21/09/2026

Ενεργειακή Ατζέντα στη Νέα Υόρκη: Συνάντηση Παπασταύρου με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright

Στη Νέα Υόρκη η ενεργειακή ατζέντα – Συνάντηση Παπασταύρου με Chris Wright | Moneyreview.gr

Η Αθήνα μεταφέρει μέρος της ενεργειακής της διπλωματίας στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Chris Wright, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι κρίσιμες υποδομές και οι επενδύσεις, σε μια περίοδο που οι ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων.

Οι επαφές μεταξύ των δύο υπουργών έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, είχαν συναντηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της 10ης υπουργικής συνόδου του East Mediterranean Gas Forum στην Ουάσιγκτον. Η σύνοδος αυτή, που διεξήχθη υπό την ελληνική προεδρία, είχε την παρουσία των ΗΠΑ ως παρατηρητή.

Οι συζητήσεις κατά την περίοδο εκείνη εστίασαν, μεταξύ άλλων, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολούθησε η παρουσία και των δύο υπουργών στο Χιούστον, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Για την Αθήνα, η νέα αυτή συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη, αξιοποιώντας υποδομές φυσικού αερίου και LNG, διασυνδέσεις και περιφερειακά σχήματα συνεργασίας.

Από την Ενέργεια στους Ωκεανούς: Μια Ευρύτερη Ατζέντα

Ωστόσο, η ατζέντα της ελληνικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.

Την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εκδήλωση για την OceanEye International Alliance. Η εκδήλωση θα έχει ως οικοδεσπότες την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Mark Carney, σε συνεργασία με τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της χρηματοδότησης για την παρατήρηση των ωκεανών, αξιοποιώντας τα δεδομένα του Global Ocean Observing System. Το σύστημα αυτό συγκεντρώνει μετρήσεις από χιλιάδες πλατφόρμες παγκοσμίως, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασης των θαλασσών, για κλιματικές και μετεωρολογικές προβλέψεις, καθώς και για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση ακραίων φαινομένων.

Το θέμα των ωκεανών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και λόγω των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για τη θαλάσσια οικονομία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών.

Προετοιμασία για την COP31

Παράλληλα, οι επαφές στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνουν την προετοιμασία για την COP31, η οποία θα διεξαχθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας από τις 9 έως τις 20 Νοεμβρίου.

Η φετινή διάσκεψη για το κλίμα αναμένεται να έχει έντονο ενεργειακό χαρακτήρα. Η τουρκική προεδρία έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες της Global Climate Action Agenda την ηλεκτροδότηση και την ενεργειακή μετάβαση, παράλληλα με την πράσινη βιομηχανία, τις ανθεκτικές πόλεις και τις υποδομές.

Μεταξύ των συγκεκριμένων στόχων που έχουν ανακοινωθεί είναι η αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση από λίγο πάνω από 20% σήμερα σε 35% έως το 2035.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη. Στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί ειδικός διάλογος για την ενεργειακή μετάβαση, με τη συμμετοχή της προεδρίας της COP31 και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Μια ημέρα αργότερα, οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο για το κλίμα θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους για την επιτάχυνση της μετάβασης, την ενεργειακή ασφάλεια και τη χρηματοδότηση της κλιματικής πολιτικής.

Για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ενεργειακές διασυνδέσεις και στις υποδομές που μπορούν να ενισχύσουν τις ροές ενέργειας μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επαφές του Σταύρου Παπασταύρου στη Νέα Υόρκη, και ειδικότερα η συνάντησή του με τον Chris Wright, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά ραντεβού της ελληνικής αποστολής.

MoneyReview.gr

Σχετικά Άρθρα:

Γαλλία – Καναδάς: «Στενότερη συνεργασία» σε ενέργεια και ασφάλεια – Το μήνυμα για την ΑΙ

Νέος γύρος αναταράξεων στην αγορά ενέργειας λόγω αυξήσεων στο ρεύμα

Eurogroup: Ανοίγει η συζήτηση για τα ενεργειακά μέτρα – Πιθανή έκτακτη συνεδρίαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News