21/02/2026

Θάνος Πετραλιάς για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη: Σεβασμός στην απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά εντός των ορίων που θέτει

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, με θέμα: «Ενέργειες της Κυβέρνησης για την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τον υπολογισμό τόκων σε ρυθμισμένα δάνεια» απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς μιλώντας από το βήμα της Βουλής. «Σεβόμαστε την απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά ακριβώς στην περίμετρο

Θάνος Πετραλιάς για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη: Σεβασμός στην απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά εντός των ορίων που θέτει

Σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον υπολογισμό τόκων σε ρυθμισμένα δάνεια, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής. «Σεβόμαστε την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά ακριβώς στην περίμετρο που θα ορίσει», δήλωσε ο κ. Πετραλιάς. «Η απόφαση θα καθορίσει και τι συμβαίνει εντός αυτής της περιμέτρου, αναφορικά με την αναδρομικότητα ή όχι. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την (καθαρογραμμένη) απόφαση για να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Ο κ. Πετραλιάς τόνισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί ή δημοσιευθεί επισήμως στην τελική της μορφή. Υπογράμμισε ότι η απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε ένα ζήτημα τέτοιας σημασίας, επιβάλλουν την αναμονή της δημοσίευσης του πλήρους σκεπτικού, της εξειδίκευσης του τρόπου εφαρμογής της απόφασης, και γενικότερα, της οριστικής αποσαφήνισης όλων των πρακτικών παραμέτρων εφαρμογής της, προτού οι αρμόδιες υπηρεσίες προβούν σε οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση. Συνεπώς, πρόσθεσε, θα ήταν πρόωρο και επισφαλές να γίνουν αριθμητικές ή οικονομικές αποτιμήσεις, χωρίς να υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα των νομικών και πραγματικών δεδομένων. Αυτό είναι απαραίτητο για μια αξιόπιστη, ακριβή και θεμελιωμένη εκτίμηση του ύψους των ποσών που ενδέχεται να επηρεαστούν από την απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς και του τρόπου διαχείρισής τους.

Η δήλωση του κ. Μαμουλάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Μαμουλάκης ζήτησε τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την «αναδρομικότητα». «Πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που εισέπραξαν οι τράπεζες λόγω καταχρηστικών πρακτικών, είτε με συμψηφισμούς είτε με επιστροφή χρημάτων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ρώτησε εάν η «περίμετρος» της απόφασης θα αφορά αποκλειστικά την περίπτωση των ενταγμένων στον νόμο Κατσέλη.

Απαντώντας, ο κ. Πετραλιάς δήλωσε: «Επ’ ουδενί.. δεν υπάρχει περίπτωση, και δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε οποιαδήποτε επέκταση, πέραν της ακριβούς περιμέτρου, που ορίζει ο Άρειος Πάγος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μη λαϊκίζουμε. Αυτό που ορίζει η απόφαση θα εφαρμοστεί, διότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Από ‘κει και πέρα, αν πρέπει να εφαρμοστεί σε άλλες περιπτώσεις στα γενικά δάνεια ή στον “εξωδικαστικό”, να είμαστε ξεκάθαροι: Παγκοσμίως, και στην χώρα μας, όλα τα χρηματοπιστωτικά συστήματα βασίζονται σε τοκοχρεολυτικές δόσεις. Αυτή η αρχή δεν μπορεί να παραβιαστεί, διότι αν παραβιαστεί δεν θα ξαναδοθούν δάνεια. Θα έχουμε άλλα προβλήματα. Επομένως είναι πολύ σαφές ότι, η περίμετρος είναι ακριβώς αυτή που περιγράφει η απόφαση, και δεν υπάρχει καμία διάθεση να επεκταθεί πουθενά αλλού. Αυτό είναι ξεκάθαρο, διότι εκεί, κινδυνεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο “Ηρακλής” εάν γίνει αυτό. Άρα, ναι, σεβόμαστε την απόφαση, αλλά, ακριβώς στην περίμετρο που θα ορίσει. Και ακριβώς η απόφαση θα ορίσει και τι γίνεται σ’ αυτή την περίμετρο, για αναδρομικότητα ή όχι. Άρα αναμένουμε την απόφαση, για να πράξουμε τα δέοντα».

Σε δήλωσή του, μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχτηκε ότι επί 16 χρόνια οι τράπεζες και τα funds χρέωναν παράνομα και καταχρηστικά τους πολίτες. Αλλά δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να τους επιστρέψει τα χρήματα! Επικαλέστηκε κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και προστάτευσε τα συμφέροντα των τραπεζών, όχι των δανειοληπτών». Κατέληξε δε λέγοντας: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση, όμως, επιλέγει τη συγκάλυψη, την καθυστέρηση και την αδικία. Όταν πρόκειται για τους πολίτες, λένε “περιμένετε”. Όταν πρόκειται για τις τράπεζες, τρέχουν».