ΑΑΔΕ: Ολοκληρωμένες Απαντήσεις στα Συχνότερα Προβλήματα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης για την πορεία των παρεμβάσεων και τη λειτουργία της πλατφόρμας myAGRO, έδωσε απαντήσεις σε 30 συχνά ερωτήματα που τέθηκαν από παραγωγούς και φορείς σχετικά με την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026.
Οι διευκρινίσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, οι ιδιοκτησιακές σχέσεις και η δήλωση αγροτεμαχίων, τα κτηνοτροφικά δεδομένα, τα αιτήματα για αγροτικές επιδοτήσεις, τη διασύνδεση του myAGRO με το myDATA και άλλες εφαρμογές της ΑΑΔΕ, καθώς και εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τους κωδικούς ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι σε περιπτώσεις μισθώσεων με πολλαπλούς εκμισθωτές, δεν απαιτείται η τροποποίηση ή η εκ νέου σύναψη του μισθωτηρίου, ούτε επιβάλλεται πρόστιμο γι’ αυτόν τον λόγο. Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια είναι ορατά στο myAGRO εφόσον έχουν καταχωρηθεί ορθά στη σχετική δήλωση της ΑΑΔΕ και δεν έχουν απορριφθεί. Σε περίπτωση που κάποιο μισθωτήριο δεν εμφανίζεται, υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης καταχώρισης για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην υποβολή της αίτησης. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι η ηλεκτρονική καταχώριση παλαιών, έγχαρτων μισθωτηρίων είναι δυνατή χωρίς την επιβολή προστίμου.
Όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά ζητήματα, παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες για περιπτώσεις εκκρεμούς κληρονομικής διαδοχής. Εάν ο ιδιοκτήτης έχει αποβιώσει από την 1η Ιανουαρίου 2026 και μετά, ο κληρονόμος μπορεί, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, να υποβάλει την ΕΑΕ 2026 χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ του θανόντος. Για μισθωμένα αγροτεμάχια, η υφιστάμενη μίσθωση θεωρείται ότι παραμένει σε ισχύ, και ο μισθωτής μπορεί να επιλέξει την ένδειξη «Κληρονομιά» ως λόγο μη επιβεβαίωσης του ΑΤΑΚ. Αντίθετα, σε περιπτώσεις θανάτου έως και 31 Δεκεμβρίου 2025, απαιτείται η σύναψη νέου μισθωτηρίου με τους κληρονόμους.
Επιπλέον, δίνονται διευκρινίσεις για αγροτεμάχια με δασικό χαρακτήρα που στο Κτηματολόγιο εμφανίζονται ως «Δημόσιες Γαίες», καθώς και για τη διαδικασία αντιστοίχισης των κωδικών ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ. Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει γενικός αποκλεισμός των δασικών εκτάσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο παραγωγός οφείλει να δηλώνει τον λόγο χρήσης του αντίστοιχου ΚΑΕΚ. Για αγροτεμάχια ιδιοχρησιμοποιούμενα, ισχύει ο κανόνας της αντιστοίχισης ενός ΑΤΑΚ με έναν ΚΑΕΚ, και οι σχετικές διορθώσεις στο Ε9 δεν επιφέρουν πρόστιμο.
Στο πλαίσιο των αιτημάτων ενισχύσεων, η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι έχει επιλυθεί το ζήτημα της καταχώρισης της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη σόγια. Επίσης, διευκρινίζεται ότι για την ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση γεωργοί έως 40 ετών. Δικαίωμα υποβολής διατηρούν επίσης όσοι είχαν κριθεί δικαιούχοι από το 2022 και μετά και πλέον έχουν υπερβεί το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο.
Τέλος, σχετικά με τη διασύνδεση των συστημάτων, η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι η πλατφόρμα myAGRO αντλεί τα παραστατικά που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA, ενώ οι νέες καταχωρίσεις ενημερώνουν την πλατφόρμα εντός δύο ωρών.
Το πλήρες δελτίο με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις επισυνάπτεται εδώ.
