08/08/2026

Βόρεια Κορέα: Η Ασυνήθιστη «Συνταγή της Γιαγιάς» και η Προπαγάνδα για τον Καύσωνα

Την ώρα που η κορεατική χερσόνησος λιώνει από τη ζέστη, τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας προτείνουν ως λύση για να αντέξει κανείς τον καύσωνα να φάει σούπα με κρέας σκύλου ή ζωμό κότας, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως έναν ηγέτη που υπομένει τις σκληρές συνθήκες, στο πλευρό του λαού του. Η

Βόρεια Κορέα: Η Ασυνήθιστη «Συνταγή της Γιαγιάς» και η Προπαγάνδα για τον Καύσωνα

Την ώρα που η κορεατική χερσόνησος «ψήνεται» από το κύμα καύσωνα, τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας προτείνουν στους πολίτες, ως λύση για να αντέξουν τη ζέστη, να καταναλώσουν σούπα με κρέας σκύλου ή ζωμό κότας. Παράλληλα, εντείνεται η προπαγάνδα που παρουσιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως έναν ηγέτη που μοιράζεται τις δύσκολες συνθήκες, στο πλευρό του λαού του.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, την Πέμπτη η θερμοκρασία στην Πιονγκγιάνγκ έφτασε τους 36,7 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας ρεκόρ από τότε που τηρούνται αρχεία για τον καιρό στην πρωτεύουσα. Σε άλλες περιοχές, ο υδράργυρος αγγίζει τους 40 βαθμούς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθώς η ζέστη επιμένει ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, τα κρατικά μέσα εστιάζουν αυτές τις θερμές ημέρες, γνωστές στους Κορεάτες ως «σαμπόκ» (τα «κυνικά καύματα»), προτείνοντας στους πολίτες να ακολουθήσουν τη «συνταγή της γιαγιάς». Αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση σούπας με κρέας σκύλου, μια παραδοσιακή πεποίθηση που θεωρείται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της ζέστης.

Σε αφιέρωμα της εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος Rodong Sinmun στις 2 Αυγούστου, παρατίθενται δηλώσεις γιατρού του Γενικού Νοσοκομείου της Πιονγκγιάνγκ. Ο γιατρός συνέστησε στους πολίτες να καταναλώνουν δροσιστικές τροφές, όπως καρπούζι και αγγούρια, αλλά και «θρεπτικές τροφές», όπως σούπα με κρέας σκύλου, χυλό με ψάρι και χυλό από κόκκινα φασόλια.

Η εφημερίδα αφιέρωσε ξεχωριστό άρθρο στη σούπα με κρέας σκύλου, χαρακτηρίζοντάς την «παραδοσιακό φαγητό του καλοκαιριού» και αναφέροντας την τοπική ρήση: «Αν χυθεί στο πόδι σου τις ημέρες του σαμπόκ, μετατρέπεται σε φάρμακο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, νωρίτερα φέτος διεξήχθη ακόμη και ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρικής με βάση το κρέας σκύλου. Το κρατικό πρακτορείο KCNA, από την πλευρά του, πρότεινε κοτόσουπα με τζίνσενγκ, ρύζι και τζίτζιφα, επισημαίνοντας ότι τα εστιατόρια της Πιονγκγιάνγκ προσελκύουν πελάτες που αναζητούν ανακούφιση από τη ζέστη.

Η Κορεατική Κεντρική Τηλεόραση αυτήν την εβδομάδα παρείχε συμβουλές υγείας για την αντιμετώπιση του ακραίου καύσωνα, προτείνοντας ροφήματα για ενυδάτωση και οδηγίες για κολύμβηση και υπαίθριες δραστηριότητες.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα. Αντιθέτως, η γειτονική Νότια Κορέα ανέφερε περισσότερους από 20 θανάτους.

Ο Κιμ ιδρώνει

Εκτός από τις συμβουλές υγείας, τα κρατικά μέσα αξιοποιούν τακτικά προπαγανδιστικά θέματα, όπως η προθυμία του Κιμ Γιονγκ Ουν να βιώσει τις ίδιες καιρικές συνθήκες με τους απλούς πολίτες.

Η Rodong Sinmun υπενθύμισε την επιθεώρηση που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν το 2013 σε ένα εργοτάξιο, όπου τα ρούχα του λέγεται ότι είχαν γίνει μούσκεμα από τον ιδρώτα. Όταν ένας αξιωματούχος τον προέτρεψε να αποφεύγει τέτοια ταξίδια εν μέσω καύσωνα, ο ίδιος απάντησε: «Ακόμη και αν ο καιρός είναι αφόρητα ζεστός, η δουλειά που πρέπει να γίνει για τον λαό, θα γίνει», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα θύμισε επίσης πώς ο Κιμ αψήφησε το δυσπρόσιτο ορεινό έδαφος και μια καταρρακτώδη βροχή το 2018, προκειμένου να βρει ένα κατάλληλο σημείο για ένα θέρετρο θερμών λουτρών.

Σε άλλο άρθρο, αναφέρεται ότι ο Κιμ επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο κονσερβοποίησης θαλασσινών, ενώ η θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί Κελσίου, επιθεωρώντας τις εγκαταστάσεις και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του φαγητού και τους κανόνες υγιεινής.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Κιμ στο τρέχον κύμα καύσωνα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με γεμάτες παραλίες και πισίνες στην Τουριστική Ζώνη Βονσάν Κάλμα, το «στολίδι» του Κιμ Γιονγκ Ουν στα ανατολικά παράλια της χώρας. Τα υδάτινα πάρκα της Πιονγκγιάνγκ είναι επίσης γεμάτα με επισκέπτες που αναζητούν δροσιά.