Κίνα: Ιστορικό Εμπορικό Πλεόνασμα με Εκρηκτική Άνοδο Εξαγωγών, Ενώ οι Εμπορικές Εντάσεις με τις ΗΠΑ Εξακολουθούν
Το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα στην ιστορία της κατέγραψε η Κίνα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, παρά τις εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με επίσημα τελωνειακά στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε στα 213,62 δισ.
Η Κίνα κατέγραψε το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα στην ιστορία της για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, παρά τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με επίσημα τελωνειακά στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε στα 213,62 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν περίπου στα 179,6 δισ. δολάρια. Η Κίνα συνηθίζει να δημοσιεύει συνδυασμένα στοιχεία για τους δύο πρώτους μήνες του έτους, προκειμένου να εξομαλύνει τις στατιστικές διακυμάνσεις που συνδέονται με την μεταβλητή ημερομηνία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 21,8% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη οικονομολόγων (έρευνα Reuters) για αύξηση 7,1%. Παράλληλα, οι εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση 19,8%, πολύ υψηλότερα από τις προσδοκίες για 6,3%, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη διατήρηση ισχυρής εσωτερικής ζήτησης.
Σημαντική Πτώση στο Εμπόριο με τις ΗΠΑ
Τα νέα στοιχεία αναδεικνύουν έντονες διαφοροποιήσεις στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τους βασικούς της εταίρους. Το εμπόριο με τις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 16,9%, φθάνοντας τα 609,71 δισ. γουάν (88,22 δισ. δολάρια). Αντιθέτως, το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αύξηση 19,9%, φτάνοντας τα 998,94 δισ. γουάν. Οι συναλλαγές με τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αυξήθηκαν κατά 20,3%, φθάνοντας το 1,24 τρισεκατομμύρια γουάν. Αυτή η μετατόπιση υποδεικνύει την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τις εμπορικές του σχέσεις με άλλες δυναμικές αγορές, καθώς ο εμπορικός ανταγωνισμός με την Ουάσιγκτον παραμένει έντονος.
Άνοδος Πληθωρισμού μετά την Εορταστική Περίοδο
Τα δεδομένα για το εμπόριο ανακοινώθηκαν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στην Κίνα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 1,3% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,8%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην αυξημένη καταναλωτική δαπάνη κατά τη διάρκεια των εορτών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που η φετινή, σχετικά καθυστερημένη, εορταστική περίοδος ενδέχεται να έχει ενισχύσει τα στοιχεία ανάπτυξης σε σύγκριση με πέρυσι, η συνολική εξέλιξη αποτέλεσε έκπληξη.
Χαμηλότερος Στόχος Ανάπτυξης από το Πεκίνο
Η ισχυρή πορεία των εξαγωγών πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η κινεζική κυβέρνηση δείχνει συγκρατημένη στάση ως προς τους στόχους ανάπτυξης. Κατά τις ετήσιες πολιτικές συνεδριάσεις, γνωστές ως «Δύο Σύνοδοι», ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ έθεσε στόχο αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 4,5% και 5%, το χαμηλότερο εύρος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με αναλυτές, η ισχυρή εξαγωγική επίδοση, σε συνδυασμό με τον σχετικά χαμηλό στόχο ανάπτυξης, υποδηλώνει ότι δεν αναμένονται άμεσα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Ο Εμπορικός Πόλεμος με τις ΗΠΑ Συνεχίζεται
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον παραμένουν ένας βασικός παράγοντας αβεβαιότητας. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε μετά την επιστροφή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, με αμοιβαίες επιβολές και τροποποιήσεις δασμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι σχέσεις παρουσίασαν κάποια βελτίωση μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας‑Ειρηνικού (APEC) που πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας τον Οκτώβριο. Παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση, πολλοί δασμοί παραμένουν σε ισχύ. Σύμφωνα με αναλύσεις της εταιρείας επιχειρηματικών πληροφοριών China Briefing, ο πραγματικός μέσος δασμός σε πολλά κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ παραμένει κοντά στο 30%, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον.
