20/09/2026

Σοβαρά Επεισόδια στη Χάγη: Ακροδεξιοί Διαδηλωτές Αντιμέτωποι με την Αστυνομία, Απαγορεύσεις και Συλλήψεις

Βίαια επεισόδια και συλλήψεις σε απαγορευμένη ακροδεξιά διαδήλωση στη Χάγη

Στη Χάγη, μια βίαιη σύγκρουση ξέσπασε όταν περίπου 500 άτομα με ακροδεξιές θέσεις συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της Ολλανδίας. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, το πλήθος εκτόξευσε πυροτεχνήματα και εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τους αστυνομικούς, ενώ φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα και έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «Είμαστε ο Λαός», είχε ως σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τις κυβερνητικές πολιτικές, ιδίως σε θέματα μετανάστευσης. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση των πρώτων επεισοδίων στο πάρκο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι συμμετέχοντες, οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν την πορεία που είχε προγραμματιστεί και διέταξαν την άμεση διάλυση της συγκέντρωσης.

Όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να υπακούσουν, οι αρχές προχώρησαν σε δυναμική παρέμβαση. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, με τη βοήθεια αστυνομικών σκύλων, έκαναν χρήση γλομπ εναντίον του πλήθους, ενώ έφιπποι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού για να διασκορπιστούν οι συγκεντρωμένοι.

Ο Ολλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντάβιντ βαν Βέελ, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τα γεγονότα μέσω της πλατφόρμας X, αναφέροντας: «Ναζιστικοί χαιρετισμοί, αντισημιτικά συνθήματα, βία κατά της αστυνομίας και εμπρηστικοί μηχανισμοί που πετάχτηκαν κατά αστυνομικών». Τόνισε, επίσης, την απόλυτη ανάγκη για μια στέρεη και άμεση αντίδραση από την πολιτεία.