12/07/2026

Η Αγορά Κατοικίας το 2ο Τρίμηνο του 2026: Τάσεις, Τιμές και Ανθεκτικότητα

Η αγορά κατοικίας συνέχισε να κινείται ανοδικά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης εμφανίζει σαφή επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, η αγορά ενοικίων εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση παραμένει υψηλή. Τα στοιχεία του δείκτη SPI

Η Αγορά Κατοικίας το 2ο Τρίμηνο του 2026: Τάσεις, Τιμές και Ανθεκτικότητα

Η αγορά κατοικίας συνέχισε την ανοδική της πορεία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, αν και ο ρυθμός αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης παρουσιάζει μια διακριτική επιβράδυνση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, η αγορά ενοικίων επιδεικνύει συνεχιζόμενες ισχυρές πιέσεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση παραμένει σταθερά υψηλή. Τα δεδομένα του δείκτη SPI του Spitogatos ρίχνουν φως στις εξελισσόμενες τάσεις της ελληνικής κτηματαγοράς, αναδεικνύοντας τόσο τις πιο ακριβές όσο και τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτική έρευνα του Spitogatos, η Μέση Ζητούμενη Τιμή (ΜΖΤ) πώλησης κατοικίας πανελλαδικά, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, κατέγραψε αύξηση 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη σε σύγκριση με την περσινή, η οποία ανερχόταν στο 9,7%. Στον τομέα των ενοικίων, η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικίας παρουσίασε ετήσια αύξηση μόλις 1,3%, μια μεταβολή σημαντικά ηπιότερη από την αντίστοιχη περσινή του 7,2%. Στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στις γύρω περιοχές, οι μέσες ζητούμενες τιμές (ΜΖΤ) κατοικιών, τόσο για πώληση όσο και για ενοικίαση, συνέχισαν να κινούνται ανοδικά.

Ειδικότερα, στην Αττική, η ΜΖΤ πώλησης κατοικίας αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2026, έναντι αύξησης 9,4% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στον τομέα της ενοικίασης, η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικιών στην Αττική ενισχύθηκε ετησίως κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2025, μια εξέλιξη παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου έτους (4,4%). Αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για ενοικιαζόμενες κατοικίες στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερές ανοδικές πιέσεις στις ζητούμενες τιμές.

Στη Θεσσαλονίκη, η ΜΖΤ πώλησης κατοικίας παρουσίασε αύξηση 7,7% σε ετήσια βάση, μια αύξηση σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή που διαμορφωνόταν στο 11,4%. Η ΜΖΤ ενοικίασης κατοικίας σημείωσε ετήσια αύξηση 6,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, ενώ η αντίστοιχη αύξηση το 2ο τρίμηνο του 2025 ανερχόταν στο 10,9%. Οι σημαντικές ετήσιες αυξήσεις τόσο στη ΜΖΤ πώλησης όσο και ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών και ενοικιαστών για κατοικίες τόσο στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και στους περιφερειακούς δήμους.

Οι Περιοχές της Ελλάδας με τις Υψηλότερες και Χαμηλότερες ΜΖΤ Κατοικίας

Τα Νότια Προάστια της Αθήνας και οι Κυκλάδες συνεχίζουν να κατέχουν τις κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη των ακριβότερων περιοχών της χώρας για αγορά κατοικίας, με ΜΖΤ πώλησης 4.231 ευρώ/τ.μ. και 4.063 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Π.Ε. Λευκάδας και η Π.Ε. Χανίων.

Αντίστροφα, η Π.Ε. Καστοριάς παραμένει η πιο οικονομική περιοχή της χώρας για αγορά κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2026, με Μέση Ζητούμενη Τιμή (ΜΖΤ) πώλησης 585 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν οι Π.Ε. Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Καρδίτσας.

Στις κατοικίες προς ενοικίαση, οι Κυκλάδες αποτελούν την ακριβότερη περιοχή της χώρας, με ΜΖΤ 14,4 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν τα Νότια Προάστια της Αθήνας, το Κέντρο της Αθήνας, καθώς και η Π.Ε. Λευκάδας και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, με κοινή ΜΖΤ 11,8 ευρώ/τ.μ.

