25/09/2026

Συνάντηση Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με περισσότερους από 30 θεσμικούς επενδυτές - enikonomia.gr

Στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με περισσότερους από 30 θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι συγκεκριμένοι επενδυτές υπερβαίνει τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία πλεονασμάτων, γεγονός που επιτρέπει την ταχεία μείωση του χρέους. Επίσης, επεσήμανε το σημαντικό επίτευγμα ότι πλέον το κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι χαμηλότερο από αυτό τουλάχιστον τεσσάρων χωρών που ανήκουν στην G7.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι, σε μια περίοδο έντονης διεθνούς αβεβαιότητας και αναταραχών, η κύρια κυβερνητική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτό επιδιώκεται κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική περιλαμβάνει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων και την προώθηση υψηλότερων μέσων ονομαστικών μισθών.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και στην ύπαρξη μιας κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί μια θετική εξαίρεση σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, οι συζητήσεις εστίασαν στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ειδικότερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιομηχανίας, καθώς και στη δημιουργία data centers. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρόσφατη ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Amazon Web Services.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε επίσης τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στις ελκυστικές επενδυτικές προοπτικές σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η υγεία.