ΔΥΠΑ: Νέα Θεμέλια για Εργασία, Κατάρτιση και Μαθητεία – Ενισχυμένος Διάλογος με τις Περιφέρειες
Η ΔΥΠΑ εγκαινιάζει έναν κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων εργασίας με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της, ενισχύοντας τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια νέα φιλοσοφία λειτουργίας της ΔΥΠΑ, που δίνει έμφαση στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και στον σχεδιασμό πολιτικών απασχόλησης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιφέρειας. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, στις οποίες
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων εργασίας με τις Περιφερειακές της Διευθύνσεις, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια νέα φιλοσοφία λειτουργίας για τη ΔΥΠΑ, εστιάζοντας στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και στον σχεδιασμό πολιτικών απασχόλησης προσαρμοσμένων στις μοναδικές ανάγκες κάθε περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν η ηγεσία και τα επιτελικά στελέχη της ΔΥΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι από παραγωγικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς της τοπικής αγοράς εργασίας, θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο απολογισμός του έργου της Υπηρεσίας σε περιφερειακό επίπεδο.
Ειδικότερα, θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τους ανέργους που επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, τους πολίτες που παρακολούθησαν δράσεις κατάρτισης, καθώς και τις επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τα διαθέσιμα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και ο σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή των αναγκών των τοπικών αγορών εργασίας μέσω μιας εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές παρεμβάσεις θα ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Στην ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνεται επίσης η παρουσίαση των προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης και μαθητείας, καθώς και των νέων ψηφιακών εργαλείων που έχει αναπτύξει η ΔΥΠΑ για τους αναζητούντες εργασία και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού.
Τα νέα αυτά εργαλεία αξιοποιούν σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες για την υποστήριξη της αναζήτησης εργασίας, την ανάδειξη δεξιοτήτων, την επαγγελματική συμβουλευτική, την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών και την αποτελεσματικότερη σύνδεση εργαζομένων και εργοδοτών. Μέσω αυτών, αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, οι συναντήσεις αυτές δεν είναι απλώς εθιμοτυπικές, αλλά συνιστούν μια οργανωμένη διαδικασία διαβούλευσης, αξιολόγησης και στρατηγικού σχεδιασμού. Μέσω αυτών, η υπηρεσία επιδιώκει να διαμορφώσει ακόμη πιο στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης, αξιοποιώντας τα δεδομένα και τις προτάσεις που προκύπτουν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Πρόγραμμα συναντήσεων
Ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων εργασίας ξεκινά σήμερα, 15 Ιουλίου, από τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, ακολουθούν η Καβάλα (16 Ιουλίου), η Πάτρα (21 Ιουλίου), η Πρέβεζα (22 Ιουλίου), ο Βόλος (28 Ιουλίου), Αθήνα-Πειραιάς (29 Ιουλίου) και το Ηράκλειο (30 Ιουλίου).
Χορμόβα: Η ΔΥΠΑ συνδιαμορφώνει τα επόμενα βήματα με τις τοπικές κοινωνίες
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, δήλωσε ότι οι ενημερωτικές συναντήσεις εργασίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σηματοδοτούν έναν νέο τρόπο λειτουργίας της ΔΥΠΑ, με επίκεντρο τη διαφάνεια, τον ουσιαστικό διάλογο και τον κοινό σχεδιασμό με τις τοπικές κοινωνίες.
«Παρουσιάζουμε με σαφήνεια τα αποτελέσματα του έργου μας σε κάθε περιφέρεια, αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας και, κυρίως, ακούμε τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας από τους ανθρώπους που την γνωρίζουν καλύτερα. Στόχος μας είναι οι πολιτικές απασχόλησης, κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να σχεδιάζονται με βάση πραγματικά δεδομένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μέσα από οριζόντιες προσεγγίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χορμόβα.
Όπως επισήμανε, «η στενή συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα στελέχη της ΔΥΠΑ, την αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις, τα Επιμελητήρια, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη διαμόρφωση πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών. Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας. Επενδύουμε σε σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες, αναβαθμίζουν την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε καλύτερα τα δεδομένα και τις ανάγκες που καταγράφονται σε κάθε περιφέρεια. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τα εργαλεία που διευκολύνουν τη σύνδεση των επιχειρήσεων με το ανθρώπινο δυναμικό που αναζητούν, ώστε να δημιουργούνται περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης».
«Οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν τυπικό ή συμβολικό χαρακτήρα. Αποτελούν μια οργανωμένη διαδικασία απολογισμού, αξιολόγησης, διαβούλευσης και σχεδιασμού, μέσα από την οποία η ΔΥΠΑ ακούει, προσαρμόζεται και συνδιαμορφώνει τα επόμενα βήματα με τις τοπικές κοινωνίες. Η φιλοδοξία μας είναι σαφής: να σχεδιάζουμε πολιτικές που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ενισχύουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε η κ. Χορμόβα.
