Τα «κλειδιά» για την πολυπόθητη μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 30% εντός της επόμενης τριετίας
Τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σήμερα μια σημαντική αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, πληρώνοντας 50% ακριβότερα σε σύγκριση με το 2019. Όπως κατέδειξαν τα στοιχεία που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η άνοδος αυτή δεν αποδίδεται αποκλειστικά στις διεθνείς γεωπολιτικές αναταραχές. Αντιθέτως, συνδέεται άμεσα και με εγχώριες στρεβλώσεις και δυσβάσταχτα κόστη, τα οποία πλέον η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει, με απώτερο στόχο τη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας κατά 30% μέσα στην επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να επιβαρύνονται από ανεξόφλητες οφειλές που αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και από το κόστος των ρευματοκλοπών, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επιπρόσθετη οικονομική πίεση προκαλεί το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, το οποίο καλύπτεται από τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), παρά την ολοκλήρωση κρίσιμων διασυνδέσεων, όπως η πρώτη φάση των Κυκλάδων από το 2018 και η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο το 2021. Το ετήσιο κόστος παραγωγής στα νησιά, μάλιστα, παρουσίασε αύξηση από περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2022 και μετά.
<!– /68452758/www.moneyreview.gr/moneyreview.grCategorySB1 –>
Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από την ηγεσία του ΥΠΕΝ ως τεκμηρίωση για την επίτευξη των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ωστόσο, παρέμεινε αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα για τους λόγους που οι παρεμβάσεις σε γνωστές και, σε μεγάλο βαθμό, εγχώριες πηγές κόστους, λαμβάνονται τώρα.
Ο κυβερνητικός στόχος βασίζεται στη μέση τιμή λιανικής των 237,8 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Με την εφαρμογή του σχεδίου, προβλέπεται η μείωση της τιμής στα 166,6 ευρώ/MWh, δηλαδή στα 16,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, εντός της τριετίας.
<!– /68452758/www.moneyreview.gr/moneyreview.grCategorySB2 –>
«Υπάρχουν παράμετροι που διαμορφώνουν το κόστος του ρεύματος και δεν εξαρτώνται από γεωπολιτικές εξελίξεις, επιτρέποντάς μας να παρέμβουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 50% στις οικιακές καταναλώσεις έως 500 kWh/μήνα, καθώς και στο νέο πλαίσιο που στοχεύει στον περιορισμό της αλλαγής προμηθευτή από καταναλωτές με επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά μη αποπληρωμής των λογαριασμών τους.
Σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο που η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ γίνεται τώρα, ο κ. Τσάφος απάντησε ότι «δεν είχαμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο διασυνδέσεων», επικαλούμενος παράλληλα το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού, το οποίο οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Από την άσκηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους έχουν εξαιρεθεί οι χρεώσεις χρήσης συστήματος, οι οποίες, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός, αναμένεται να αυξηθούν λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Όσον αφορά την παρέμβαση στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», η οποία έρχεται με καθυστέρηση άνω των δύο ετών, ο κ. Τσάφος επικαλέστηκε την ανάγκη επαναξιολόγησης προτάσεων που είχαν ήδη κατατεθεί από φορείς της αγοράς.
<!– /68452758/www.moneyreview.gr/moneyreview.grCategorySB1 –>
Παράλληλα, η βιομηχανία εξαιρείται από τον τρέχοντα σχεδιασμό για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, σε μια περίοδο όπου η ανταγωνιστικότητά της πλήττεται έντονα από τις υψηλές τιμές. Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται αποκλειστικά στους οικιακούς καταναλωτές. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσων παρεμβάσεων στις τιμές, εφόσον οι συνθήκες στην ενεργειακή αγορά επιδεινωθούν. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι είναι αρωγός σε έκτακτες συνθήκες, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας περιθωρίων», ανέφερε. Για τη βιομηχανία, παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «λελογισμένων μέτρων» που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
<!– /68452758/www.moneyreview.gr/moneyreview.grCategorySB2 –>
Στον πυρήνα του σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ποσό άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται η αποθήκευση ενέργειας. Στόχος είναι οι χαμηλές τιμές που προκύπτουν από την υψηλή παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να επεκταθούν σε περισσότερες ώρες της ημέρας. «Η αποθήκευση είναι αυτήν τη στιγμή το μεγάλο μας στοίχημα», τόνισε ο κ. Παπασταύρου, αναγνωρίζοντας ότι, σε αντίθεση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, υπήρξε καθυστέρηση.
Για τη διετία 2027-2028, σχεδιάζεται πρόγραμμα επιχορήγησης μπαταριών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, με περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης.
<!– /68452758/www.moneyreview.gr/moneyreview.grCategorySB_1 –>
Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, προβλέπεται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλύψει 62.000 κατοικίες. Επιπλέον, 930 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης. Περαιτέρω, 395 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την ενεργειακή αναβάθμιση 12.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων και 200 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμοσιφώνων σε 100.000 δικαιούχους. Το σχέδιο συμπληρώνεται με την ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης.
ΥΠΕΝ: Κονδύλια άνω των 5 δισ. ευρώ για φθηνότερο ρεύμα 30% στην τριετία
Πώς θα μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% έως το 2029
