06/07/2026

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες, με την Ελλάδα να δεσπόζει

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στις εργασίες της οποία θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιείται σε μία περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και έναν χρόνο μετά τη σύνοδο της Χάγης, κατά την οποία οι ηγέτες της συμμαχίας συμφώνησαν σε μια σημαντική αναβάθμιση των συλλογικών αμυντικών δεσμεύσεων. Κεντρικό θέμα των εργασιών θα αποτελέσει η αξιολόγηση της

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες, με την Ελλάδα να δεσπόζει

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Έναν χρόνο μετά την προηγούμενη σύνοδο της Χάγης, όπου οι ηγέτες της Συμμαχίας δεσμεύτηκαν για σημαντική αναβάθμιση των συλλογικών αμυντικών δράσεων, η ατζέντα επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της προόδου των κρατών-μελών ως προς την επίτευξη του στόχου των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2035. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεισφορά στην κοινή άμυνα και για δίκαιη κατανομή των αμυντικών βαρών, ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διατλαντικής συζήτησης.

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα μεταβαίνει στη σύνοδο με την αυτοπεποίθηση ενός ισχυρού και αξιόπιστου συμμάχου. Η χώρα όχι μόνο τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά πρωτοπορεί μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ στην υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στη Χάγη.

Η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τη δέσμευση (Defence Investment Pledge) του 2025 και πλέον κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν επιτύχει, ήδη από το 2026, τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για τις αμιγώς αμυντικές δαπάνες, επιπλέον του 1,5% για ευρύτερες επενδύσεις. Συγκεκριμένα, οι αμιγώς αμυντικές δαπάνες της χώρας για το 2026 αναμένεται να φτάσουν το 3,6% του ΑΕΠ, έναντι 2,75% το 2025 και 2,74% το 2024. Με αυτόν τον τρόπο, και μέσω του δωδεκαετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που υπερβαίνουν συστηματικά τις καθορισμένες δαπάνες. Άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεπεράσει τον σχετικό στόχο της Χάγης είναι η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Η δέσμευση της Συμμαχίας για συνολικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035 περιλαμβάνει 3,5% για στρατιωτικές δαπάνες και 1,5% για επενδύσεις σε τομείς όπως υποδομές διττής χρήσης, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και δράσεις ανθεκτικότητας.