15/04/2026

Νέες Ρυθμίσεις στη Βουλή: Η νέα προθεσμία για την έκπτωση φόρου 4% στις φορολογικές δηλώσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη του άρθρου 249 του νέου νομοσχεδίου για τη χορήγηση της έκπτωσης 4% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με την προϋπόθεση όμως η φορολογική δήλωση να έχει υποβληθεί από τον υπόχρεο έως τις 15 Μαΐου του 2026. Υπενθυμίζεται πως η αρχική προθεσμία για τις δηλώσεις αυτές έληγε στις 30 Απριλίου, ωστόσο

Νέες Ρυθμίσεις στη Βουλή: Η νέα προθεσμία για την έκπτωση φόρου 4% στις φορολογικές δηλώσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το άρθρο 249 του νέου νομοσχεδίου, το οποίο επαναπροσδιορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης 4% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος. Η έκπτωση αυτή πλέον θα παρέχεται με την προϋπόθεση ότι η φορολογική δήλωση θα έχει υποβληθεί από τον υπόχρεο έως και τις 15 Μαΐου του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών έληγε στις 30 Απριλίου. Ωστόσο, κατόπιν ανακοίνωσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις 19 Μαρτίου 2026, η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 15η Μαΐου 2026, με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Επιπλέον, η εν λόγω διάταξη διευκρινίζει ότι το μέτρο ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2025 και για τα επόμενα έτη.

Η προτεινόμενη διάταξη αναλυτικά:
Το άρθρο 249 του νέου νομοσχεδίου, με τίτλο «Έκπτωση φόρου λόγω εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 67 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», ορίζει τα εξής:

1. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), που αφορά την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την καταβολή του φόρου, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Στο πέμπτο εδάφιο, οι λέξεις «την 30ή Απριλίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τη 15η Μαΐου».
β) Στο έκτο εδάφιο, οι λέξεις «την 30ή Απριλίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τη 15η Μαΐου».
Η παράγραφος 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου. Το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58), κατόπιν έκπτωσης:
α) του φόρου που παρακρατήθηκε,
β) του φόρου που προκαταβλήθηκε,
γ) του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9.
Εάν το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, και οι υπόλοιπες 7 δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων 7 μηνών.

Ειδικά, για τις δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, η καταβολή του φόρου γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους. Για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εξ ολοκλήρου μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 4% στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Μαΐου. Εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουνίου, παρέχεται έκπτωση 3%, και εάν υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουλίου, παρέχεται έκπτωση 2%.

Στα πρόσωπα που εμπίπτουν στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3, παρέχεται έκπτωση 4% στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Μαΐου. Εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουνίου, παρέχεται έκπτωση 3%, και εάν υποβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, παρέχεται έκπτωση 2%, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης.».

2. Η παράγραφος 1 της παρούσας διάταξης ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2025 και εφεξής.