Πτωτική πορεία στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας: Τι αναμένεται για το καλοκαίρι
Με τους καλύτερους οιωνούς σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας εισέρχεται η χώρα στην καρδιά του καλοκαιριού με τις υψηλές καταναλώσεις. Στην αντλία οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης υποχωρούν σταδιακά ακολουθώντας την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και των προϊόντων, απότοκο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Στον
Η χώρα υποδέχεται την καρδιά του καλοκαιριού, περίοδο υψηλών καταναλώσεων, με βελτιωμένες προοπτικές για τις τιμές της ενέργειας. Στην αντλία, η πτώση στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης είναι σταδιακή, αντανακλώντας την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και των παραγόμενων προϊόντων, αποτέλεσμα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η χονδρεμπορική αγορά σηματοδοτεί θετικές εξελίξεις για τη διαμόρφωση των πράσινων τιμολογίων τον Ιούλιο. Η αυξημένη ηλιοφάνεια και οι πρώτοι άνεμοι έχουν ενισχύσει την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας το 60% τις τελευταίες ημέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της συμμετοχής των ακριβών μονάδων φυσικού αερίου κάτω από το 30%. Ως εκ τούτου, μία εβδομάδα πριν το τέλος του μήνα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται στα 88,49 ευρώ, οριακά χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Μαΐου και αποτελεί τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, μετά τις παραδοσιακά φθηνότερες αγορές των σκανδιναβικών χωρών, χάρη στο επωφελές μείγμα καυσίμου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στον τομέα των καυσίμων, η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές των αντλιών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, εάν δεν συμβούν δραματικές αλλαγές, οι τιμές θα επανέλθουν στα προπολεμικά επίπεδα εντός 10-15 ημερών. Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά διαμορφώθηκε στα 1,917 ευρώ/λίτρο, σημειώνοντας άνοδο 10,5% σε σχέση με την τιμή πριν από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράν (1,735 ευρώ/λίτρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η αύξηση είχε φτάσει έως και 32%. Αντίστοιχα, η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης την Παρασκευή 19 Ιουνίου ήταν 1,635 ευρώ/λίτρο, μόλις 5,3% πάνω από τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου (1,552 ευρώ/λίτρο), καταγράφοντας σημαντική αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο, όπου η τιμή είχε αυξηθεί έως και 28%.
Ο πρόεδρος των εταιρειών εμπορίας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης, μιλώντας στην «Κ», τονίζει ότι η αγορά αναμένει το σημερινό κλείσιμο (σ.σ. χθες) για πιο ασφαλή εκτίμηση της πορείας των τιμών. Επισημαίνει, πάντως, ότι εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, «η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί και οι τιμές θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου σε διάστημα 10 ημερών και το αργότερο δύο εβδομάδων».
Ωστόσο, οι υψηλές τιμές καυσίμων περιόρισαν τις μετακινήσεις με Ι.Χ. Στοιχεία από εταιρείες εμπορίας δείχνουν μείωση της ζήτησης στις βενζίνες κατά περίπου 5% τον Απρίλιο και τον Μάιο, τάση που συνεχίζεται για τρίτο μήνα τον Ιούνιο. Αντίθετα, η ζήτηση στο ντίζελ κίνησης εμφανίζεται αυξημένη για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 2%, εξέλιξη που συνδέεται τόσο με τη συνεχιζόμενη οικονομική δραστηριότητα όσο και με την επιδότηση της τιμής στην αντλία. Η κυβέρνηση, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, εξετάζει την παράταση της επιδότησης για έναν ακόμη μήνα, μειώνοντας το ποσό από τα 15 λεπτά του Ιουνίου στα 5 λεπτά/λίτρο για τον Ιούλιο, αξιολογώντας την επίδραση της τιμής του καυσίμου στον πληθωρισμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη θετική πορεία των τιμών, τονίζοντας ότι η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στους καταναλωτές. Όπως ανέφερε, ήδη καταγράφεται σημαντική μείωση στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 15 λεπτά ανά λίτρο.
Παρά τη γενικευμένη αποκλιμάκωση, οι τιμές στα νησιά παραμένουν αισθητά υψηλότερες από τον πανελλαδικό μέσο όρο, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους και των ιδιαίτερων συνθηκών τροφοδοσίας. Στις Κυκλάδες, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,157 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης σε 1,908 ευρώ. Στα Δωδεκάνησα, οι αντίστοιχες τιμές είναι 2,070 ευρώ και 1,891 ευρώ/λίτρο. Η αμόλυβδη παραμένει πάνω από το όριο των 2 ευρώ και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, όπως το Λασίθι (2,040 ευρώ), το Ρέθυμνο (2,022 ευρώ), η Λέσβος (2,031 ευρώ), η Λευκάδα (2,028 ευρώ) και η Σάμος (2,004 ευρώ/λίτρο).
Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Παρόλο που η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές εύθραυστη, με πολλά να μπορούν να συμβούν εντός των επόμενων 60 ημερών, η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις και να προσανατολίζεται σε μια νέα ισορροπία τιμών μεταξύ 70 και 80 δολαρίων ανά βαρέλι, αφήνοντας πίσω τα υψηλά των άνω των 100 δολαρίων και τις ακραίες τιμές των 125 δολαρίων του Μαρτίου. Η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου την Παρασκευή 19 Ιουνίου υποχώρησε στα 80,57 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο μόλις 11,2% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου, ενώ χθες, με το άνοιγμα των αγορών, υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Διαβάστε επίσης:
- Eurostat: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση στο diesel
- Διυλιστήρια: προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
- Γιατί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός – Οι πιέσεις πέρα από την ενέργεια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
