαταθήκης του Sun Ra, ως ιδανικός εμπνευστικός παράγοντας για το Gianluca Petrella Cosmic Renaissance από την Ιταλία, εγγυάται τη ριζική κοσμική ελευθερία και τις εκτός περιορισμών nu soulful jazz δυνατότητες. Με δυο λόγια, ετοιμαστείτε για αχανές groove, δίχως στεγανά, από την παρέα του τρομπονίστα leader.

Το Σάββατο 30 Μαΐου, στην πιο χορευτικά ιντριγκαδόρικη ημέρα του Athens Jazz, η βραδιά ανοίγει μ’ ένα πολύ ιδιαίτερο τρίο από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Οι Amphitrio, με γνώμονα την περιέργεια και τον σεβασμό για την πολιτισμική ποικιλομορφία, μας προσκαλούν σε αφηγήσεις για το πώς ακούγεται τελικά η ελευθερία. Ακολουθεί καθαρόαιμη nu-jazz από τα σπλάχνα της Gen-Y! Ο λόγος για την κολεκτίβα the BIG TUSK από την Ελβετία, η οποία έβαλε στόχο να θολώσει εσκεμμένα τα αυτοσχεδιαστικά όρια, με αστείρευτη φαντασία, γρανιτένια συνοχή κι οργανική φυσικότητα! Η βραδιά κλείνει με μια live μηχανή που φτιάχνει αναλογική techno για να σου «ψήσει» τον εγκέφαλο, χωρίς καθόλου υπολογιστές ή looper. Οι Elektro Guzzi από την Αυστρία, με μια σχεδόν τεχνητή, συνεκτική ακρίβεια, έρχονται για να δείξουν πως η μοναδική ηχητική τους ταυτότητα δεν έχει καμία σχέση με την jazz (ή την techno) που ξέρετε!

Την Κυριακή 31 Μαΐου, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, η Rebecka Törnqvist καταφθάνει από τη Σουηδία, τσαλακώνοντας τις γνωστές pop φόρμες, μ’ έναν ήχο που είναι ταυτόχρονα εύθραυστος, βαθιά λυρικός, αλλά και οριακά τραχύς. Λίγο αργότερα, από την άλλη πλευρά του ωκεανού και συγκεκριμένα από τη Βραζιλία, ακολουθεί το Esdras Nogueira Quintet που ανοίγει τους πατρογονικούς βραζιλιάνικους δρόμους, μεταξύ σφιχτής latin jazz και MPB ιδωμένης με afrobeat νεύρο. Κοινώς, ευφορικά grooves που θα τα ρουφήξετε και θα τα κρατήσετε βαθιά μέσα σας για μέρες! Φινάλε, με το τραγούδι-πρό(σ)κληση στην υπόθεση των Γάλλων Lagon Nwar. Εκεί όπου συναντώνται οι γειωμένες μνήμες από την Μπουρκίνα Φάσο, η avant garde με την Creole παράδοση και την λοξή ευρωπαϊκή pop. Γνωρίζουμε πως το συναυλιακό τελετουργικό των Lagon Nwar, δεν χωρά σε δίσκους ή streaming links, αλλά είναι μια εμπειρία που διαπιστώνει κανείς με τα ίδια του τα μάτια, επομένως τι πιο ταιριαστό για να κλείσει το φετινό Athens Jazz.

Από 25 έως 31 Μαΐου 2026, το επετειακό Athens Jazz έρχεται να τιμήσει όσα προηγήθηκαν, να γιορτάσει όσα συμβαίνουν τώρα και να ανοίξει τον δρόμο για όσα έρχονται. Στην 25η στροφή της ιστορίας του, έπειτα από χρόνια δημιουργικής παρουσίας και εξέλιξης, ένας από τους πιο συνεπείς, διαχρονικούς και ζωντανούς πολιτιστικούς θεσμούς της Αθήνας επικυρώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο το γιατί αποτελεί απόλυτο αστικό ορόσημο. Stay tuned!

Athens Jazz 2026 | Line up

  • Δευτέρα 25.05
    • 21:00 | Stavros Lantsias Quartet “My Ennio Morricone” (GR)
    • 22:30 | the Greek Cooking Band (GR)
  • Τρίτη 26.05
    • 21:00 | Lesni Zver (CZ)
    • 22:00 | OTOOTO (DK)
    • 23:00 | Conic Rose (DE)
  • Τετάρτη 27.05
    • 21:00 | Keelepeksjad (EE)
    • 22:00 | elephant9 (NO)
    • 23:00 | Alabaster DePlume (UK)
  • Πέμπτη 28.05
    • 21:00 | Ermis Michael Trio + 1 (CY)
    • 22:00 | Kosmonauci (PL)
    • 23:00 | Jazzbois (HU)
  • Παρασκευή 29.05
    • 21:00 | LINQ (LU)
    • 22:00 | Irene Reig Quartet (ES)
    • 23:00 | Gianluca Petrella Cosmic Renaissance (IT)
  • Σάββατο 30.05
    • 21:00 | Amphitrio (RO)
    • 22:00 | the BIG TUSK (CH)
    • 23:00 | Elektro Guzzi (AT)
  • Κυριακή 31.05
    • 21:00 | Rebecka Törnqvist (SE)
    • 22:00 | Esdras Nogueira Quintet (BR)
    • 23:00 | Lagon Nwar (FR)

*Για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα του Athens Jazz, ακολουθήστε τις σελίδες του φεστιβάλ σε Facebook & Instagram και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι του Athens Jazz στο Youtube. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο website athensjazz.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
2130109300
athens-technopolis.gr