Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα έχει το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε ότι αυτό αποτελεί μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο θα ασκηθεί όποτε και όπως κριθεί σκόπιμο.
«Ουδέποτε έχουμε διανοηθεί να το απεμπολήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει επίσημο διάβημα της Ελλάδας που κατοχυρώνει ρητά αυτό το δικαίωμα.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο από μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι τα στελέχη αυτά διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουν πότε και τι λένε, κάνοντας λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις.
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί εσωκομματικών τριβών στη ΝΔ, ο Παύλος Μαρινάκης κάλεσε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί, λέγοντας «Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε», και υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης της αληθινής εικόνας και την ενίσχυση της ενότητας της παράταξης.
Υπόθεση Γιώργου Μαζωνάκη
Σχετικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του θανάτου του τραγουδιστή Γιώργου Μαζωνάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του. «Το τι συνέβη είναι δουλειά της Δικαιοσύνης», τόνισε, επισημαίνοντας την ύπαρξη αυστηρού θεσμικού πλαισίου και τη διενέργεια ελέγχων. Υπενθύμισε επίσης τις σχετικές τοποθετήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και την προαναγγελία νέου πλαισίου από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε το θέμα ευαίσθητο και τόνισε την ανάγκη για αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και ελέγχους στα ζητήματα υγείας.
Καύσιμα: «Θα αξιολογηθούν τα δεδομένα ενόψει Οκτωβρίου»
Για τις τιμές των καυσίμων και πιθανά νέα μέτρα, ο Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει παρεμβάσεις και υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για έκτακτες ενέργειες, εάν κριθεί απαραίτητο. «Θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις, ενόψει του Οκτωβρίου», σημείωσε.
«Τα λόγια του αέρα έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων. «Η έλλειψη κοστολόγησης, τα λόγια του αέρα, έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για την κοστολόγηση του προγράμματος της ΕΛ.Α.Σ., τονίζοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Σχολιάζοντας την κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ύψους 4 δισ. ευρώ, έκανε λόγο για «θαύμα».
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλάδου, με την προσθήκη της γαλλικής εταιρείας Meridiam να ενισχύει τη δυναμική και την ταχύτητα υλοποίησής του.
Σχετικά με την αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη και το ενδεχόμενο καθόδου του στις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση», καθώς «το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές και τις αποφάσεις για τα κόμματα τις λαμβάνει ο Άρειος Πάγος».
Αναφορικά με ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι, αν και θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση με ένα σοβαρό ΠΑΣΟΚ, η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη καθιστά τη συζήτηση «ανεδαφική». Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είπε κάτι νέο στη ΔΕΘ, αλλά τόνισε ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι η «μόνη ρεαλιστική», με στόχο την αυτοδυναμία, και ότι «θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός».
«Ο πρωθυπουργός του λεφτά υπάρχουν» είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Με αφορμή αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε «πρωθυπουργό του «λεφτά υπάρχουν»», ενώ αναφέρθηκε και στις προειδοποιήσεις του Κώστα Καραμανλή για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η χώρα τότε. «Δεν θα ξαναγραφτεί η ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εορταστικές εκδηλώσεις για την 83η επέτειο απελευθέρωσης του Καστελλόριζου
Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 83η επέτειο από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου, παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει:
- Θέσπιση ενός μόνιμου ετήσιου μισθολογικού κινήτρου 5.000 ευρώ για το προσωπικό όλων των δημόσιων υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στο Καστελλόριζο, σε συνδυασμό με πρόσθετα κίνητρα από το Υπουργείο Εσωτερικών.
- Καθιέρωση ειδικού κινήτρου εγκατάστασης και παραμονής 5.000 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό. Το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, αυξάνεται ανά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί και προϋποθέτει τουλάχιστον ένα έτος διαμονής στο νησί. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα λάβουν την ενίσχυση αρχές του 2027, ενώ οι νέοι κάτοικοι από το 2028 και έπειτα.
