30/09/2026

ΑΑΔΕ: Νέες Οδηγίες για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση – Ποιες Επιχειρήσεις Υποχρεούνται και Ποιες Εξαιρούνται

ΑΑΔΕ: Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν δήλωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην ΑΑΔΕ - Ποιες εξαιρούνται - enikonomia.gr

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκδίδει νέες διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθορίζοντας ποιες επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν τη «Δήλωση Έναρξης Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων» και ποιες είναι εξαιρούμενες.

Η κύρια προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 12η Οκτωβρίου 2026. Αυτή αφορά επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 1 εκατομμύριο ευρώ, βάσει των στοιχείων του φορολογικού έτους 2023, οι οποίες επιθυμούν να επωφεληθούν από την περίοδο προσαρμογής που διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η υποβολή της δήλωσης είναι απαραίτητη για επιχειρήσεις που, κατά τη μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, επιθυμούν να συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια χρησιμοποιώντας και τους υφιστάμενους τρόπους έκδοσης.

Μέσω αυτής της δυνατότητας, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν σταδιακά στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, χωρίς να είναι άμεσα υποχρεωμένες να υιοθετήσουν αποκλειστικά τις νέες εφαρμογές.

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από την υποχρέωση δήλωσης

Εάν μια επιχείρηση, από την 1η Οκτωβρίου, εκδίδει όλα τα τιμολόγιά της αποκλειστικά μέσω των εφαρμογών timologio ή myDATAapp, τότε δεν απαιτείται η υποβολή της εν λόγω δήλωσης.

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η παραπάνω ρύθμιση δεν επηρεάζει τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν Υπηρεσίες Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, για τις οποίες ισχύουν διαφορετικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με τελικούς καταναλωτές, δεν υφίσταται καμία αλλαγή. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση δεν τροποποιεί τον τρόπο έκδοσης των παραστατικών εσόδων για τις λιανικές συναλλαγές.