ΚΕΕΕ: Ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για πυρόπληκτα δάνεια με 120 δόσεις και διαγραφές
Την άμεση προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα πυρόπληκτα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) με επιστολή του προέδρου της, Γιάννη Βουτσινά, προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Το αδιέξοδο με τις εγγυήσεις του Δημοσίου Η ΚΕΕΕ επισημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) προτείνει την άμεση θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε πυρόπληκτους με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση, που αποστέλλεται με επιστολή του προέδρου της ΚΕΕΕ, Γιάννη Βουτσινά, προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, στοχεύει στην αντιμετώπιση του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και νοικοκυριά.
Το αδιέξοδο με τις εγγυήσεις του Δημοσίου
Η ΚΕΕΕ επισημαίνει ότι πολλοί που επλήγησαν από μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των δανείων που ελήφθησαν με την εγγύηση του Δημοσίου ως μέτρο αποκατάστασης των ζημιών. Μετά την κατάπτωση των εγγυήσεων, οι οφειλές μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο, επιβαρύνθηκαν περαιτέρω με τόκους και προσαυξήσεις, καθιστώντας δυσχερή τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για πολλούς.
Προτάσεις για 120 δόσεις και διαγραφές
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ΚΕΕΕ προτείνει την αναγνώριση αυτών των οφειλών ως ειδικής κατηγορίας και τη δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου ρύθμισης. Συγκεκριμένα, προτείνεται:
- Αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις.
- Διαγραφή τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων.
- Μειωμένο ή μηδενικό επιτόκιο.
- Δυνατότητα μερικής διαγραφής της βασικής οφειλής σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας πληρωμής.
- Ένταξη εγγυητών και συνοφειλετών στη διαδικασία, με δυνατότητα επιμερισμού της οφειλής μεταξύ συνυπόχρεων προσώπων.
Στόχος της ΚΕΕΕ είναι η εξεύρεση μιας οριστικής και εφαρμόσιμης λύσης σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές δε ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν μια ρεαλιστική διέξοδο, η οποία θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να εργάζονται, να επενδύουν και να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύουμε ότι μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο μπορεί να διαμορφωθεί μία λύση που θα συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική αποτελεσματικότητα».
