ΔΕΘ 2026: Ο Υπουργός Εξωτερικών και οι επόπτευόμενοι φορείς στην 90ή ΔΕΘ ενισχύουν την εξωστρέφεια και αναδεικνύουν τις ελληνοϊαπωνικές οικονομικές σχέσεις
Στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς Enterprise Greece και Export Credit Greece, διοργάνωσε έναν κύκλο θεματικών εκδηλώσεων. Κεντρικός στόχος αυτών των εκδηλώσεων ήταν η προώθηση της εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία, καθώς και η ενδυνάμωση και στήριξη των ελληνικών εξαγωγών.
Οι εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και των εποπτευόμενων φορέων, πραγματοποιήθηκαν στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2026, στο περίπτερο του Υπουργείου Εξωτερικών, του Enterprise Greece και του Export Credit Greece, στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη και σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, η οποία ήταν η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.
Ακολουθεί μια περιληπτική περιγραφή για κάθε μία από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:
05.09.2026 | «Εξάγοντας Καινοτομία στην Ιαπωνία»
Η εκδήλωση εστίασε σε επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία, σε τομείς όπου η καινοτομία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτές οι περιπτώσεις συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών σχέσεων και αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένης εξωστρεφούς δραστηριότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα που επενδύει στην καινοτομία, την τεχνογνωσία και την ποιότητα, δημιουργώντας ουσιαστικές συνέργειες. Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Δημήτρης Σκάλκος, υπογράμμισε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, αναδεικνύοντας την Ιαπωνία ως χώρα προτεραιότητας για την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας.
05.09.2026 | «Οι Προκλήσεις των Ελληνικών Εξαγωγών: Ανθεκτικότητα και Προστασία σε Περιόδους Ανακατατάξεων»
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Export Credit Greece, εστίασε στην θωράκιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω κατάλληλων μέσων και εργαλείων. Στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και προβλεψιμότητας, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, παρά τις συνεχείς μεταβολές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέδειξε τις ευκαιρίες στήριξης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω της θεσμικής αναβάθμισης και μετασχηματισμού της Export Credit Greece.
06.09.2026 | «Από τη γνώση στις διεθνείς αγορές: Στρατηγικές και εργαλεία για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων»
Η εκδήλωση, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διοργανώθηκε από την Enterprise Greece. Στόχος ήταν η ενημέρωση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με τα εργαλεία που προσφέρει η Enterprise Greece στους μικρούς εξαγωγείς, όπως οι εξειδικευμένες υπηρεσίες Exports Academy και Export Helpdesk. Παρουσιάστηκαν επίσης οι βασικές προϋποθέσεις και τεχνικές για νέους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, χαιρέτισε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εργαλείων υποστήριξης για την ενίσχυση και διεύρυνση της εξαγωγικής ικανότητας της Ελλάδας.
06.09.2026 | «Discover Japan»
Η εκδήλωση, με συνδιοργανωτές την Enterprise Greece, τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και τον ΣΕΒΕ, εστιάστηκε στις δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Παράλληλα, παρείχε ουσιαστική πληροφόρηση στις ελληνικές επιχειρήσεις σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά της ιαπωνικής αγοράς. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Koichi Ito και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία, Όλγα Κλιαμάκη. Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Δημήτρης Σκάλκος, επισήμανε τη δυναμική που αναπτύσσεται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών παρουσίασαν πρακτικές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ιαπωνία.
