01/05/2026

«Θρίαμβος για την Ελλάδα: 86 Αρχαία Κειμήλια Επιστρέφουν από Ιδιωτική Συλλογή στο Εξωτερικό»

Ιδιώτης συλλέκτης, ξένος υπήκοος, σε συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχώρησε σε οικειοθελή παράδοση ογδόντα έξι ελληνικών αρχαιοτήτων. Τα αρχαία έργα προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Αρχαιότερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ελληνιστική περίοδο. Πρόκειται για γυναικεία ειδώλια φυσιοκρατικού τύπου της Νεολιθικής περιόδου, μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία

Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων από ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού

Επαναπατρισμός 86 Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα από Ιδιώτη Συλλέκτη

Ένας ιδιώτης συλλέκτης, υπήκοος ξένης χώρας, προέβη σε οικειοθελή παράδοση 86 ελληνικών αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα εν λόγω έργα τέχνης προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και εκτείνονται σε ευρύ χρονικό εύρος, που καλύπτει από την Προϊστορία έως την Ύστερη Ελληνιστική εποχή.

Ανάμεσα στα αντικείμενα περιλαμβάνονται γυναικεία ειδώλια φυσιοκρατικού σχεδιασμού της Νεολιθικής εποχής, μαρμάρινα αγάλματα και σκεύη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο, κεραμικά της Μυκηναϊκής περιόδου καθώς και χάλκινα ειδώλια που χρονολογούνται στους Γεωμετρικούς, Αρχαϊκούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Επίσης περιλαμβάνονται χάλκινα κράνη διαφόρων τύπων καθώς και σκεύη κατασκευασμένα από μέταλλα όπως υδρίες και οινοχόες.

Ένας χαρακτηριστικός θησαυρός είναι ο χάλκινος δίσκος κατόπτρου, ο οποίος φέρει ανάγλυφη διακόσμηση με γυναικεία μορφή.Ο δίσκος έχει διάμετρο 15,20 εκ. και υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε γύρω στα 270-260 π.Χ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την επιστροφή 86 ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα μας. Αυτή η επαναφορά είναι προϊόν συνεργασίας με έναν ακόμη ιδιώτη συλλέκτη στο εξωτερικό που αποφάσισε να επιστρέψει αυτά τα πολύτιμα τεκμήρια του πολιτιστικού μας κληροδοτήματος. Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει έμπνευση για άλλους συλλέκτες να συνεργαστούν μαζί μας ώστε να επιστρέψουν τις προσωπικές τους συλλογές στον τόπο προέλευσής τους. Κάθε τέτοια πράξη επαναπατρισμού υπογραμμίζει τη crescente συνείδηση παγκοσμίως για την ανάγκη επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών.»

Επιπλέον υπάρχει μια αττική μελανόμορφη κύλικα γνωστή ως «Κατηγορία του αποτμήματος», όπου απεικονίζεται μια Διονυσιακή σκηνή με τρεις Μαινάδες που χορεύουν μέσα στο αγγείο των 17,65 εκ., πιθανόν του ύστερου 6ου αιώνα π.Χ.

Aξιοσημείωτη είναι επίσης μία αττική λήκυθος που δείχνει γυναίκα καθισμένη κρατώντας κάτοπτρο καθώς και πυξίδα για κοσμήματα, αποδίδεται στον «Ζωγράφο των Αθηνών 1826» έχει ύψος περίπου 22,9 εκ., dating γύρω στο 460 π.Χ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τεκμηρίωσης κι καταγραφής αυτών των σημαντικών αντικειμένων θα γίνει η κατάλληλη διανομή τους σε μουσεία στην Ελλάδα.