Η Χαλκιδική παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλές ΜΖΤ ενοικίασης, γεγονός που συνδέεται με την έντονη τουριστική δραστηριότητα και την προσφορά ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Αντίθετα, οι χαμηλότερες ΜΖΤ ενοικίασης καταγράφονται στην Πέλλα, ενώ ακολουθούν η Π.Ε. Κιλκίς, το υπόλοιπο της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα Γρεβενά και η Ημαθία.

Οι Περιοχές της Αττικής που Ξεχώρισαν

Η αγορά κατοικίας στην Αττική παρουσιάζει έντονες διαφοροποιήσεις, με τα Νότια Προάστια να διατηρούν σταθερά την πρωτοκαθεδρία στις ΜΖΤ, τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση. Παράλληλα, περιοχές με χαμηλότερο επίπεδο τιμών καταγράφουν ισχυρές ετήσιες αυξήσεις.

Η Βουλιαγμένη διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των ακριβότερων περιοχών της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2026, με ΜΖΤ πώλησης 7.364 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Βούλα, το Ελληνικό, η Γλυφάδα και το Παλαιό Ψυχικό, επιβεβαιώνοντας την επικράτηση των Νοτίων Προαστίων στις υψηλότερες ΜΖΤ.

Στις κατοικίες προς ενοικίαση, η Βουλιαγμένη παραμένει στην πρώτη θέση με ΜΖΤ 22,0 ευρώ/τ.μ., ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Βούλα και η Γλυφάδα.

Στον αντίποδα, ο Βαρνάβας αναδεικνύεται ως η οικονομικότερη περιοχή της Αττικής για αγορά κατοικίας, με ΜΖΤ πώλησης 1.407 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Αγία Βαρβάρα, το Πέραμα, τα Πατήσια και οι Αχαρνές.

Στις κατοικίες προς ενοικίαση, τις χαμηλότερες ΜΖΤ καταγράφει ο ‘Αγιος Στέφανος, με ΜΖΤ 7,5 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η ‘Ανοιξη, το Καματερό, το Πέραμα και η Παιανία.

Μεταξύ των περιοχών που σημείωσαν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στη ΜΖΤ πώλησης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2026, η Δροσιά κατέλαβε την πρώτη θέση με άνοδο 30,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων μεζονετών και κατοικιών υψηλής ενεργειακής κλάσης. Ακολουθεί η Δάφνη με άνοδο 27,0%, συνοδευόμενη επίσης από αύξηση του στοκ διαθέσιμων κατοικιών, και συγκεκριμένα στούντιο και μεζονετών. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Λυκόβρυση, ο Ταύρος και η Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο κομμάτι της ενοικίασης, η Δραπετσώνα καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (29,1%), ακολουθούμενη από τον Υμηττό, την Πεντέλη, τα Μελίσσια και το Νέο Ψυχικό.

Οι Περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις Υψηλότερες και Χαμηλότερες ΜΖΤ

Η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και κατά το 2ο τρίμηνο του 2026, με τις ΜΖΤ να διατηρούν την ανοδική τους πορεία και αρκετές περιοχές να καταγράφουν σημαντικές ετήσιες αυξήσεις τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση.

Η Καλαμαριά παραμένει η ακριβότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά κατοικίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2026, με ΜΖΤ πώλησης 3.175 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν το Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Πυλαία, η Χαριλάου και η Τούμπα.

Στις κατοικίες προς ενοικίαση, τις υψηλότερες ΜΖΤ καταγράφουν από κοινού ο Βαρδάρης – Λαχανόκηποι και το Κέντρο Θεσσαλονίκης, με ΜΖΤ ενοικίασης 12,0 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν οι 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Ξηροκρήνη – Παναγία Φανερωμένη και η περιοχή Τριανδρία – Δόξα – Κρυονέρι.

Αντίθετα, η Μυγδονία αποτελεί την οικονομικότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά κατοικίας, με ΜΖΤ πώλησης 938 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Καλλιθέα, τα Βασιλικά, η Επανομή και ο Χορτιάτης.

Στις κατοικίες προς ενοικίαση, τις χαμηλότερες ΜΖΤ καταγράφει ο Χορτιάτης, με ΜΖΤ ενοικίασης 4,9 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Μυγδονία, τα Βασιλικά, το Ωραιόκαστρο και η Μίκρα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