Η Κυβέρνηση Τραμπ Εντείνει την Καταπολέμηση του «Φαινομένου Γεννήσεων» μετά από Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Η κυβέρνηση Τραμπ θα εντείνει τις προσπάθειες για να καταπολεμήσει τον «τουρισμό των γεννήσεων», δηλαδή τα ταξίδια αλλοδαπών με σκοπό να γεννήσουν στις ΗΠΑ ώστε το παιδί τους να αποκτήσει αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επικυρώσει το «δίκαιο του εδάφους». Το Δικαστήριο, στο οποίο
Η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύεται να αυξήσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του «τουρισμού των γεννήσεων» – δηλαδή την πρακτική αλλοδαπών γυναικών που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να γεννήσουν, εξασφαλίζοντας έτσι την αμερικανική υπηκοότητα για τα παιδιά τους. Η ανακοίνωση αυτή έγινε σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιβεβαιώσει το «δίκαιο του εδάφους».
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με την πλειοψηφία των συντηρητικών δικαστών, ακύρωσε την Τρίτη ένα διάταγμα που είχε εκδώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ είχε επιχειρήσει να ανατρέψει το «δίκαιο του εδάφους», το οποίο ορίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται εντός των ΗΠΑ, ακόμα και αν οι γονείς τους βρίσκονται στη χώρα «παράτυπα ή προσωρινά», είναι «πολίτες, εκ της γέννησής τους, σύμφωνα με την 14η Τροπολογία» του Συντάγματος.
«Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι οι εισαγγελείς μας και οι συνεργάτες μας στις αρχές επιβολής του νόμου θα εστιάσουν στον τουρισμό των γεννήσεων, μια βιομηχανία που βρίσκεται σε άνθηση και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία», δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ. Ο Μπλανς ρωτήθηκε σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.
«Υπάρχουν και επιπλέον ενέργειες που το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η κυβέρνηση μπορούν να πραγματοποιήσουν σχετικά με την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζας), προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ή να περιοριστούν οι δυνατότητες αυτών των ατόμων να εισέρχονται στη χώρα, όχι για επίσκεψη ή για τους σκοπούς που δηλώνουν στην τουριστική τους βίζα, αλλά για να αποκτήσουν ένα παιδί που θα είναι, στη συνέχεια, Αμερικανός πολίτης», συμπλήρωσε.
Ήδη από την Τρίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει ότι η προτεραιότητά του θα είναι η καταπολέμηση του «τουρισμού των γεννήσεων», παρέχοντας σχετικές οδηγίες στους υπαλλήλους του για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το οποίο αφορά «χιλιάδες αλλοδαπούς κάθε χρόνο».
Η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί το φαινόμενο του «τουρισμού των γεννήσεων», ιδιαίτερα από την Κίνα, ως δικαιολογία για την προσπάθειά της να αμφισβητήσει το «δίκαιο του εδάφους». Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα εκτιμούν ότι η σημασία του φαινομένου αυτού είναι περιορισμένη, σε σύγκριση με τις άνω των 250.000 γεννήσεις παιδιών ετησίως, οι οποίες προέρχονται από παράτυπους μετανάστες ή προσωρινούς, νόμιμους κατοίκους των ΗΠΑ (όπως φοιτητές ή εργαζόμενοι).
