27/10/2026

Το «Χωριάτικο»: Σκιές, ύποπτες συναλλαγές στο εξωτερικό και πολυτελή αποκτήματα υπό το «λάδι» της έρευνας για ΕΦΚΑ, Εφορία και ΕΛ.ΑΣ.

«Χωριάτικο»: Το «λάδι» σε ΕΦΚΑ, Εφορία και ΕΛ.ΑΣ. – Οι ύποπτες συναλλαγές στο εξωτερικό και τα πολυτελή αποκτήματα

Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως οι Αρχές στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας που αφορά κύκλωμα φοροδιαφυγής, με επίκεντρο την αλυσίδα αρτοποιείων «Το Χωριάτικο». Το επίκεντρο της έρευνας στρέφεται σε οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, ενώ εξετάζονται επίσης καταγραφές που ενδέχεται να σχετίζονται με πληρωμές προς δημόσιους λειτουργούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε μια λίστα που φέρεται να περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Στη λίστα αυτή, όπου εμφανίζονται ονόματα, χρηματικά ποσά και η λέξη «λάδι», οι αρμόδιες Αρχές διερευνούν εάν οι συγκεκριμένες εγγραφές σχετίζονται με παράνομες καταβολές χρημάτων ή δώρα.

Αναφορές σε ΕΦΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας και Αστυνομικούς

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δικογραφία περιλαμβάνει αναφορές σε δώρα προς υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, εξετάζονται πιθανές επαφές με πρόσωπα που υπηρετούν σε κτηματικές υπηρεσίες νησιών, καθώς και αναφορά σε δήμαρχο μεγάλου ελληνικού νησιού.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται επίσης πληροφορίες για παράδοση εγγράφων σε άτομα που φέρονται να μην είχαν δικαίωμα κατοχής τους. Οι Αρχές καλούνται να διαπιστώσουν εάν οι συγκεκριμένες αναφορές συνδέονται με παράνομες συναλλαγές ή άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερευνώνται καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί φέρονται να ενημέρωναν εμπλεκόμενα πρόσωπα για επικείμενους ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα και καταστήματα με στριπτίζ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι πληροφορίες αυτές παραμένουν αντικείμενο έρευνας και δεν συνιστούν από μόνες τους απόδειξη τέλεσης αδικημάτων.

Lamborghini, Dior και Cartier υπό το μικροσκόπιο

Στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, οι Αρχές εξετάζουν αγορές πολυτελών αγαθών, όπως οχήματα Lamborghini και προϊόντα των οίκων Dior και Cartier. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν οι συγκεκριμένες αγορές συνδέονται με κεφάλαια που φέρεται να διακινήθηκαν μέσω εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, καθώς και να αποσαφηνιστεί η προέλευση των χρημάτων.

Τραπεζικοί λογαριασμοί και συναλλαγές εκατομμυρίων

Η υπόθεση έχει διεθνείς διαστάσεις, καθώς στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εντοπιστεί εταιρείες με τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές σε πολλές χώρες. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει ήδη προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη της αλυσίδας, Άγγελου Γιαννακόπουλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί περισσότερα από 50 άτομα, ενώ το δίκτυο εταιρειών που ερευνάται φέρεται να εκτείνεται σε τουλάχιστον 10 χώρες.

  • Ιρλανδία: Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, 47 εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με το κύκλωμα διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ιρλανδία, οι οποίοι έχουν τεθεί στο επίκεντρο της έρευνας των ελληνικών Αρχών.
  • Λουξεμβούργο και Δανία: Περίπου 20 εταιρείες του υπό έρευνα δικτύου φέρεται να διατηρούσαν λογαριασμούς σε τράπεζα με έδρα το Λουξεμβούργο και υποκαταστήματα στη Δανία, η οποία παρέχει υπηρεσίες διασυνοριακών πληρωμών σε πολλαπλά νομίσματα.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Τον Αύγουστο του 2025 φέρεται να πραγματοποιήθηκε μεταφορά 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από ελληνική εταιρεία σε εταιρεία με τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο. Η συναλλαγή εξετάζεται στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τις χρηματικές ροές μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών.
  • Κύπρος: Στις 28 Ιουλίου 2021, κυπριακή εταιρεία φέρεται να μετέφερε στην Ελλάδα ποσό ύψους 2.600.400 ευρώ για την αγορά ακινήτου στη Μύκονο. Οι διαχειρίστριες της κυπριακής εταιρείας είναι δύο γυναίκες που συνδέονται με εταιρείες οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.
  • Βουλγαρία: Οι Αρχές εξετάζουν συναλλαγές με 13 εταιρείες που έχουν έδρα στη Βουλγαρία, με το συνολικό ύψος τους να φέρεται να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ερευνάται εάν επρόκειτο για πραγματικές εμπορικές πράξεις ή εικονικές συναλλαγές.
  • Ολλανδία: Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ολλανδικών εταιρειών, η συνολική αξία των οποίων φέρεται να υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.
  • Ρουμανία: Αντίστοιχα, οι συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν στη Ρουμανία φέρονται να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, και οι συγκεκριμένες κινήσεις εξετάζονται ως μέρος της διερεύνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων του δικτύου.
  • Βέλγιο: Με εταιρεία που εδρεύει στο Βέλγιο φέρεται να πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου 450.000 ευρώ.
  • Ιταλία και Γαλλία: Οι συναλλαγές με ιταλική μητρική εταιρεία φέρονται να υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, οι συναλλαγές με τρεις γαλλικές εταιρείες εκτιμάται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αίτημα Διεθνούς Δικαστικής Συνδρομής

Για τη διερεύνηση των διασυνοριακών συναλλαγών, η Ελληνική Αστυνομία έχει απευθύνει αιτήματα διεθνούς δικαστικής συνδρομής στις εμπλεκόμενες χώρες. Με τα αιτήματα αυτά ζητούνται στοιχεία για τα πρόσωπα που άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δικαιολογητικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά το άνοιγμά τους, καθώς και οι πραγματικοί δικαιούχοι τους.

Η συλλογή και διασταύρωση των στοιχείων αναμένεται να συμβάλει στη χαρτογράφηση των χρηματικών ροών και στη διερεύνηση του ρόλου των εταιρειών και των προσώπων που περιλαμβάνονται στην υπόθεση. Οι αναφορές για πιθανές παράνομες πληρωμές προς δημόσιους λειτουργούς αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας και θα πρέπει να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες Αρχές.