15/10/2026

Θεσσαλονίκη: Κοντέινερ με «γυαλιά ηλίου και χάντρες» αποκάλυψε πάνω από 3.000 όπλα – Συμπεριλαμβάνονται σπαθιά, μαχαίρια και στιλέτα

Θεσσαλονίκη: Κοντέινερ με «γυαλιά ηλίου και χάντρες» έκρυβε περισσότερα από 3.000 σπαθιά, μαχαίρια και στιλέτα - Lawandorder.gr

Περισσότερα από 3.000 όπλα, όπως στιλέτα, σπαθιά, μαχαίρια και σιδηρογροθιές, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η κατάσχεση έγινε κατά τον έλεγχο ενός εμπορευματοκιβωτίου που έφτασε από την Κίνα.

Το φορτίο είχε δηλωθεί ότι περιείχε «Γυαλιά ηλίου, χάντρες», ενώ ως τελικός παραλήπτης αναγραφόταν εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία.

Πώς εντοπίστηκε το ύποπτο φορτίο

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το εμπορευματοκιβώτιο εντοπίστηκε από υπαλλήλους του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του 1ου Τελωνείου Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τακτικών δειγματοληπτικών ελέγχων.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έκκριναν απαραίτητη την περαιτέρω εξέταση του φορτίου και χρησιμοποίησαν το αυτοκινούμενο σύστημα ακτινοσκόπησης X-Ray.

Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκαν ύποπτες ενδείξεις σε συγκεκριμένα σημεία του κοντέινερ, γεγονός που οδήγησε στη διενέργεια πλήρους φυσικού ελέγχου. Από την έρευνα ανακαλύφθηκαν 24 χαρτοκιβώτια, τα οποία περιείχαν συνολικά 3.081 αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Τι περιείχαν τα 24 χαρτοκιβώτια

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των τελωνειακών αρχών, κατασχέθηκαν:

  • 1.900 στιλέτα

  • 470 μαχαίρια τύπου πεταλούδα

  • 300 σπαθιά με μήκος λάμας 45 εκατοστά

  • 175 σπαθιά με μήκος λάμας 50 εκατοστά

  • 120 σπαθιά με μήκος λάμας 42 εκατοστά

  • 110 σιδηρογροθιές

  • 6 μαχαίρια τύπου καράμπιτ, με κυρτή λάμα

Κατάσχεση με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, τα συγκεκριμένα αντικείμενα παραβιάζουν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων. Η Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ενημερώθηκε για την υπόθεση και έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για την κατάσχεση όλων των ευρημάτων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΕ τόνισε ότι οι έλεγχοι στις εμπορευματικές μεταφορές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε παράνομης δραστηριότητας.

«Η ΑΑΔΕ συνεχίζει εντατικά τους στοχευμένους ελέγχους στις εμπορευματικές ροές για τη διασφάλιση της νομιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας», καταλήγει η ανακοίνωση.