09/09/2026

Εντατικοποίηση Ελέγχων από την Τροχαία για Ηλεκτρικά Πατίνια στην Αττική: Απάντηση στα Σοβαρά Ατυχήματα

Εξόρμηση της τροχαίας για τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα

Η Τροχαία εντείνει τους ελέγχους και πραγματοποιεί ειδικές εξορμήσεις για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους της Αττικής. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως άμεση αντίδραση στα δύο πρόσφατα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στην Τήνο και στα Γλυκά Νερά, όπου θύματα υπήρξαν ένας 14χρονος και ένας 16χρονος αντίστοιχα, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς ενώ επέβαιναν σε ηλεκτρικά πατίνια.

Η Τροχαία Αττικής έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή έναν νέο κύκλο αυστηρών ελέγχων, με ιδιαίτερη εστίαση στους ανήλικους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επιπλέον, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκμίσθωση ή διάθεση ηλεκτρικών πατινιών. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί βασικό σημείο εστίασης, λόγω της υψηλής συχνότητας χρήσης ηλεκτρικών πατινιών στην περιοχή, ενώ αξιωματικοί της Τροχαίας αναφέρουν ότι λαμβάνουν συχνά παράπονα για την «κατάληψη» πεζοδρομίων από παρατημένα πατίνια.

Παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση της νομοθεσίας, η οποία περιλαμβάνει την απαγόρευση χρήσης για άτομα κάτω των 17 ετών, την υποχρέωση ασφάλισης και αυστηρότερες κυρώσεις για κυκλοφορία σε δρόμους με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα, καθώς και υψηλά πρόστιμα για επιχειρήσεις που πωλούν, εκμισθώνουν ή διαθέτουν ηλεκτρικά πατίνια σε ανηλίκους, η κατάσταση στους δρόμους των πόλεων δεν έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί της τροχαίας συνεχίζουν με αμείωτο ζήλο τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2026, διενεργήθηκαν συνολικά 6.127 έλεγχοι, με αποτέλεσμα τη βεβαίωση 3.700 παραβάσεων. Από αυτές, οι 1.844 αφορούσαν μισθωμένα πατίνια και οι 1.800 πατίνια ιδιοκτησίας των χρηστών.

Από τους παραβάτες, 20 ήταν ανήλικοι ηλικίας 12 έως 15 ετών και 136 ήταν άνω των 15 ετών. Η πλειοψηφία, 3.544 άτομα, ήταν ενήλικες. Οι συχνότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν η οδήγηση χωρίς τη χρήση προστατευτικού κράνους, η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Την ίδια περίοδο, σημειώθηκαν συνολικά 56 τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή ηλεκτρικού πατινιού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 3 ατόμων και τον ελαφρύ τραυματισμό 53 ατόμων.