15/01/2026

Ανατρεπτικά ευρήματα για τις νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Τι δείχνει η τελευταία έρευνα

Πολλές φαίνεται πως είναι οι νέες επιχειρήσεις στη χώρα μας ωστόσο αυτές δεν είναι ανταγωνιστικές. Μάλιστα τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 (Απριλίου-Ιουνίου) ο δείκτης δημιουργίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 134,7 και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ και μόνον το Μαυροβούνιο υπερβαίνει τη χώρα

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα – enikonomia.gr

Αύξηση Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Η χώρα μας φαίνεται να έχει μια αυξανόμενη ροή νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, αν και η ανταγωνιστικότητα τους παραμένει αμφίβολη. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Eurostat, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 (Απρίλιος-Ιούνιος), ο δείκτης ίδρυσης επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήλθε σε 134,7, κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Μαυροβούνιο που ξεπερνά την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα κατέχει τον υψηλότερο δείκτη καταχώρισης νέων επιχειρήσεων εντός της ΕΕ. Για σύγκριση, στο πρώτο τρίμηνο του 2025 η χώρα μας βρισκόταν στη δεύτερη θέση με δείκτη 129,2, πίσω από την Κροατία που είχε δείκτη 131,6. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 μάλιστα η Ελλάδα ήταν πρώτη με δείκτη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στο 130 και ακολουθούσε η Ισπανία με δείκτη 127,3.

Η συνεχής αύξηση στον αριθμό των καταχωρίσεων νέων επιχειρήσεων κάθε τρίμηνο επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή τάση του «επιχειρείν» στη χώρα μας.

Σύγκριση Με Άλλες Χώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για άλλες χώρες μετά την Ελλάδα ξεχωρίζει επίσης η Κροατία που παρουσιάζει σταθερά υψηλό ποσοστό στις καταχωρίσεις νέων επιχειρήσεων. Υψηλοί δείκτες παρατηρούνται επίσης σε χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία καθώς και στην Πορτογαλία κτλ., ωστόσο οι αριθμοί τους είναι σημαντικά χαμηλότεροι συγκριτικά με αυτούς της Ελλάδας και της Κροατίας.

Αντίθετα, ο δείκτης δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σε πολλές άλλες χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία κυμαίνεται γύρω από το επίπεδο των 100.