- Ενίσχυση της σύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα, με την προσθήκη επιπλέον επιδοτούμενου δρομολογίου Blue Star την εβδομάδα στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος-Καστελλόριζο, από τις αρχές του 2027.
«Παράλληλα, θα ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομών του νησιού, όπως η αποκατάσταση του κεντρικού λιμανιού, οι νέες μονάδες αφαλάτωσης, το νέο δίκτυο αποχέτευσης, ο βιολογικός καθαρισμός και το δίκτυο ύδρευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, η HELLENiQ ENERGY θα αναλάβει, ως δωρεά, την πλήρη ανακατασκευή των παλιών κατοικιών, ώστε να στεγάζονται δωρεάν στο Καστελλόριζο γιατροί, εκπαιδευτικοί, λιμενικοί και δημόσιοι λειτουργοί.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Καστελλόριζο αποτελεί έναν εμβληματικό τόπο για τη διατύπωση της πρόθεσης για ένα μέλλον ειρήνης, με «κλειστές τις πόρτες σε όλες τις αναθεωρητικές βλέψεις», αλλά και με ανοιχτό τον δρόμο στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα.
Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Οι ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αγγίζουν τις 70.000, αντιστοιχώντας σε αρχικές οφειλές ύψους 20,56 δισ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο, οι νέες επιτυχείς ρυθμίσεις ήταν 1.364, παρά την αναστολή προθεσμιών λόγω εποχικότητας.
Το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων παραμένει σταθερά υψηλό, στο 71%, μετά τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των πιστωτών, ενισχύοντας την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.
Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιείται το πρόσθετο εργαλείο προστασίας της κύριας κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιτρέποντας στους οφειλέτες να τη διασώσουν μέσω ρευστοποίησης δευτερευόντων περιουσιακών στοιχείων. Η πλατφόρμα δέχεται οφειλές από 5.000 ευρώ, προσφέροντας έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τις τράπεζες.
24ωρη Λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Έναν χρόνο συμπλήρωσε η 24ωρη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κάθε Σάββατο, διευκολύνοντας τη νυχτερινή μετακίνηση στην Αθήνα. Από το πρώτο Σάββατο εφαρμογής του μέτρου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2025, περισσότεροι από 50.000 επιβάτες επέλεξαν το Μετρό, το Τραμ και τα λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι επικυρώσεις έφτασαν ακόμη και τις 60.000 σε ένα μόνο Σάββατο, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ζήτηση για τα νυχτερινά δρομολόγια. Συνολικά, καταγράφηκαν 2.282.000 μετακινήσεις κατά τις νυχτερινές ώρες τα Σάββατα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας δήλωσε ότι στόχος είναι η επέκταση του μέτρου με νέες νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές, τονίζοντας ότι η 24ωρη λειτουργία, σε συνδυασμό με ελέγχους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συμβάλλει στην ασφάλεια των δρόμων.
Ανακαίνιση Σχολικών Κτιρίων
Μέσω του προγράμματος ανακαίνισης σχολικών κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», 670 σχολεία απέκτησαν νέα όψη σε διάστημα δύο ετών. Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά 240 σχολικές μονάδες, ενώ πέρυσι είχαν ανακαινιστεί περισσότερες από 430.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση από δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατασκευάζει 17 νέα σχολικά συγκροτήματα μέσω ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία, με τέσσερα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα.
Προσχολική Φροντίδα
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά σε τρεις σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των βρεφονηπιακών σταθμών, με προϋπολογισμό 37 εκατ. ευρώ, για την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και την ενίσχυση της πρόσβασης των οικογενειών.
- Αύξηση του εισοδηματικού ορίου στις 37.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
- Κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων σε τρίτεκνους (όπως είχε γίνει πέρυσι για τους πολύτεκνους).
- Αύξηση κατά 10% της αξίας του voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε μια πιο σύγχρονη, προσβάσιμη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των οικογενειών προσχολική φροντίδα.
