Αποτυχία Επίτευξης Κοινής Θέσης στον ΟΗΕ: Οι Συζητήσεις για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων Χωρίς Απτά Αποτελέσματα
Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) δεν κατάφεραν χθες Παρασκευή να συνεννοηθούν για να προκύψει κείμενο που θεωρητικά θα επαναβεβαίωνε τους σκοπούς του αφοπλισμού και της μη διάδοσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της συνόδου. «Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, κατανοώ ότι
Μετά από τέσσερις εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) δεν κατόρθωσαν την Παρασκευή να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο θα επιβεβαίωνε τους θεμελιώδεις στόχους του αφοπλισμού και της μη διάδοσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της συνόδου.
«Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειές μας, αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η σύνοδος δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει το ουσιαστικό της έργο», δήλωσε συνοψίζοντας ο Ντο Χουνγκ Βιέτ, κλείνοντας τη διάσκεψη για την εξέταση της συνθήκης, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας προσπάθειας για τη μη διάδοση.
Στα κράτη μέλη είχε διανεμηθεί ένα έγγραφο που είχε τροποποιηθεί επανειλημμένα με στόχο την άμβλυνση των διαφωνιών. Ωστόσο, ο διπλωμάτης από το Βιετνάμ επεσήμανε ότι η πρόθεση πίσω από τις τροποποιήσεις ήταν να «δυσαρεστήσει όλους εξίσου».
Με αυτή την εξέλιξη, ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τρίτη διαδοχική σύνοδο, η συνθήκη NPT παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο, η νομιμοποίησή της και η εμπιστοσύνη προς αυτήν διαβρώνονται, δημιουργώντας τον κίνδυνο τα κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια να αρχίσουν να αμφισβητούν αν η μη διάδοση αποτελεί πράγματι την βέλτιστη στρατηγική για την ασφάλειά τους.
